Preminuo Kris Kristoferson, američka zvijezda kantri muzike

Osvojio je tri Gremija za najbolju kantri pesmu "Help Me Make It Through the Night" 1972. i dva odvojena dueta sa Ritom Kulidž (1974, 1976), sa kojom je bio u braku 1970-ih

3844 pregleda0 komentar(a)
Kris Kristoferson, Foto: Shutterstock

Kris Kristoferson, nagrađivani kantri pjevač i glumac koji je radio sa Džonijem Kešom i Martinom Skorsezeom, preminuo je u 88. godini u svojoj kući na Havajima u subotu, okružen porodicom.

Dobitnik višestrukih nagrada bio je poznat po pisanju pjesama, posebno zaslužnim za "Me and Bobby McGee" i "Help Me Make It Through the Night", između ostalih.

Glumio je i u hit filmu "A Star Is Born".

U saopštenju njegove porodice kaže se da su svi "tako blagosloveni" za vrijeme koje su proveli s njim.

"Hvala vam što ste ga voljeli svih ovih mnogo godina, i kada vidite dugu, znajte da nam se svima smiješi", navod se.

Rođen u Braunsvilu, Teksas, 22. juna 1936. godine, Kristoferson je postao vodeća ličnost u kantri muzici.

"Kada sam počeo, bio sam jedan od ljudi koji su se nadali da će unijeti poštovanje u kantri muziku", rekao je on, prema saopštenju porodice.

"Neke od pjesama koje sam imao i koje su postale hitovi su to učinile. Pretpostavljam da bi me zato neko mogao izglasati u Kuću slavnih. Znam da nije zbog mog zlatnog grla", kazao je muzičar.

Kristoferson je studirao pisanje na Pomona koledžu u Kaliforniji, a kasnije je otišao na Oksford kao stipendista Rodosa. Magistrirao je na Oksfordu 1960. godine, a zatim se vratio u SAD i pridružio se vojsci.

Vojska ga je dodijelila da predaje književnost, za koju je rekao da je "zvučala kao pakao".

Godine 1965. posjetio je Nešvil, a u roku od dvije sedmice dao je ostavku na svoj vojni položaj i preselio se u kantri muzički centar kako bi nastavio svoju muzičku karijeru.

Šef Kuće slavnih i muzeja u zemlji rekao je da je iza sebe ostavio "veliko naslijeđe".

"Kris Kristoferson je vjerovao da je kreativnost data od Boga, a oni koji ignorišu takav dar osuđeni su na nesreću", napisao je Kajl Jang na društvenoj mreži X.

"Propovijedao je da život uma daje glas duši, a njegov rad nije dao glas samo njegovoj duši već i našoj", dodao je.

Osvojio je tri Gremija za najbolju kantri pesmu "Help Me Make It Through the Night" 1972. i dva odvojena dueta sa Ritom Kulidž (1974, 1976), sa kojom je bio u braku 1970-ih.

Godine 1971. Kristoferson je debitovao kao glumac, osvojivši Zlatni globus za portret Džona Normana Hauarda u filmu "Zvijezda je rođena" (1976.) uz Ester Hofman Barbre Strejsend.

Njegova glumačka karijera dovela ga je do brojnih uloga, uključujući "Pat Garrett i Billy the Kid", "Lone Star" i "Blade" franšizu.

Godine 1985. Kristoferson se pridružio prijateljima Džoniju Kešu, Vejlonu Dženingsu i Viliju Nelsonu kako bi osnovali supergrupu pod nazivom The Highwaymen.

Godine 2003. Kristoferson je dobio nagradu Free Speech Award od Americana Music Association.

Godinu dana kasnije postao je član Kuće slavnih kantri muzike.

Dobio je i višestruka priznanja za životno djelo, uključujući The Recording Academy, Country Music Association i Academy of Country Music.

Iza Kristofersona je ostala supruga Lisa, njihovih osmoro djece i sedmoro unučadi.