Vještačka inteligencija (AI) u energetici i zaštiti životne sredine

Korištenjem prediktivnih modela, AI može predvidjeti potražnju za energijom na temelju vremenskih uslova, industrijskih aktivnosti i ponašanja potrošača

2266 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Energetski sektor, kao jedan od ključnih dijelova svjetske ekonomije, sve više koristi vještačku inteligenciju kako bi unaprijedio efikasnost, smanjio troškove i doprinio održivosti. AI tehnologije igraju važnu ulogu u optimizaciji potrošnje energije, upravljanju obnovljivim izvorima energije i smanjenju uticaja na životnu sredinu.

Optimizacija proizvodnje i potrošnje energije

Jedna od ključnih primjena AI u energetskom sektoru je optimizacija proizvodnje i potrošnje energije. Korištenjem prediktivnih modela, AI može predvidjeti potražnju za energijom na temelju vremenskih uslova, industrijskih aktivnosti i ponašanja potrošača. Ovo omogućava proizvođačima energije da preciznije upravljaju proizvodnjom i smanjuju gubitke energije.

Upravljanje obnovljivim izvorima energije

AI takođe igra ključnu ulogu u upravljanju obnovljivim izvorima energije, poput solarnih i vjetroelektrana. Ove tehnologije su zavisne od vremenskih uslova, a AI može analizirati podatke o vremenskoj prognozi i optimizirati proizvodnju energije iz ovih izvora. Time se povećava efikasnost i smanjuje zavisnost od tradicionalnih, neobnovljivih izvora energije.

Energetska efikasnost u zgradama

AI sistemi se koriste za optimizaciju potrošnje energije u zgradama, automatizujući upravljanje grijanjem, hlađenjem, rasvjetom i drugim energetskim sistemima. Pametne zgrade, vođene AI tehnologijama, mogu smanjiti potrošnju energije analizirajući podatke o upotrebi i automatski prilagođavajući postavke kako bi se postigla maksimalna efikasnost.

Izazovi u primjeni AI u energetici

Primjena AI u energetici suočava se s izazovima, uključujući visoke troškove implementacije i potrebu za sofisticiranom infrastrukturom. Takođe, postoji zabrinutost oko sigurnosti podataka, jer energetski sektor postaje sve više digitalizovan i podložan sajber prijetnjama.