Vlatko Štampar za "Vijesti": Fore koje su online više ne izvodim

Vlatko Štampar, hrvatski stand up komičar, i ove godine će nastupati u Podgorici u okviru Opuč festivala, a dobiće priliku i da se prvi put predstavi publici u Tivtu

3735 pregleda0 komentar(a)
Vlatko Štampar, Foto: Marko Knežević

Hrvatski stand up komičar, Vlatko Štampar, do sada je imao priliku da nekoliko puta nastupa na crnogorskom festivalu Opuč, koji se ove godine održava od 1. do 4. oktobra, ali će prvi put imati priliku da svoje materijal predstavi u Tivtu i pokuša da nasmije tamošnju publiku.

Kako kaže u razgovoru za “Vijesti” proširena verzija Opuč festivala mu se dopada, a pričao je i o tome koliko se stand up scena u regionu razvila tokom proteklih godina, ali i o tome koliko komičarima smeta kada ih snimaju telefonima tokom nastupa.

“Drago mi je da se i ove godine mogu pridružiti festivalu”, počinje razgovor Štampar.

“Ove godine se vidimo i u Tivtu što je uvijek uzbudljivo komičaru kad prvi put dolazi u neko mjesto. Zanima me kako će materijal proći. A što se tiče proširenog festivala samo pohvale kolegama i publici koja pokazuje interes za naše nastupe”, dodaje on, te nagovještava šta publika u Podgorici i Tivtu može očekivati od njega.

“U glavi imam već otprilike neki raspored fora i materijala s kojima bi se volio predstaviti, ali još nije ništa sigurno. Obično se držim univerzalnih tema i imam svega osim politike”, priznaje on.

Štampar se slaže da je proteklih godina stand up postao popularaniji u regionu, pa komentariše da li se i koliko komičarska scena promijenila na bolje i da li postoje problemi sa kojima se suočavaju stand up komičari.

“Stand-up scena definitivno ima uzlaznu putanju iz godine u godinu. Ovakvi festivali koji dobivaju svoje prošireno izdanje su čisti pokazatelj. Kvalitetnih komičara ima stvarno dosta, saradnje su divne, a publike ima sve više i više. Problemi s kojima se suočava svaki komičar su više manje isti. Stalno pisanje novog materijala da budeš zanimljiv publici”, otkriva on.

foto: Promo

S obzirom na to da se duže od deset godina bavi stand up komedijom, Štampar iza sebe ima veliki broj nastupa, pa otkriva one koji su mu najbolji, ali i publiku koja je “najzahvalnija”.

“Pa u ovih 15 godina karijere imam par nastupa koji su mi stvarno dragi čisto zbog same lokacije ili značaja samog nastupa. Ako je fora dobra i kvalitetna više manje prolazi svugdje. Neke stvari se izgube u prevodu, na primjer u Međimurju bi mogao biti 100 odsto svoj, dok neke stvari moram malo prilagoditi za jug Hrvatske. Isto tako neke stvari moram prilagoditi za nastup kod vas. Ne bih mogao izdvojiti baš najzahvalniju ili najškrtiju publiku. Publika se više razlikuje od nastupa do nastupa nego od lokacije do lokacije”, smatra stand up komičar.

Kako raste interesovanje publike za stand up komediju, tako je i više onih koji odluče da se okušaju i na bini, pred mikrofonom, a neki od njih nastave da se bave profesionalno tim poslom, pa se čini da regionalni stand up dobija pojačanje.

Na pitanje da li mu se neko od novijih komičara posebno dopao i da li ima onih na koje treba posebno obratiti pažnju, hrvatski stand up komičar iskreno odgovara:

“Ne posjećujem baš često open mic večeri. Pitate krivu osobu (smijeh). Ima ih par novih koji su mi dragi, ali ne bi nekog posebno izdvajao”.

Sa porastom popularnosti stand up komedije, sve češće se na društvenim mrežama, a naročito TikToku, mogu vidjeti djelovi nastupa raznih komičara. Štampar priznaje da mu nije drago kada neko iz publike odluči da snima nastup, između ostalog i jer objavljivanje fora i šala može pokvariti buduće nastupe.

“Alergičan sam kad neko snima nastup, ako je stvarno očito onda prokomentarišem. Ne smeta mi ako snima za svoje neke privatne poruke i slanja prijateljima, ali objavljivanje je problem. Volim samo kontrolisati sadržaj koji objavljujem i fore koje će biti na internetu, jer samim time fore koje su online više ne izvodim, ili ih izvodim jako jako rijetko”, istakao je sagovornik “Vijesti”.

Ovogodišnje izdanje festivala stand up komedije Opuč održava se 1. i 2. oktobra u Podgorici, a novitet je da će i publika u Tivtu imati priliku da čuje iste šale u svom gradu. Tako će prve večeri u Podgorici i dva dana nakon (3. oktobra) u Tivtu nastupiti Ante Travizi i Saša Turković iz Hrvatske, Igor Drljo iz Bosne i Hercegovine, Tin Vodopivec iz Slovenije i domaćin i pokretač stand up festivala Opuč Andrija Dabanović. Drugog dana u Podgorici i Tivtu (2. i 4. oktobar) ljubitelji stand up komedije moći će, osim Vlatka Štampara, da čuju materijal i Josipa Škilja iz Hrvatske, Jelene Mandarić i Srđana Jovanovića iz Srbije, a voditelj večeri biće Srđan Olman.

Nastupi stand up komičara u okviru Opuč festivala u Podgorici se održavaju u KIC-u “Budo Tomović” od 20.30 sati, a u Tivtu će počinjati tačno u 20 časova.

Ulaznice po cijeni od 15 eura je moguće kupiti na biletarnici KIC-a “Budo Tomović”, kao i na biletarnici Centra za kulturu Tivat.