Ferstapen: Kalendar ne ide u prilog vozačima i ekipama, ne smiju biti u nekoliko dana trke sa kraja na kraj svijeta

Šampion i lider aktuelne sezone Formule 1, Maks Ferstapen, osvrnuo se na podatak da će vozači imati u dva ciklusa po tri uzastopne trke

2425 pregleda0 komentar(a)
Dugi letovi i različite vremenske zobe umaraju previše, smatra Ferstapen, Foto: Reuters

Trostruki uzastopni šampion Formule 1 Maks Festapen je kritikovao kalendar takmičenja u najbržem cirkusu.

Holanđanin vjeruje da FIA nije dobro rasporedila trke.

"Kalendar je i ove sezone sastavljen tako da nakon mjesec pauze imamo trke u tri uzastopna vikenda. I to čak dva puta... Prvo idemo u SAD, Meksiko i Brazil, a nakon kratke pauze slijede trke u Las Vegasu, Kataru i Abu Dabiju krajem novembra i početkom decembra. Kako su se uopšte dosjetili da dvije uzastopne etape budu u Las Vegasu i Kataru u nekoliko dana, to iziskuje ogromnnu logistiku ekipama", začudio se Ferstapen.

"Uvijek sam govorio da ima puno tih faza u F1 kalendaru. Ali za mene lično, nezadovoljstvo je povezano sa potrebom za puno letova i to sa razlikom u vremenskim zonama. Letite praktično na drugu stranu zemljine kugle i smatram da je potrebno daleko bolje planiranje kalendara".

Kako navodi, ne smeta mu gust kalendar ako su destinacije u kojima se vozi geografski blizu.

"Let od Las Vegasa do Katara traje puno. To što iz Katara idemo u Abu Dabi je sasvim u redu, ali to je kraj sezone - leti se tako dugo, vozači su iscrpljeni i tada i skloniji prehladama", dodao je Ferstapen.