Brguljan: Građevinska sezona u Tivtu kreće punim gasom

Nakon ljetnjeg zatišja u gradnji zbog sezone, Direkcija za investicije Opštine Tivat počinje sa brojnim projektima lokalne infrastrukture

5446 pregleda9 komentar(a)
Stara zgrada Opštine čeka renoviranje, Foto: Siniša Luković

Kapitalni izdaci u budžetu Opštine Tivat koji su za ovu godinu predviđeni na ukupan iznos od 14,33 miliona eura, do danas su realizovani u procentu od 22 odsto. Međutim, budući da je 15. septembra isteklo važenje troipomjesečne zabrane izvođenja građevinskih radova zbog nesmetanog odvijanja turističke sezone, brojni projekti koji su predviđeni ovogodišnjim planom rada Direkcije za investicije Opštine će biti ubrzani i njihova realizacija početi u narednih desetak dana.

To je “Vijestima” kazao direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Vlado Brguljan, dodajući da očekuje da će do kraja godine stepen realizacije planiranih kapitalnih izdataka za 2024. dostići nivo od najmanje 80 odsto.

On je naveo da je tokom trajanja sezonske zabrane gradnje, Direkcija intenzivirala aktivnosti na pripremama i raspisivanjima tendera za brojne projekte predviđene ovogodišnjim planom kapitalnih ulaganja, odnosno izabrala izvođače za dosta radova koji će početi do kraja ove ili naredne sedmice.

“Tako već naredne nedjelje kompanija “Mantis”, pokreće radove na izgradnji prve faze nove saobraćajnice u naselju Mažina, vrijedne 540.000 eura. Rok za završetak nove ulice je dva mjeseca. Uskoro počinju i radovi na zamjeni postojeće vodovodne i izgradnji nove kanalizacione infrastrukture u Radovićima, vrijedni 2,3 miliona eura, a ugovoreni rok za završetak tog posla je 75 dana. Isti izvođač iz Srbije koji će raditi u Radovićima, obaviće i posao povezivanja postojećih rezervoara za vodu Pod Kuk i Mažina novim cjevovodom, vrijednim 620.000 eura”, naveo je Brguljan.

Dodao je da kompanija “Tara gradnja” u saradnji sa investitorom gradnje novog velikog rezidencijalnog kompleksa u Ruljini, firmom “Monteco” iz Budve, već radi na prvoj fazi nove saobraćajce u Ruljini koja će povezati Jadransku magistralu sa novim naseljem, odnosno sa putem za Gornju Lastvu.

Vrijednost poslova koji će se završiti do kraja ove godine iznosi 850.000 eura, a finansiraju se kompenzacijom Opštine i Monteca za obaveze koje ta firma ima za komunalije za novi rezidencijalni kompleks koji se gradi u Ruljini.

“Radimo i na projektovanju, odnosno pripremi za izgradnju preostalih faza saobraćajnice u tom naselju, odnosno dijela ulice do Jadranke magistrale. Bitno je istaći da se zbog širenja postojeće ulice neće sjeći drvored velikih čempresa uz tu saobraćajnicu, već će on ostati kao svojevrsni zeleni pojas jer će se druga traka saobraćajnice graditi sa južne strane drvoreda u kompleksu nekadašnjeg autokampa Kiparis gdje je Opština vlasnik 10 odsto tog zemljišta, pa radimo da sa većinskim vlasnikom dogovorimo preparcelizaciju koja će omogućiti izgradnju nove saobraćajnice, ali i očuvanje tog vrijednog drvoreda”, kazao je Brguljan.

Narednih dana počeće i radovi na drugoj fazi izgradnje i uređenja obale i lungo mare šetališta na Belanima čiji je izvođač kompanija “Briv Constraction” iz Kotora. Vrijednost tih poslova je 492.000 eura, a finansiraju se iz budžeta Opštine Tivat. Iako je krajem avgusta objavilo da je obezbijedilo 400.000 eura za realizaciju projekta uređenja obale i izgradnje šetališta na Belanima, JP Morsko dobro ta sredstva, prema riječima Brguljana, još nije uplatilo lokalnoj upravi zbog čega se još ne zna kada će započeti završna, treća faza investicije koja podrazumijeva izgradnju manjeg ugostiteljskog objekta na tom dijelu obale i njeno završno uređenje, ali je i pored toga plan Opštine da svi poslovi na Belanima ipak budu završeni do početka špica naredne ljetnje turističke sezone.

