Sindikat pomoraca i dokera: Hitno pomoći Luci Bar, gašenje ni jedne kompanije nije prihvatljivo

Sindikalni predstavnici na sastanku u Ministarstvu tražili i da se odustane od kupovine broda "Francesca", kao i da su hitno potrebne izmjene zakon o statusu pomoraca

2927 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore mora hitno da pomogne Luci Bar u sanaciji štete koju je izazvalo nevrijeme od 2. jula. Gašenje bilo koje pomorske kompanije je neprihvatljivo. Barska plovidba treba da odustane od kupovine broda "Francesca". Potrebne su izmjene zakona o statusu pomoraca.

To su neki od zaključaka koje je Sindikata pomoraca i dokera Crne Gore iznio na sastanku sa predstavnicima Ministarstva pomorstva.

Ova granski sindikat navodi da su održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva na kojem su bili državni sekretari Pavle Tripković i Jovan Šćekić, predsjednik dok ispred sindikata su prisustvovali predsednik Sindikata mr Agim Mila i članovi Glavnog odbora Jadranka Dajkovič - predsednica Sindikata Barske plovidbe, Alis Šabotić - predsednik Sindikata Luke Bar i Marko Nikić - predstavnik pomoraca u Sindikatu.

U saopštenju sindikata se navodi da se na sastanku raspravljalo o stanje u Luci Bar nakon nevremena koje je zahvatilo Luku Bar 2. jula 2024. godine.

"U tom pravcu Sindikat je izrazio nezadovoljstvo neblagovremenim postupanjem Vlade Crne Gore u formiranju radnog tela koje bi sagledalo moguće načine finansijske podrške za sanaciju uništene lučke suprastrukture, kao i neslaganje sa mišljenjem da je potrebno sačekati odluku tužilaštva u vezi uzroka havarije i eventualne krivične odgovornosti, a kod činjenice da to nije neophodno radi pravilne primene Uredbe Evropske komisije br. 651/2014 od 17. juna 2014. godine koja uredjuje pitanje državne pomoći u slučaju elementarne nepogode", smatraju u sindikatu.

Njihov stav je daje Vlada obavezna da pomogne sanaciju u Luci Bar po dva osnova, kao organ vlasti, kroz institut državne pomoći i kao većinski vlasnik putem eventualne dokapitalizacije. Povodom ovog navode i da su zabrinuti zbog nepostojanja kratkoročnog i dugoročnog plana oporavka, što je Sindikat Luke Bar tražio neposredno nakon nepogode.

Na sastanku se kako navode raspravljalo i o stanju u pomorskim kompanijama - Crnogorskoj i Barskoj polovidbi, zbog najave o gašenju jedne i pripajanju njene imovine drugoj kompaniji.

"Sindikat je ukazao da bi gašenje bilo koje pomorske kompanije bilo poražavajuće za državu, nezavisno od načina na koji bi se to uradilo, kao i da navodni višak zaposlenih nikako ne može biti razlog jedne takve odluke. Podsetili smo na predlog Sindikata od februara 2024. godine kojim je traženo od Vlade da dopuni vanrednu sednicu Skupštine akcionara Barske plovidbe radi donošenja odluke kojom se stavlja van snage odluka o kupovini broda 'Francesca' i time izbjegne milionska šteta toj kompaniij po tužbi manjinskih akcionara, a kod činjenice da je menadžment kompanije svakako odustao od kupovine tog broda", navedeno je iz Sindikata.

Tema sastanka bio je i sadašnji status pomoraca.

"Sindikat je iznio očekivaja od pomorske administracije u pravcu veće digitalizacije registara i evidencija i naveo kao primer nepostajanje podataka o aktivnim pomorcima, koji podatak je neophodan za kreiranje javnih politika u ovoj oblasti. Apostrofirali smo potrebu izmene važećih propisa koji će učiniti crnogorske pomorce konkurentnim na međunardnoom tržitu i najavili rad na predlozima sindikata koji se odnose na izmjenu seta zakona u tom dijelu. Ukazali smo i na potrebu ubrzanja postupka potpisivanja sporazuma o priznavanju ovlašćenja sa Kraljevinom Španijom koji je pokrenut inicijativom Sindikata", navedeno je u saopštenju.