Bio je veći od života: Preminula je NBA legenda Dikembe Mutombo

Mnogo je stvari po kojima je Mutombo bio jedinstven - od toga da je bio jedan od najboljih blokera u istoriji košarke do uzdignutog kažiprsta kojim je pratio njegove riječi "Not in my house" nakon svake rampe

18639 pregleda9 komentar(a)
Mutombo iz vremena kada je nosio dres Atlante, Foto: Printscreen YouTube

Planina, veliki čovjek, nevjerovatan odbrambeni igrač, simbol NBA lige sa kraja starog i početka novog milenijuma od danas nije sa nama.

Dikembe Mutombo, legenda NBA lige, preminuo je u 59. godini, objavili su američki mediji.

Član košarkaške Kuće slavnih bolovao je od raka mozga.

"Dikembe je jednostavno bio veći od života", rekao je Adam Silver, komesar NBA lige.

Mnogo je stvari po kojima je Mutombo bio jedinstven - od toga da je bio jedan od najboljih blokera u istoriji košarke do uzdignutog kažiprsta koji je pratio njegove riječi "Not in my house" nakon svake rampe.

Tokom karijere koja je trajala do 2009. blokirao je 3.289 šuteva i drugi je u tom segmentu u istoriji NBA lige - iza Hakima Olajdžuvona.

Kakva je "stijena" ispod koša bio momak visok 218 centimetara najbolje govori što je četiri puta izabran za najboljeg odbrambenog igrača najjače lige na svijetu.

"Ne postoji niko u našoj ligi ko izgleda tako zastrašujuće u reketu kao on. Dikembe je jedinstven", rekao je svojevremeno trener Golden Stejta Don Nelson.

"Mount Mutombo" veliku karijeru je počeo u Denveru, nakon čega je nosio dresove za Atlante, Filadelfije, Nju Džerzija, Njujorka i Hjustona.

Njegov broj 55 krasi dvorane Atlante i Denvera, klubova koji su mu se za sve što je uradio zahvalili tako što taj broj povukli iz upotrebe.

Mediji su gromadu rođenu u Kinšasi nazivali i "jednim od dobrih momaka u sportu" posebno zbog humanitarnog rada, a prije svega u njegovom Kongu kojem je poklonio novu bolnicu, školu...

Bio je omiljen i među saigračima, a njegov pomalo zarazni osmijeh uvijek će biti podsjetnik na neka romantična NBA vremena.

Veliki Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Žan-Žak Vamutombo bio je veći od života.