Tripla kruna za sva vremena: Pogačar u društvu legendi Merksa i Rouča

Tadej je čudo - slovenački biciklista nakon Điro d’Italije i Tur de Fransa godinu iz snova kompletirao titulom sa Svjetskog prvenstva

4538 pregleda3 komentar(a)
Tek treći u istoriji sa “tripletom”: Tadej Pogačar na cilju u Cirihu, Foto: Denis Balibouse/Reuters

Obučen u roze šarmirao je Italiju, u žutom je potvrdio dominaciju u Francuskoj, a onda je godinu za pamćenje, za istoriju, završio u majici duginih boja...

Tadej Pogačar, nevjerovatni biciklista iz Slovenije, uradio je nešto što su prije njega uspjela samo dvojica - u istoj godini osvojio je Điro d’ Italiju, Tur de Frans i sada postao šampion svijeta u drumskoj trci u Cirihu.

- Nevjerovatno, zaista to je jedina riječ koja bi mogla opiše ono što se dogodilo ove godine. Nije tajna da je majica duginih boja odavno naša velika želja - nadam se da ću je nositi ponosno - rekao je Pogačar nakon trke u Cirihu, a prenosi RTV Slovenije.

Podvig legendi

Najveći svih vremena Edi Merks 1974, pa Stiven Rouč 1987, a onda su morale da prođu skoro četiri decenije, pa da neko ponovo u istoj godini poveže Điro, Tur i Svjetsko prvenstvo. Samo trojica kroz dugu istoriju biciklizma - sve to možda i najbolje govori kakav podvig je napravio Pogačar u svega nekoliko mjeseci.

- Bila je ovo godina iz snova i sigurno će biti teško ponoviti 2024... Sada je moj cilj da uživam tokom 2025. godine - dodao je Pogačar, 26-godišnje čudo od sportiste iz Slovenije.

Tripla kruna je tu nakon 37 godina, a “Pogi” je već ove godine stigao do još jednog rezultata koji se ne dešava baš često - tačnije postao je tek osmi u istoriji koji je slavio na Điru i Turu, a prvi od legendarnog Marka Pantanija 1998.

Napad na 100 km prije cilja

Dominirao je Pogačar kroz Italiju i Francusku, a onda je u stilu najvećih šampiona želio da i priča u Cirihu bude epska, da se prepričava... Još na 100 kilometara prije cilja slovenačka legenda je krenula u napad, u pisanja istorije.

Ključni napad imao je na najvećem usponu u ulici koja nosi ime “Ciriško brdo”, na 77 kilometara do cilja pratio ga je još samo Pavel Sivakov, a posljednjih pedesetak vozio je sam na čelu...

Konačno u duginim bojama: Pogačar slavi svjetsku krunufoto: Reuters

- Nije sve išlo po planu, ali je sve ispalo kako treba. Malo sam improvizovao, ali imao sam dobar dan - ocijenio je Pogačar.

O napadu na 100 kilometara prije kraja kaže...

- Nije bilo posebnog plana da tada krenem, ali nekako se dogodilo - prepustio sam se trci... Kad sam se upustio više nije bilo odustajanja, morao sam da idem do kraja. Bacio sam sve karte na sto i išao jako do posljednjeg kilometra - opisao je svoju trku Pogačar.

Srebrni na Svjetskom prvenstvu bio je Australijanac Ben O’Konor (drugoplasiarni i na nedavnoj Vuelti), dok je bronzanu medalju osvojio prošlogodišnji šampion Matje van der Pul iz Holandije.

Tačka na možda i najuspješniju godinu slovenačkog sporta tako je i zvanično stavljena - Pogačar je u alpsku zemlju donio pehare sa Đira, Tura i Svjetskog prvenstva, a njegov idol Primož Roglič trofej sa Vuelta a Espanje.