Vlado Brguljanfoto: Opština Tivat

Početkom naredne nedjelje kreću i radovi na izgradnji nove saobraćajnice S-6 u naselju Marići, vrijedni 850.000 eura, kao i radovi na proširenju mreže javne rasvjete na više lokacija, ukupne vrijednosti 100.000 eura. Isto toliko novca uložiće se i u projekte uređenja i sanacije četiri igrališta za djecu na Seljanovu, u Gradiošnici te na dvije lokacije u užem centru grada, dok se 414.000 eura ulaže u asfaltiranje više lokalnih ulica i puteva koje takođe trreba ubrzo da započne.

Dobijanje formalne saglasnosti lokalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, odnosno Vlade Crne Gore za korišćenje jedne državne parcele na obali, preduslov je da uskoro krenu i radovi vrijedni više od 100 hiljada eura na izgradnji podmorskog cjevovoda kojim će konačno ostrvo i samostan Gospe od Milosti u Tivatskom zalivu biti spojeno na gradsku vodovodnu mrežu.

Direkcija za investicije pripremila je i projekat buduće balon-hale koja će se graditi na donedavnom terenu za mali fudbal u Velikom gradskom parku, a priprema se i projekat zamjene kompletnog krova na staroj zgradi Optine u Ulici Luke Tomanovića što će koštati 95.000 eura.

Uskoro treba da se završe i radovi na šipovanju temelja za jedan od stubova izmještene trase dalekovoda od Gradiošnice prema gradu, a koji su preduslov da se za građu planiranog servisnog centra i tehničke baze Vodovoda i Komunalnog preduzeća, oslobodi lokacija u Gradiošnici koja je planski za to ranije opredijeljena.

“Konačno ćemo završiti izmještanja dijela dalekovoda što je projekat koji je započet još u vrijeme bivše gradske uprave 2018. i koji se odvijao uz mnoge teškoće, manjkavosti i komplikacije. Izvođač, kompanija “Electro Team”, je završila izradu betonskih ploča i fundamenata na mjestima na koja će se izmjestiti dva stuba dalekovoda, dok je to bilo nemoguće da se uradi za treći stub jer se on treba izmjestiti na lokaciju u naselju Vrijes 2 koja je klizište, pa se prije toga mora obaviti skupo šipovanje nestabilnog terena. Sve to zajedno značajno će poskupiti ovu investiciju pa će ona sa prvobitno planiranih 170.000 eura, na kraju “izaći” na ukupno blizu 400.000 eura”, kazao je Brguljan, dodajući da je ipak veoma važno da se izmještanje dalekovoda konačno završi i time lokacija za gradnju nove servisne baze lokalnih preduzeća Vodovod i Komunalno oslobodi za tu namjenu.

“Trenutno nam je jedan od većih izazova sa kojim se suočavamo završetak administrativne procedure dobijanja saglasnosti vlasnika zemljišnih parcela na području naselja Donja Lastva za pravo službenosti prolaza nove infrastrukture kroz njihovu imovinu, što je preduslov za početak radova na zamjeni postojeće vodovodne i izgradnji nedostajuće kanalizacione mreže u tom naselju”, kazao je Brguljan.

Taj posao dio je investicija predviđenih tzv. Fazom V–2 za Tivat, projekta unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Crnogorskom primorju, koji se finansira sredstvima kredita njemačke KfW banke. Na međunarodnom tenderu je kao najpovoljniji ponuđač za Fazu V-2 u Tivtu izabrana građevinska kompanija “Jedinstvo” iz Užica koja bi trebalo da uskoro započne da izvodi obimne radove na izgradnji nove lokalne vodovodne i kanalizacione mreže, ukupne vrijednosti 28,5 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi upravo na područje Donje Lastve.