Svjetski dan turizma obilježen u Budvi

Turistička organizacija opštine Budva organizovala je pješačku turu kroz budvansko zaleđe, obilazak kulturno-istorijskih i vjerskih znamenitosti i degustaciju tradicionalnih specijaliteta

833 pregleda1 komentar(a)
Foto: TO Budva

U više od 150 zemalja svijeta juče se obilježavao Svjetski dan turizma, ustanovljen prije 45 godina, koji ove godine nosi slogan „Turizam i mir“.

Ovim povodom, Turistička organizacija opštine Budva organizovala je pješačku turu kroz budvansko zaleđe, obilazak kulturno-istorijskih i vjerskih znamenitosti i degustaciju tradicionalnih specijaliteta za turističke poslenike iz Budve i drugih gradova Crne Gore, kao i predstavnike medija.

Pješačka tura na planinarsko-pješačkoj transverzali Brajići-Paštrovska gora podrazumijeva obilazak tvrđave Kosmač, dva nova odmorišta koje je izgradila TO Budva – „Lipa“ i „Ograđenica“, kao i manastir Rustovo u Paštrovićima. Na samom kraju cjelodnevnog druženja, na Čelobrdu je organizovan tradicionalni ručak u prirodi za sve učesnike.

Kroz ovu atraktivnu pješačku turu učesnike je vodio mještanin Brajića, Savo Martinović, koji je ukazao na sve znamenitosti ovog kraja.

“Staza je stvarno izvanredna! Radi se o 12 kilometara, krenuli smo negdje sa preko 800 metara nadmorske visine i spustili se do nekih 200, 300 metara. Obišli smo po mom mišljenju najljepši dio Paštrovske gore – kompletan prostor od Brajića do Čelobrda sa svim ljepotama i pogledom koji nam se pružio na kompletnu budvansku rivijeru sa dva izvanredna vidikovca. Prošli smo starim austrijskim putem uglavnom kroz bukovu šumu, pri čemu je i sve ostalo rastinje izuzetno interesantno. Radi se o primorskom rastinju, puno ljekovitog bilja, puno interesantnih aroma oko svih nas. Ovo je jedna staza koja nije prenaporna, preporučljiva je za srednje-sposobne šetače. Mislim da smo svi uživali u raznolikostima koje smo vidjeli kroz jedan kraški ali vrlo interesantan i dinamičan pejzaž” kazao je Martinović.

Na poziv TO Budve odazvali su se mnogobrojni budvanski hotelijeri, predstavnici turističkih agencija i lokalnih turističkih organizacija. U turi je učestvovao i državni sekretar Ministarstva turizma, Petar Drašković.

“Ovo je jedna drugačija vizura Budve i nešto neuobičajeno u odnosu na ono što gosti inače traže, a to su obala i plaže. Trebalo bi što više potencirati ovakav vid turizma koji bi trebalo da se veže za čitavu Crnu Goru jer ima toliko kvalitetnih ruta i staza za hiking, planinski biciklizam i slične stvari koje su veoma popularne i sve više zastupljene kod turista koji to sve više traže. Za mene je iznenađujuće da ovakve trase postoje i u Budvi. Po mom mišljenju je ovo nešto zaista fantastično i trebalo bi da se što više potencira” naveo je Drašković.

Ova pješačka staza samo je dio od 125 km uređenih i obilježenih staza u budvanskom zaleđu koje predstavljaju jedan od najljepših segmenata turističke ponude Budve i najznačajniji potencijal za razvoj ruralnog turizma.

Turistička organizacija opštine Budva će i u narednom periodu nastaviti da unapređuje turistički proizvod rivijere prilagođavajući ga standardima savremenog turiste. U planu je još 25 kilometara uređenih i obilježenih staza, a početkom ove godine izrađena je i mobilna aplikacija planinskih staza pod nazivom „Budva Trails“ koja se besplatno može preuzeti putem App i Play Store-a i koristiti online i offline i prevedena je na ruski i engleski jezik.