Inspekcija počela vanredni pregled dva broda njemačkih vlasnika koji su imali incident pred Barom

“Magnar” nošen burom naletio “Contship Vow”

4659 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Port State Control inspekcija Ministarstva pomorstva počela je danas vanredni inspekcijski nadzor nad dva strana teretna broda koja su sinoć na sidrištu Luke Bar imala incident, odnosno manji sudar.

Naime, kako je saopšteno iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) sinoć u 21.08 sati, na barskom sidrištu, došlo do kontakta dva teretnjaka: broda za prevoz generalnog tereta "Mangar" koji plovi pod zastavom Gibraltara i kontejnerskog broda "Contship Vow" koji vije zastavu Liberije. Kako su naveli, usljed jakog sjevernog vjetra najvjerovatnije je došlo do oranja sidra jednog od brodova, što je onda dovelo i do kontakta.

"U ovom incidentu nisu bili ugroženi ljudski životi i nije prijavljeno zagađenje mora, ali je došlo do gubitka čamca za spašavanje sa jednog od brodova. Pomorsko operativni centar, koji je u sastavu UPSUL-a je u skladu sa procedurama obavijestio Lučku kapetaniju Bar, PSC inspekciju, kao i Nacionalnog istražitelja za pomorske nesreće, koji će u skladu sa nadležnostima obaviti inspekciju na brodovima koji su večeras učestvovali u incidentu”, saopštili su iz UPSUL-a.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, “Magnar” koji je bio usidren nekoliko stotina metara sjevernije od “Contship Vowa” je, nošen snažnim udarima bure koja je duvala brzinom i do 45 čvorova, bez kontrole otplutao južno i krmom udario u pramac usidrenog liberijskog kontejneraša. Na brodovima je tom prilikom nanešena manja šteta, stim što je u kontaktu, “Magnar” propao lošije jer je od udarca, sa Kreme broda u more pao njegov čamac za spašavanje koji je nošen burom, negdje otplutao. Zbog izgubljenog čamca za spašavanje koji nekontrolisano pluta morem negdje na južnom Jadranu, UPSUL je danas preko obalne radio-stanice Barradio emitivala poruku upozorenja (Securite) svim brodovima koji prolaze ovim dijelom akvatorijuma.

Brod za prevoz generalnog tereta “Magnar” od 3.173 bruto-tone se u Baru, inače, nalazi već skoro dva mjeseca, čekajući na ukrcaj posebne vrste tereta. Prema nezvaničnim informacijama, njegova posada kada je sidro počelo da ore i 98 metara dugi brod nošen burom da mijenja poziciju na kojoj je bio usidren, nije adekvatno reagovala i stavila u pogon briodsku mašinu na vrijeme da izbjegle sudar sa obližnjim liberijskim kontejnerašom, što je upravo bio stigao na sidrište luke Bar.

“Contship Vow” od 9.940 bruto-tona u Bar je stigao vozeći redovni feeder servis iz jednog od najvećih kontejnerskih habova na Mediteranu – italijanske luke Đoja Tauro, a brod je danas uplovio u luku pod Volujicom i započeo iskrcaj kontejnera namijenjenih ovdašnjim primaocima. Istovremeno, PSC inspekcija je započela vanredni pregled tog 148 metara dugog broda i u saradanji sa registrom čiju klasu “Contship Vow” ima, utvrdiće štetu koju je on pretrpio, odnosno sposobnost boda za dalju plovidbu. Isto će biti urađeno i sa “Magnarom” kome, međutim, zbog gubitka ključnog dijela opreme za spašavanje – čamca za evakuaciju posade, prijeti zabrana plovidbe do otklanjanja tih nedostataka.

Inače, oba ova broda pripadaju kompanijama iz Njemačke. “Vijestima” je iz nacionalne Komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih u vazduhoplovstvu, pomorstvu i željeznici Crne Gorte (KINNS) potvrđeno da će njihov istražitelj pomorskih nezgoda Aleksandar Božović u utorak doći u Bar i započeti istragu incidenta dva teretna broda na sidrištu tamošnje luke.