Američki sudija presudio da je serija "Baby Reindeer" pogrešno predstavljena kao istinita priča

Autor Ričard Gad je rekao da su serija na Netfliksu i pozorišna predstava na kojoj se serija zasniva fiktivne i nije mu bila namjera da budu tačan prikaz stvarnih događaja

6846 pregleda0 komentar(a)
Marta (Džesika Guning) u seriji "Baby Reindeer", Foto: Netflix

Sudija u SAD-u presudio je da žena optužena za uhođenje kreatora serije "Baby Reindeer", Ričarda Gada, ima osnov za tužbu za klevetu protiv striming servisa Netfliks, navodeći da je serija pogrešno predstavljena kao istinita priča iako Netfliks nije uložio nikakav napor da provjeri Gadovu priču niti prikrije Fionu Harvi kao inspiraciju za lik Marte.

Harvi, na kojoj se zasniva lik Marte u seriji, tvrdi da je serija lažno implicirala da je seksualno napastvovala Gada, te da je poslata u zatvor zbog uhođenja. Nakon što su gledaoci uspjeli da je prepoznaju kao inspiraciju za Martu - uprkos Gadovim željama - Harvi je podnijela tužbu vrijednu 170 miliona američkih dolara, tvrdeći da ju je serija oklevetala prikazujući Martu kao osuđenu progoniteljku, iako ona nikada nije bila osuđena za taj zločin.

U svojoj presudi, donesenoj u petak u Kaliforniji, okružni sudija SAD-a, Gari Klausner, istakao je da pošto epizode serije počinju rečenicom "Ovo je istinita priča", to navodi gledaoce da priču prihvate kao činjenicu. Iako su "navodne radnje Harvi gnusne", Klausner je primijetio da su Martina djela u seriji lošije od onoga za šta je Harvi stvarno optužena.

"Postoji velika razlika između uhođenja i presude za uhođenje na sudu. Isto tako, postoje velike razlike između neprikladnog dodirivanja i seksualnog napastvovanja. Iako su navodne radnje oštećene za osudu, tvrdnje optuženih su ozbiljnijeg stepena i mogle bi izazvati drugačiji utisak kod gledalaca", napisao je Klausner u presudi.

U svojoj odbrani, Gad je tvrdio da ga je Harvi uhodila godinama dok je radio u jednom pabu u Londonu, štipala ga za zadnjicu i slala mu hiljade uznemirujućih mejlova i glasovnih poruka. Naveo je da ju je prijavio policiji, ali je ona dobila samo upozorenje za uznemiravanje i nije bila krivično gonjena niti poslata u zatvor.

Gad je rekao da su serija na Netfliksu i pozorišna predstava na kojoj se serija zasniva fiktivne i nije mu bila namjera da budu tačan prikaz stvarnih događaja. U junu je Sunday Times prenio da je Gad imao rezerve prema rečenici "Ovo je istinita priča", ali da je ona uključena na zahtjev Netfliksa.

Klausner je u svojoj presudi naveo članak iz Sunday Timesa, tvrdeći da bi on mogao ukazati na "stvarnu zlonamjernost" ukoliko je Netfliks odlučio da predstavi priču kao činjenicu iako su znali da je da to nije.

Harvi nije bila imenovana u seriji "Baby Reindeer", ali su je gledaoci brzo identifikovali preko njenih objava na društvenim mrežama. Harvi je izjavila da je primala prijetnje smrću, a Klausner je priznao da je pretrpjela "ozbiljan emocionalni bol" i osjećala strah od izlaska van kuće.

Klausner je kazao da je Netfliks "trebalo da zna da su izjave i prikaz tužiteljke kroz lik Marte lažni i da će gledaoci otkriti njen identitet i uznemiravati je na osnovu tih lažnih prikaza. Ipak, optuženi nisu preduzeli nikakav napor da istraže tačnost tih izjava i prikaza, niti su preduzeli dalje mjere da sakriju njen identitet".

Klausner je odbio Netfliksov zahtjev za odbacivanje tužbe i odbacio tužbu Harvi za nemar, kršenje prava na publicitet i za odštetu zbog sudskih troškova. Međutim, sudija je dozvolio Harvi da nastavi sa tužbom za namjerno nanošenje emocionalne boli, koja se odnosi na "ekstremno i nečuveno" lažno prikazivanje.

"Izgleda da bi razuman gledalac mogao zaključiti da se tvrdnje o Marti odnose na oštećenu. Serija tvrdi da je oštećena osuđeni kriminalac koji je seksualno i nasilno napao Gada. Ove tvrdnje mogu dostići nivo ekstremnog i nečuvenog ponašanja", napisao je sudija.

Ranije ovog mjeseca, glumica Džesika Guning osvojila je Emi za ulogu Marte u seriji "Baby Reindeer", koja je ukupno osvojila četiri Emi nagrade.