Krajnja desnica vodi na izborima u Austriji

Ovim je Slobodarska stranka došla u poziciju da, po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, jedna ekstremno desničarska stranka ima pravo da formira koaliciju, iako će teško pronaći partnera

2803 pregleda5 komentar(a)
Članovi FPO-a prate rezultate na telefonu, Foto: REUTERS

Prema preliminarnim rezultatima austrijska stranka krajnje desnice Slobodarska partija (FPO) vodi na parlamentarnim izborima.

Predviđanja daju stranci Herberta Kikla 29,1 posto, što je skoro tri boda ispred konzervativne Narodne stranke kancelara Karla Nehamera koja ima 26,2 posto, no još uvijek je daleko od većine.

Ovim je Slobodarska stranka došla u poziciju da, po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, jedna ekstremno desničarska stranka ima pravo da formira koaliciju, iako će teško pronaći partnera.

Euroskeptična partija naklonjena Rusiji, FPO je mjesecima imala prednost u anketama u odnosu na vladajuću Narodnu stranku. Kampanjom su dominirali pitanja imigracije i brige oko ekonomije. Pravo glasa imalo je oko 6,3 miliona Austrijanaca.

Slobodarska partija i ranije je bila u koaliciji, ali je drugoplasirana Narodna stranka odbila da budu u vladi sa njima. Kicklov vodeći suparnik iz Narodne stranke Karl Nehammer rekao je da je "nemoguće formirati vladu sa nekim ko obožava teorije zavjere."

Ukoliko pobjeda FPO-a bude potvrđena, ona bi se mogla pokazati i pirovom, piše Rojters, obzirom da lideri drugih stranaka odbijaju da služe pod vladavinom Herberta Kikla. Za sada nema naznaka da li bi se on mogao povući kako bi osigurao da njegova stranka vodi vladu.

"Ono što je sada u pitanju jeste da li će FPO imenovati kancelara ili ne", rekla je Katrin Štajner-Hemerle, profesorica političkih nauka na Koruškom univerzitetu.

"Ako se to dogodi, onda moram reći da bi uloga Austrije u Evropskoj uniji bila značajno drugačija. Kikl je često govorio da mu je Viktor Orban uzor i da će stajati uz njega", dodala je.

Prema ranijim predviđanjima ne očekuje se da će ijedna stranka osvojiti apsolutnu većinu, što otvara vrata koalicionim pregovorima. Slobodarska partija je na pragu da osvoji 57 od 183 mjesta u parlamentu. Konzervativci bi mogli osvojiti 51, a socijaldemokrate 41.

FPO i Narodna stranka koje se preklapaju oko imigracione politike i smanjenja poreza, bile su u koaliciji od 2017. do 2019. godine.

Jedna od najstarijih evropskih krajnje desnih stranaka, FPO je osnovana 1956. godine. Uprkos tome što ju je u početku vodio bivši nacistički funkcioner i SS oficir, bila je relativno umjerena liberalna stranka sve do sredine 1980-ih, kada je radikalno skrenula pod vođstvom Jerga Hajdera, piše britanski Gardijan.

Sada na čelu s kontroverznim bivšim ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom, FPO je euroskeptična, antiimigraciona stranka, koja je neprijateljski usmjerena ka islamu.

Planovi Slobodarske partije uključuju vraćanje nekih stranaca, što stranka naziva "remigracijom", smanjenje naknada za neovlašćenu migraciju i tražitelje azila, te prekid ponovnog spajanja članova porodice u inostranstvu sa migrantima koji su već u zemlji.

Nakon Holandije, Francuske i Njemačke, pobjedom FPO-a Austrija bi postala još jedna zemlja u nizu u EU u kojoj je zabilježena rastuća podrška krajnje desnice.