BLOG Bešić: Jedina partija koja ima zadovoljsto za izbornim rezultatom je DPS

Pratiti najzanimljivije izjave i komentare emisije "Izborna noć" na Televiziji Vijesti

92753 pregleda34 komentar(a)
Bešić, Foto: Printscreen
29.09.2024. 23:22h
23:12h

Bešić je ponovio da je DPS pokazao da je dobro organizovana partija.

"Nakon gubitka vlasti sačuvali su organizaciju i nastavili ozbiljan partijski rad. Njihova kampanja se svodila na terenski rad i to je dalo rezultata. Jedina partija koja ima zadovoljsto za izbornim rezultatom je DPS. Niko drugi ne može biti zadovoljan...", rekao je Bešić.

23:09h

Milović je kazao da što se tiče formiranje vlast i u Podgorici da će biti dosta razgovora na sve strane, te da će se DPS odgovorno ponijetii.

"Mi ćemo biti ti koji će formirati vlast", rekao je Milović

Radovanić je rekao da ne bi volio da dođe do scenarija da potraje formiranje vlasti.

"Zadovoljni smo rezultatom, udarili smo temelje političkog centra. Nema tvrdih politčkoh stavova, ali nećemo dozvoliti da više upravljaju ni populisti, ni nacionalisti, ali ni kriminalci. Imamo jasan program i znamo šta je vizija bolje Podgorice. Odazvaćemo se pozivu na dijalog što smo radili i ranije2, rekao je predstavik liste Za bolju Podgoricu.

Mitar Šušić iz koalcije Za dućnost Podgorice rekao je da ta koalicija ne može biti konstruktivnija nego što jeste.

"Ali pozivamo druge aktere da budu ozbiljni i normalni. Nije dobra ucjenjivačka pozicija kakvu je imao predstavnik Za bolju Podgoricu. Nemamo barijere da budemo konstruktivan činilac vlasti. Ne želimo da se bavimo analizom koliko je ko pao...", rekao je Šušić.

22:41h

Bešić je kazao da u demokatskom duhu prvo DPS-u treba šansu da vide da li oni mogu da sakupe 30 mandata i formiraju vlast u Podgorici.

"Na to imaju legitimno pravo kao partija koja je osvojila najviše glasova. Kako stvari stoje iz narativa teško da to i mogu. Ako to DPS ne uspije, onda se daje drugom po redosljedu - to su PES-Demokrate, pa ako oni to ne mogu onda se ide dalje", rekao je Bešić.

On je dodao da su reztultati u Podgorici signal i indikator da je DPS stabilan i da raste.

Bešić je rekao da će koalicija "Za bolju Podgoricu" poziciju tasa na vagi prvo ponuditi koalicijama PES-Demokrate i Za budućnost Crne Gore da podrže Luku Rakčevića za gradonačelnika.

"isto mi govori da ako to ne uspije da će to oni ponuditi i tražiti da dobiju tu vrstu podrške, pa neka je to i DPS. Mnogo je puta ekspllicitno pitano da li ćete ići u kaliciju sa DPS ili tražiti podšrku iz Za bolju Podgoricu nikada nije dobijen odgovor. Mislim da će sa ant-DPS argumentom to da ponude ali će Za bolju Podgoricu tražiti mjesto gradonačenika", smatra Bešić 

21:47h

Funkcionerka Demokratske Crne Gore Dragana Kažanegra Stanišić je kazala da je nosilac liste PES-Demokrate Saša Mujović "dao svoju izjavu i da je to njegov lilčni stav".

"Kao ozbiljne partije, odluke donosimo na organima stranaka. To će posebno donijeti i Demokrate i PES, usaglasiće svoje stavove i izaći sa tim", rekla je Kažanegra Stanišić. 

21:44h

Funkcioner GP URA Mileta Radovanić da što se tiče koalicije "Za bolju Podgoricu" će se oduvijek odazvati dijalogu.

"Ovdje je loptica kod gospodina (Saša) Mujovića jer je on čvrsto rekao da ne želi sa nama i da će se držati tog stava", rekao je Radovanić.

21:41h

Bešić je rekao da će koalicija Za bolju Podgorice biti "tas na vagi" u Podgorici.

21:38h

Funkcioner DPS-a Nikola Milović kazao je da su partije koje su učestvovale na izborima u Podgorici "se deklarisale da neće sa DPS-om".

"Konačno će mantra da se ne želi sa DPS-om pasti u Podgorici. Građani Podgorice su kaznili vrlo loše ponašanje koje je bilo u prethodnom periodu kada su u pitanju vladajuće stranke", rekao je Milović.

21:18h

Bešić je rekao da su koalicija PES-Demokrate i Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović jedna drugoj pravile političku štetu.

21:02h

Bešić je kazao da Demokratska partija socijalista nije pogriješila kada je Nermina Abdića postavila za nosioca liste u Podgorici.

"Abdić se pokazao kao dobar izbor za nosioca liste"

20:19h

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i metodolog Miloš Bešić rekao je da je izlaznost manja, ali ne i dramatično.

"Smatram da smanjena izlaznost treba da se pripiše neprijatnoj kampanji, kampanji koja je bila puna negativnih tonova. Kada se šalju takve poruke - šaljet poruke i podižete motivacije kod vlastitih birača, ali kod 'običnih' građana postižete negativan efekat", rekao je Bešić.

Dodao je da su istraživanja pokazala da su liste Pokret Evropa sad-Demokrate i Demokratske partije socijalista  "glava o glavu".

"Ova smanjena izlaznost, teorijski bi trebalo da ide DPS-u. To što smo imali smanjenu izlaznost u jutarnjim izborima to ne ide u korist DPS-u. Brojevi su govorili da je vrlo ujednačen rejting od 25 do 27 odsto DPS i PES-Demokrate. Vrlo solidan rezultat između 18 i 20 odsto mjerili smo Za budućnost Crne Gore. Najveću varijaciju smo imali kod liste Za bolju Podgoricu koja je išla od 10 do 14 odsto", rekao je Bešić

19:44h

Kovačević je kazala da ukoliko birački odbori budu operativni i hitri, kao i 2022. godine, oko 22 časa bi mogli biti poznati rezultati glasanja, a da se do 23 časa mogu očekivati finalni rezultati izbora prema podacima CDT-a.

19:18h

Kovačević je ocijenila da izborna administracija nije dovoljno dobro pripremila proces, te da birački odbori nijesu bili dobro obučeni.

"Vidjeli smo dosta tehničkih grešaka. Bilo je manjih izbornih nepravilnosti koje smo primijetili", rekla je Kovačević.

19:07h

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazala je da je izlaznost do 18 časova loša i manja u odnosu na 2022. godinu kada je bila 60,3 odsto.

foto: Printscreen

"Trend prati ono što smo gledali u toku parlamentarnih izbora kada je već ocijenjeno da su građani kaznili i pokazali crveni karton. Zbirno gledano mi djeluje da partije nijesu uspjele da animiraju glasače koji su nekada glasali. Mnoštvo je razloga zašto je to tako. Iako su izbori bili izdignut na nivo nacionalnih, iako je uz kampanji uloženo mnogo i resursa i dozvoljenih i nedozvoljeih i bilo je funkcionerskih kampanja, ovaj odziv nije dobar rezultat u odnosu na uloženo. 

Izmjena: 20:30h
19:05h

U ovom blogu možete pratiti najzanimljivije izjave i komentare u emisiji "Izborna noć" na Televiziji Vijesti.