GI "21. maj": Spajić i Vuković zaboravili da kažu o kakvom se rejtingu radi

"Ocjena B1 znači da država trenutno može ispunjavati obaveze prema povjeriocima ali da nema garancija da će i ubuduće to moći. Ocjena Ba3 je za nijansu povoljnija ali i ona se odnosi na stanje javnih finansija koje ne garantuje pouzdano izmirenje obaveza"

2413 pregleda5 komentar(a)

Građanska inicijativa (GI) "21. maj" kazala je da su premijer Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vujović "pompezno obavijestili javnost" da je kreditna agencija Mudis podigla kreditni rejting Crne Gore, ali i da su obojica "zaboravili da kažu o kakvom se rejtingu radi".

Ministarstva finansija sinoć je saopštilo da je međunarodna agencija za kreditni rejting, Moody's, po prvi put, nakon 2013. godine, povećala kreditni rejting Crne Gore sa B1 na Ba3, uz stabilne izglede.

"Premijer i ministar finansija su pompezno obavijestili javnost, ali su obojica zaboravili da kažu o kakvom se rejtingu radi. Naime, ocjena B1 znači da država trenutno može ispunjavati obaveze prema povjeriocima ali da nema garancija da će i ubuduće to moći. Ocjena Ba3 je za nijansu povoljnija ali i ona se odnosi na stanje javnih finansija koje ne garantuje pouzdano izmirenje obaveza", saopšteno je iz GI "21. maj".

Dodali su da obje ocjene spadaju u špekulativni kreditni rejting i da to nije razlog za radovanje.

"Podsjećamo da Crna Gora ima siromašnu ekonomiju, nestabilan poslovni ambijent i skromnu investicionu privlačnost i biće potrebna dugogodišnja ispravna državna i ekonomska politike da bi naš kreditni rejting imao investicioni potencijal. Zato je važno i da providnom propagandom ne zamagljujemo realno ekonomsko stanje kao i loše političke prilike u našoj zemlji", zaključili su iz GI "21. maj".