Nigerija: U vazdušnom napadu na selo poginule 24 osobe

Incident od 27. septembra je najnoviji u obrascu smrtonosnih vazdušnih napada vojske u kojima se ubijaju civili, što je tema koja je pokrivena u posebnom izvještaju Rojtersa iz juna 2023. godine

3626 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 24 osobe poginule su u vazdušnom napadu na selo u sjevernoj nigerijskoj državi Kaduna, saopštili su u ponedjeljak stanovnici i lokalni odbornik, nakon operacije vazdušnih snaga usmjerene na naoružane bande i njihovo skrovište, prenosi agencija Rojters.

Incident od 27. septembra je najnoviji u obrascu smrtonosnih vazdušnih napada vojske u kojima se ubijaju civili, što je tema koja je pokrivena u posebnom izvještaju Rojtersa iz juna 2023. godine.

Nigerijska vojska, uz podršku međunarodnih saveznika, sprovodi agresivne kampanje protiv islamističkih pobunjenika i naoružanih otmičarskih grupa.

Vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da istražuje optužbe iz Kadune, ali je dodalo da je vazdušni napad bio zasnovan na "vjerodostojnim obavještajnim podacima" iz brojnih pouzdanih izvora i "potvrdnom nadzoru ciljanog područja" prije napada.

Muhamed Husaini, stanovnik, rekao je da je vazdušni napad na zajednicu Jika da Kolo u oblasti lokalne vlade Giva u Kaduni pogodio lokalnu džamiju umjesto naoružanih bandi u toj oblasti.

Odbornik koji predstavlja tu oblast, Abdulahi Ismail, potvrdio je incident rekavši da je mnogo ljudi poginulo.

"Udarili su na stanovnike koji su sjedjeli blizu džamije, ubivši najmanje 24 nevine osobe", rekao je Husaini Rojtersu telefonom.

"Ne možemo poreći činjenicu da su banditi zauzeli skoro polovinu našeg sela. Ali tamo gdje je vojni borbeni avion udario je zajednica u kojoj nije bilo bandita", dodao je on.

Drugi stanovnik, Danlami Sale, rekao je da je napad unakazio većinu ubijenih, koji su sahranjeni u nedjelju.

Vojska je rekla da istražuje šta se tačno dogodilo.

"Vazduhoplovstvo Nigerije ne shvata olako ove optužbe, pa je u toku detaljna istraga kako bi se utvrdile činjenice i javnost pravilno obavijestila", rekao je portparol grupe, kapetan Kabiru Ali.