CNP u petak otvara 71. sezonu

Nacionalni teatar najavljuje oktobarski repertoar, nove produkcije, gostovanja...

918 pregleda1 komentar(a)
Za početak sezone "Smrt i njeni hirovi", Foto: Promo

Nakon jubilarne 70. sezone, Crnogorsko narodno pozorište u godini (CNP) u petak predstavom “Smrt i njeni hirovi” otvara i 71. Predstava u dramatizaciji i režiji Lidije Dedović, a prema djelu Žozea Saramaga biće izvedena na Sceni Studio u 20 časova.

Pored toga, CNP će u oktobru proslaviti i 20 godina izvođenja predstave “The Beauty Queen” Martina Mekdone, u režiji Ane Vukotić. Nastala kao diplomska predstava rediteljke Vukotić, “The Beauty Queen” je premijerno izvedena u oktobru 2004. i od tada se aktivno igra, a na repertoaru CNP-a je 12. oktobra u 20 časova na Sceni Studio.

Iz ovog teatra najavljuju uzbudljiv oktobar, kao uvertira za Dan CNP-a, 1. novembar. U toku su probe za predstavu “Naličje”, ranijeg radnog naziva “D(r)ugovi”, autorski projekat reditelja Borisa Liješevića. Predstava će premijerno biti izvedena 6. novembra u 20 časova na velikoj sceni.

“Predstava ‘Naličje’ se bavi čovjekom srednje klase u Crnoj Gori. Postavljamo pitanje gdje smo danas nakon svega što se desilo posljednjih 10-15-20 godina. Mnogi ljudi su u dužničkom ropstvu ili bankama ili zelenašima. Postavljamo pitanja kako čovjek sebi dozvoli da se nađe u nedozvoljenoj situaciji i kako se povećava prag tolerancije na prestup kao i granica dozvoljenog. Kako se umiruje i uljuljkuje savjest i uvjerava da će sve biti dobro, a ne vidi da problem raste i raste? Kako i zašto se ulazi u dug? Kako se poslije s time čovjek nosi?”, kazao je autor Liješević.

Uloge u tom konadu tumače: Jadranka Mamić, Danilo Čelebić, Zoran Vujović, Ana Vujošević, Nada Vukčević, Gorana Dragašević, Tihana Ćulafić, Jelena Minić, Jelena Nenezić, Žana Gardašević Bulatović, Kristina Obradović, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Julija Milačić Petrović Njegoš, Radmila Božović, Jovan Dabović, Lazar Đurđević, Jovana Brnović i Anđela Marunović.

Probama se od 10. oktobra nastavlja nastavlja i produkcija predstave “Gospoda Glembajevi”, koju će prema tekstu Miroslava Krleže režirati Danilo Marunović. Dramaturg je Božo Koprivica, adaptaciju potpisuju Bojana Mijović i Danilo Marunović, scenografiju Valentin Svetozarev, kostimografiju Vanja Ciraj Džudža, izbor muzike Danilo Marunović, scenski pokret Tamara Vujošević Mandić, a izvršnu produkciju Nela Otašević. Uloge će tumačiti: Svetozar Cvetković, Kristina Obradović, Milivoje Mišo Obradović, Una Lučić, Danilo Čelebić, Lazar Dragojević, Nikola Perišić i Stevan Vuković. Premijera je najavljena za 17. decembar na velikoj sceni.

Operska predstava čija je premijera bila najavljena za sinoć u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, a repriza za večeras “Jedino lice sreće”, gostuje u CNP-u 14. oktobra na velikoj sceni. Autorka projekta operska umjetnica Sara Vujošević Jovanović osmislila je idejni koncept i muzičku dramaturgiju prema djelima F.J. Hajdna i M.J. Hajdna, dok je komad adaptirala i režirala Minja Novaković. U pitanju je koprodukcija Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” povodom 140 godina od postavljanja kamena temeljca i Univerziteta Crne Gore povodom 50 godina od osnivanja, a nastala u saradnji s Operskom kućom i fondacijom Petrucelli iz Republike Italije.

“Na liniji saradnje s nezavisnom kulturnom scenom, 11. oktobra u CNP-u gostuje kolašinski Korifej teatar s predstavom ‘Krst sa petokrakom’ Velizara Radonjića u režiji Zorana Rakočevića u kojoj uloge tumače: Đorđije Tatić, Anđelija Rondović, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković”, dodaje se u saopštenju CNP-a.

Na repertoaru su i predstave: “Bladi Mun” i “Brod” Ane Đorđević, “Mali bračni zločini” autorski projekat glumaca Marije Đurić i Pavla Bogojevića prema tekstu Erika Emanuela Šmita, potom “671-LOV” prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, ”Proces” Franca Kafke u adaptaciji i režiji Dušanke Belade,”Ibzen mašina” prema motivima djela “Stubovi društva”, “Heda Gabler”, “Nora” i “Narodni neprijatelj” Henrika Ibzena u režiji Ane Vukotić i “Ja sam ona koja nisam” Mata Matišića u režiji Vita Taufera.

Pored redovnog repertoara, 23. oktobra u 10 časova biće održana konferencija “Savremeno dramsko stvaralaštvo - strategije pisanja, izvođenja i prevođenja”, koja se realizuje u saradnji CNP-a i Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU), dok će u petak 25. oktobra u 20 časova na velikoj sceni biti održana Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina postojanja FDU-a, najavljuju.

Dan Crnogorskog narodnog pozorišta biće obilježen 1. novembra izvedbom muzičko-scenskog djela “L’altro Giacomo - Čovjek i umjetnik” reditelja Renata Raima, u saradnji s Ambasadom Republike Italije, italijanskim Institutom za kulturu, kao i Nacionalnim komitetom Italije “Puccini 100”.

“Na ovaj način nacionalni teatar nastavlja s aktivnostima međunarodne saradnje i uključuje se u obilježavanje 100 godina od smrti Đakoma Pučinija, jednog od najvećih kompozitora opere u istoriji čovječanstva”, ističu iz CNP-a.

Uloge tumače: Renato Raimo, Chiara Maria Battaglia, sopran je Rachel Stellaci, tenor Davide Piaggio, Maestro Carlo Bernini. Projekat je nastao u produkciji Green Teatra iz Pize, kao i saradnji s Fondacijom Festivala Puccini i Fondacijom Giacomo Puccini, a biće izveden u 20 časova na velikoj sceni.