Nepravilnosti na lokalnim izborima: Komisije i CDT registrovali manja kršenja, DPS „izborni turizam”

Sa Živkovićevog spiska koji je dostavljen Upravi policije, u posljednja tri dana registrovana su 54 ulaska i 67 izlazaka lica, objavila je Uprava policije

11893 pregleda3 komentar(a)
Glasanje na lokalnim izborima u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Iako su gradska izborna komisija (IK) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštili da juče nije bilo većih nepravilnosti na biralištima, izborni dan protekao je u znaku tvrdnji DPS-a da je registrovao stotine građana koji su nezakonito glasali.

Šef DPS-a Danijel Živković prethodno je predao u subotu policiji spisak s imenima 2.300 osoba koje navodno, osim u Podgorici, imaju biračko pravo i u Srbiji ili u Republici Srpskoj (RS), a iz te stranke su preksinoć i juče objavili na desetine fotografija vozila registrovanih u Srbiji i entitetu Bosne i Hercegovine (BiH), koje su, kako su rekli, zabilježili u Podgorici i na crnogorskim putevima.

Živković je kazao juče da je za taj i prethodni dan, u odnosu na isti period prošle godine, u Crnu Goru ušlo 14.000 ljudi više.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je nakon provjere spiska od 1910 osoba koji je lider DPS-a dostavio policiji, utvrđeno da je samo pet osoba upisano u birački spisak nakon 31. decembra 2020. godine, odnosno u mandatu post DPS vlasti, dok je Uprava policije (UP) navela da je za vikend u Crnu Goru ušlo 14.000 putnika manje u odnosu na prethodni, negirajući “da su današnji lokalni izbori doveli do većeg broja ulazaka putnika”.

“Sa (Živkovićevog) spiska koji je dostavljen Upravi policije, u posljednja tri dana registrovana su 54 ulaska i 67 izlazaka lica”, objavila je UP na Iksu.

NSD i Demokrate oštro su kritikovali poteze DPS-a. Šef NSD-a i Skupštine Andrija Mandić ocijenio je da Živković “grubo prekršio izbornu tišinu”, pogazio zakon i potencijalno učinio krivično djelo - lažno prijavljivanje, dok su iz Demokrata naveli da DPS “birače koje je upisivao u birački spisak, sad pokušava da podmetne drugima”.

Podgoričko Osnovno tužilaštvo najavilo je da će provjeriti sve nepravilnosti, a iz DPS-a su pozdravili tu poruku, rekavši da će podnijeti krivične prijave protiv onih koji su “nezakonito ostvarivali biračko pravo u Podgorici” i da će pitanje “duplih birača” i “izbornog turizma” internacionalizovati u saradnji s Evropskom komisijom, OEBS-om i drugima. Dodali su da nije suština kad su birači upisani u spisak, već u koliko država ostvaruju “nelegalno biračko pravo”.

“Organizovane migracije birača nijesu nova pojava ni u Crnoj Gori ni u regionu, i zaslužuju osudu. Međutim, u vezi sa ovim navodima ima još uvijek dosta nepoznanica, i zbog toga je važno što državno tužilaštvo već provjerava ove navode”, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju, NVO koja je posmatrala izbore u Podgorici.

Oni su tokom izbornog dana apelovali na sve učesnike izbora da se uzdržavaju od podizanja tenzija na biračkim mjestima i da o svojim saznanjima obavijeste nadležne organe i javnost.

“Istovremeno, ponavljamo da birački odbori nemaju pravo da uskrate ostvarivanje biračkog prava nijednoj osobi koja se nalazi u biračkom spisku”.

CDT je saopštio je da na biralištu u OŠ “Novka Ubović” jednom biračku nije dozvoljeno glasanje jednom biraču jer, navodno, ima državljanstva Crne Gore i Srbije. Međutim, nisu precizirali ko mu to nije dozvolio.

Najmanje 15 osoba iz Srbije i BiH prijavilo je tokom izbornog dana podgoričkoj policiji da su im s parkiranih automobila ukradene registarske oznake. Policija, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, pretpostavlja da su te krađe vrsta revolta zbog tvrdnji DPS-a. Takođe, na ulicama Podgorice juče je bilo primjetno da ima više automobila bez registarskih tablica nego obično.

Predsjednik IK Glavnog grada Vladimir Filipović, rekao je sinoć TV “Vijesti” da je na početku izbornog dana bilo “dosta tehničkih nepravilnosti koje su ispravljene” i koje nisu mogle značajno uticati na regularnost izbora.

Na pitanje da li im je prijavljeno da, kako tvrdi DPS, stotine osoba nezakonito glasa, Filipović je odgovorio odrično, rekavši da je to pitanje isključivo u nadležnosti MUP-a.

CDT je registrovao i kraća zakašnjenja s otvaranjem birališta, glasanje uz odsustvo dijela članova biračkih odbora, nepodudaranje odrezaka glasačkog listića s brojem odštampanih odrezaka...

Predsjednica OIK Kotor Anka Perović rekla je agenciji MINA da nije bilo većih nepravilnosti tokom izbornog dana.