Prošlost posmatra sadašnjost - Putokaži

Događaj usmjeren na promociju atraktivne drumske komunikacije iz prošlosti, biće održan večeras u Kotoru

2786 pregleda0 komentar(a)
Foto: promo

Veče pod nazivom “Prošlost posmatra sadašnjost - Putokaži”, biće održano večeras u Kotoru, u atrijumu Kulturnog centra “Nikola Đurković” u 19 časova. Program obuhvata i dokumentarnu izložbu starih fotografija i razglednica (1890-1940), sa jedinstvenim pejzažima Lovćena i njegove podgorine.

Događaj organizuje Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa kotorskim kulturnim centrom, u okviru Dana evropske baštine koji se ove godine odvijaju pod sloganom “Baština koja povezuje - kulturne rute - mreže”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Gošće večeri su poznata spisateljica Jasenka Lalović i glumica Dubravka Drakić.

“Program večeri usmjeren je na promociju najatraktivnije drumske komunikacije iz prošlosti, ‘Crnogorskog puta’ koji su pod ovim nazivom registrovali mletački, austrijski i francuski kartografi. Ova ‘staza preko krša’, od Cetinja preko Njeguša do granice crnogorsko-austrijske na Krscu, predstavljala je glavnu vezu cetinjske regije s Kotorom i Bokom, Jadranskim morem i preko njega sa Evropom i svijetom.

Obilaskom ovog značajnog istorijskog puta dolazi se do Crnogorskog pazara koji se od 17. do polovine 18. vijeka nalazio uz sjeverna vrata grada Kotora, kada se seli u unutrašnjost Starog grada”, navodi se u najavi.