Proslava RTCG plaćena, a kad će biti ne zna se

Iz Muzičkog centra kažu da je temperatura u večernjim satima 16. septembra bila 8-10 stepeni, pa su u skladu sa internim procedurama odgodili proslavu. Dan RTCG obilježava se 27. novembra

5317 pregleda2 komentar(a)
Proslava Dana RTCG 2022. godine (ilustracija), Foto: RTCG

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) uplatila je Muzičkom centru 11.000 eura za koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra koji je trebalo da bude održan 16. septembra, ali se i dalje ne zna kada će jubilej da bude organizovan.

Novac je Muzičkom centru, prema analitičkim karticama, uplaćen 10. septembra, a zvaničan razlog za otkazivanje proslave jubileja na Cetinju su loši vremenski uslovi, odnosno niske temperature koje ne pogoduju muzičkim instrumentima, odnosno zdravlju izvođača.

Organizacioni tim RTCG je dva dana nakon uplate, 12. septembra, obavijestio javnost da se najavljena svečana proslava povodom 80 godina RTCG odlaže usljed najavljenih padavina i niskih temperatura na kojima muzički instrumenti ne mogu funkcionisati. Generalni direktor RTCG Boris Raonić nije odgovorio na pitanja zbog čega je jubilej najavljen baš za taj datum, koliko je zvanica potvrdilo dolazak do 11. septembra, kada će proslava da bude održana, kao i koliko novca je utrošeno na generalnu probu i koliki su ukupni planirani troškovi svečane proslave. Dan RTCG obilježava se 27. novembra. Radio Crne Gore ove godine slavi 80 godina postojanja, a Televizija Crne Gore 60.

Iz Muzičkog centra “Vijestima” su kazali da je u realizaciji programa koji je podrazumijevao izvođenje programa od Crnogorskog simfonijskog orkestra i to: Orkestar solo: Montenegrin Anthem, Charpentier: Te Deum, John Williams: Superman March, Stravinsky: Firebird suite 1919 Lullaby and Finale, John Williams: Jurassik Park, Strauss: Danube, Charpentier: Te Deum, European Anthem, Palladio - Karl Jenkins, planirano angažovanje 80 članova izvođačkog ansambla i produkcije JU Muzički centar.

“Usljed atmosferskih uslova koji se nisu mogli predvidjeti prilikom planiranja poslovne saradnje, navedeni nastup koji se imao realizovati u atrijumu Vladinog doma na Cetinju nije realizovan, odnosno odložen je prvenstveno zbog zdravlja izvođača, ali i zbog limita instrumenata koji su neophodni za realizaciju projekta. Spoljašnja temperatura na Cetinju 16. septembra u večernjim satima je bila 8-10 stepeni, te se u skladu sa internim procedurama JU Muzički centar Crne Gore koncert odložio”, piše u odgovoru te institucije.

Upitani kog datuma i u koje vrijeme je RTCG zvanično obavijestio Muzički centar da se događaj otkazuje, kazali su da je “događaj zvanično otkazan 11. septembra u 17.50 časova, nakon što je postalo jasno da su termo uslovi nezadovoljavajući za realizaciju proslave”.

Prema informacijama sa sajta crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), RTCG je u drugoj polovini avgusta raspisala i dvije jednostavne nabavke i to za iznajmljivanje tehničke podrške za jubilej 80 godina RTCG “Više od medija” i uslugu organizacije događaja.

RTCG je sa firmom “BBA - Agregati” 9. septembra potpisala ugovor vrijedan 30.237,90 eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV). Jednostavnom nabavkom tražena je pozornica, sa dvije manje bine, podijum za publiku, fiksni i pokretni rasvjetni uređaji, led ekrani, video-procesori, sistemsko ozvučenje sa pratećom opremom...

Istog datuma, potpisan je i ugovor o jednostavnoj nabavci sa firmom “Congress Travel” u iznosu od 10.428,99 sa uračunatim PDV-om. Sa tom kompanijom ugovorena je nabavka usluge keteringa za 150 osoba, 100 komada električnih led svijeća, 170 komada poklon grafika - autentičnih razglednica, nabavka crvenog tepiha i angažovanje promo tima od pet osoba i konobara.