CFL u plavo-bijelom: I brojke i igra kao potvrda dominacije Budućnosti na startu sezone

Fudbaleri Budućnosti obilježili prvih devet rundi Meridianbet 1. CFL i već sada na vrhu imaju velikih plus osam

11338 pregleda7 komentar(a)
Perfektan start krunisan na terenu šampiona: Fudbaleri Budućnosti nakon meča sa Dečićem, Foto: FK Budućnost/Rusmin Radič

Najslabiju sezonu tokom posljednje četiri godine Budućnost je u maju završila na trećem mjestu, sa devet bodova manje od šampiona Dečić Admiralbeta, a onda je nakon devet rundi u novoj na vrhu već napravila skoro identičnu razliku.

Meridianbet Prva crnogorska fudbalska liga tek se zahuktava, a naš najtrofejniji klub u odnosu na aktuelnog prvaka ima osam bodova više, ali i brojke i igru koji možda i najavljuju totalnu dominaciju u šampionatu.

Izabranici Ivana Brnovića pokazali su najviše - postigli su najviše golova (20), primili najmanje (tri), upisali sedam pobjeda, dva remija i nijednom teren nisu napustili pognute glave. Ujedno i jedini su neporaženi tim u crnogorskom prvoligaškom karavanu.

Od sedam trijumfa su dva stigla protiv trenutno dva najbliža tima na tabeli (Dečić i Petrovac), pa i to dovoljno govori kakvu poruku na startu je Budućnost poslala glavnim rivalima u šampionskoj trci.

Odbrana i napad

Dejan Boljević (Petrovac), Nikola Janjić (Sutjeska) i Anđelo Rudović (Otrant-Olimpik) jedini su igrači koji su tokom prethodnih devet kola uspjeli da savladaju najboljeg crnogorskog golmana Milana Mijatovića.

Koliko su “jedinica” reprezentacije i odbrana ispred njega sve bolji pokazuje i to što se Mijatovićeva mreža posljednji put tresla krajem avgusta - od tada Budućnost je nanizala pobjede protiv Jezera, Jedinstva i Dečića bez primljenog gola.

Sigurna mreža: "Jedinica" Crne Gore Milan Mijatović donio je mir odbranifoto: FSCG

Dobitnu kombinaciju u defanzivi Brnović je pronašao u praktično standardnoj četvorci - Adnan Orahovac, Ilija Serikov, Dragan Grivić i Ognjen Gašević, s tim da je umjesto posljednjeg na mjestu lijevog beka šansu nerijetko dobijao i mladi Petar Vuković.

Kada je napad u pitanju, Budućnost je pokazala da može da trese mreže na različite načine, ali sve se vrti oko ove sezone fenomenalnog Milana Vukotića, momka koji je postigao pet golova i namjestio četiri. Osim njega pogocima su se istakla i dva Ivana - Bulatović i Bojović sa po tri, a tu su i Andrija Pavlović i bek Grivić sa po dva.

Vukotićfoto: FK Budućnost

Širina

Ono što lideru na tabeli daje posebnu snagu je širina kojom raspolaže Brnović, pa praktično trener “plavo-bijelih” na svakoj poziciji - osim možda na desnom beku - ima spremne alternative.

Tako je mladi Lazar Savović na pravi način iskoristio priliku na sredini terena pored odličnog Andrije Bulatovića, Bojović je učinio da kapiten Petar Grbić sada može da dozira minutažu, baš kao i još jedan od “senatora” Igor Ivanović.

Sa samo 17 godina dominira na poziciji zadnjeg veznog: Andrija Bulatović je velika nada Budućnostifoto: FK Budućnost/Rusmin Radič

Najviše opcija je u napadu, gdje su Ivan Bulatović, Pavlović, Oliver Šarkić, Lazar Mijović... A, da sve funkcioniše besprekorno - ko god da se nalazi na terenu - možda i najbolje pokazuje da se odsustvo povrijeđenog reprezentativca Miloša Brnovića uopšte nije osjetilo.

Mladost

Budućnost je u petak slavila na terenu šampiona (2:0), a veznim redom podgoričkog kluba komandovala su dvojica mladića koji zajedno imaju 33 godine - Andrija Bulatović (17) i Lazar Savović (16).

Još jedno "čudo od djeteta" Budućnosti: Lazar Savović foto: FSCG

Osim njih i dalje su veoma mladi i Vukotić, Mijović, Gašević, Bojović, kao i 17-godišnji Andrej Kostić i godinu stariji Stefan Đukanović koji polako dobijaju i prve minute u seniorskom timu. Tu je i talentovani Bodin Tomašević, koji je prvoligaški fudbal igrao još prošle sezone, a koji je odlična alternativa na štoperskim pozicijama.