U poplavama u Nepalu poginula 151 osoba, zatvorene škole

Sezona monsuna svake godine donese kišu i poplave u Nepalu, ali naučnici kažu da padavine postaju sve intenzivnije zbog klimatskih promjena

2545 pregleda0 komentar(a)
Spasioci izvlače tijela sa klizišta u Nepalu, Foto: REUTERS

Škole u Nepalu su zatvorene na tri dana nakon što je u poplavama i klizištima izazvanim kišama širom zemlje poginulo 151 osoba, a 56 se vodi nestalim.

Zbog poplava je zaustavljen i saobraćaj i svakodnevne aktivnosti u području Katmandua gdje je zabilježeno 37 smrtnih slučajeva. U toj regiji živi oko četiri miliona ljudi.

"Pozvali smo nadležne vlasti da zatvore škole u pogođenim područjima na tri dana," rekla je za Rojters Lakšmi Batarai, portparolka ministarstva obrazovanja. Velike padavine se smanjuju, ali meteorolozi predviđaju da će izolovani pljuskovi da se nastave.

Meteorolozi za kišu krive sistem niskog pritiska u Bengalskom zalivu koji se proteže preko djelova susjedne Indije. Sezona monsuna svake godine donese kišu i poplave u Nepalu, ali naučnici kažu da padavine postaju sve intenzivnije zbog klimatskih promjena.

"Nikada prije nisam vidio poplave ovih razmjera u Katmanduu", rekao je Arun Bakta Šresta, službenik za ekološki rizik u Međunarodnom centru za integrirani razvoj planina.

Prema pisanju državnih medija oko 10.000 policajaca, dobrovoljaca i vojnika je mobilisano kako bi pomogli u spašavanju i potrazi za nestalima u poplavama.

Vlada Nepala je pozvala ljude da izbjegavaju nepotrebna putovanja, zabranjena je noćna vožnja u predjelu Katmandua, a otkazani su i brojni domaći letovi.