Marin Le Pen negirala krivicu na početku suđenja za pronevjeru fondova EU

Stranka Nacionlno okupljanje i 27 njenih najviših zvaničnika optuženi su da su koristili novac namijenjen pomoćnicima parlamenta EU za plaćanje osoblja, a koji su umjesto toga radili politički posao za stranku između 2004. i 2016. godine, kršeći tako propise EU

3072 pregleda0 komentar(a)
Le Pen, Foto: Reuters

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen negirala je danas krivicu na početku suđenja protiv nje i još 27 osoba iz stranke Nacionalno okupljanje zbog sumnje za pronevjeru evropskih javnih fondova.

Stigavši u sud u Parizu, Le Pen je izjavila da nije prekršila nikakva politička i zakonska pravila Evropskog parlamenta i obećala da će na suđenju iznijeti izuzetno ozbiljne i izuzetno čvrste argumente.

Suđenje koje će trajati do 19. novembra pažljivo će pratiti njeni politički rivali jer je ona jak kandidat u trci za nasljednika Emanuela Makrona na sljedećim predsjedničkim izborima 2027. godine.

Stranka Nacionlno okupljanje i 27 njenih najviših zvaničnika optuženi su da su koristili novac namijenjen pomoćnicima parlamenta EU za plaćanje osoblja, a koji su umjesto toga radili politički posao za stranku između 2004. i 2016. godine, kršeći tako propise EU.

Le Pen, negira da je počinila krivična djela i tvrdi da je slučaj politički motivisan.

Ako budu proglašeni krivima, Le Pen i njeni saoptuženi mogli bi se suočiti sa kaznom do deset godina zatvora i novčanom kaznom od po milion eura.

Dodatne kazne, kao što su gubitak građanskih prava ili zabrana da se kandiduje na izborima, takođe bi mogle da budu nametnute, što je scenario koji bi mogao da omete, ili čak uništi ambiciju Le Pen da se ponovo kandiduje za predsjednicu.

Uprkos njenom poricanju, njena stranka je već vratila jedan milion Evropskom parlamentu, rekao je advokat parlamenta Patrick Maisonev. Od tog iznosa, 330.000 eura je direktno povezano sa navodnim zloupotrebama sredstava od strane Marin Le Pen.

Sudski postupak proizilazi iz prijave iz 2015. Martina Šulca, tadašnjeg predsjednika Evropskog parlamenta, francuskim vlastima o mogućem lažnom korišćenju evropskih fondova od strane članova Nacionalnog fronta.

Naknadna istraga je otkrila da su neki pomoćnici ugovorom povezani sa poslanicima EP koji su različiti od onih za koje su zapravo radili, što sugeriše šemu za preusmjeravanje evropskih fondova za plaćanje partijskih zaposlenih u Francuskoj.

Istražne sudije tvrde da je Le Pen, kao vođa stranke, organizovala dodjelu budžeta za parlamentarnu pomoć i naložila poslanicima EP da angažuju pojedince na stranačkim pozicijama.

Ti pojedinci su predstavljeni kao pomoćnici parlamenta EU, ali su u stvarnosti navodno radili za Nacionalno okupljanje u različitim svojstvima.

Suđenje dolazi u trenutku kada je nova vlada kojom dominiraju centristi i konzervativci stupila na dužnost nakon parlamentarnih izbora u junu i julu.

Neki analitičari smatraju da bi suđenje moglo da spriječi poslanike Nacionalnog okupljanja, uključujući i samu Marin Le Pen, da u potpunosti vrše svoju opozicionu ulogu u parlamentu jer bi bili zauzeti pravnim problemima.

Otkako je prije tri godine napustila mjesto lidera stranke, Le Pen je nastojala da se pozicionira kao mejnstrim kandidat u francuskoj politici. Njeni napori su se isplatili, jer je stranka ostvarila značajan uspjeh na nedavnim izborima i na evropskom i na nacionalnom nivou.