Ćulafić - Meken: Cilj je realizacija svih obaveza iz Poglavlja 27 do 2026. godine

Ćulafić je istakao važnost podrške međunarodnih partnera u ovom procesu, dodajući da je dosadašnja saradnja bila od suštinskog značaja

3569 pregleda1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MERS

Cilj je realizacija svih obaveza iz Poglavlja 27 do 2026. godine, saopštio je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić.

On se danas sastao sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori, Don Meken.

Kako je saopšteno iz Ćulafićevog resora, tokom sastanka, Meken je izrazila interesovanje za strateške prioritete Ministarstva, naročito u dijelu ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz Poglavlja 27.

Ćulafić je istakao važnost podrške međunarodnih partnera u ovom procesu, dodajući da je dosadašnja saradnja bila od suštinskog značaja.

"Poglavlje 27 predstavlja jedan od najkompleksnijih izazova u procesu evropskih integracija Crne Gore, ali zahvaljujući podršci naših međunarodnih partnera, na dobrom smo putu da ispunimo sve obaveze u predviđenom roku,“ rekao je Ćulafić.

Navodi se da je posebna pažnja tokom razgovora bila posvećena razvoju sjevernog dijela Crne Gore, "gdje su se sagovornici složili da je neophodno očuvati prirodne ljepote ovog područja, dok se istovremeno radi na njegovom održivom ekonomskom razvoju".

Ćulafić je naglasio značaj balansiranja između očuvanja životne sredine i unapređenja infrastrukture, što će, kaže, doprinijeti poboljšanju kvaliteta života lokalnog stanovništva.

"Tokom sastanka, razgovaralo se i o globalnim izazovima klimatskih promjena, sa posebnim osvrtom na zajedničke napore za njihovo ublažavanje. Ministar je istakao da su klimatske promjene problem s kojima se suočavaju mnogo veće države, ali da Crna Gora ulaže maksimalne napore da doprinese globalnim ciljevima", navodi se u saopštenju.

Takođe, bilo je riječi o Državnom planu za upravljanje otpadom i Natura 2000, "koji su ključni za dugoročnu zaštitu životne sredine".

"Naš primarni cilj je zaštita životne sredine kroz održive politike i konkretne akcije. Saradnja sa međunarodnim partnerima, poput Ujedinjenog Kraljevstva, daje nam dodatni podsticaj u postizanju tih ciljeva,“ zaključio je Ćulafić.