Izrael priprema teren, kopnena invazija neminovna

Netanjahu poručio Iranu da nigdje na Bliskom istoku nije van dometa, izraelske snage pozicionirane za ulazak na teritoriju Libana

22605 pregleda4 komentar(a)
Izraelske snage na granici sa Libanom, Foto: REUTERS

Izrael je juče upozorio Iran da nigdje na Bliskom istoku nije van njegovog dometa i nagovijestio kopnenu invaziju na Liban, dok su Sjedinjene Države, prema riječima jednog američkog zvaničnika, primijetile raspoređivanje izraelskih trupa koje sugeriše da bi kopnena invazija u Libanu mogla biti neizbježna.

“Ne postoji mjesto gdje nećemo poći kako bismo zaštitili naš narod i našu zemlju”, kazao je premijer Benjamin Netanjahu u trominutnom obraćanju na engleskom jeziku koje je uputio iranskom narodu nakon što je napadima prošle nedjelje ubijen lider proiranske grupe Hezbolah.

Ubistvo Hasana Nasralaha u petak - najmoćnijeg lidera u iranskoj “osovini otpora” protiv Izraela i američkih interesa na Bliskom istoku jedan je od najžešćih udaraca i na Hezbolah i na Iran u posljednjim decenijama.

Nakon dvije nedjelje snažnih napada i niza ubistava komandanata Hezbolaha, Izrael, koji priprema svoje trupe za kopnenu invaziju nagovijestio je da je to opcija za Liban.

foto: Graphic News

Izraelska vojska je proglasila oblasti oko zajednica Metula, Misgav Am i Kfar Giladi na sjeveru Izraela, blizu granice sa Libanom, kao zatvorenu vojnu zonu i saopštila da je ulaz u ta područja zabranjen. Rečeno je da je odluka donijeta nakon procjene situacije.

U obraćanju vojnicima duž sjeverne granice Izraela, ministar odbrane Joav Galant je kazao da će Izrael učiniti sve što je potrebno kako bi obezbijedio povratak građana koji su pobjegli od Hezbolahovih raketa tokom skoro godinu dana prekograničnih sukoba.

“Upotrijebićemo sva sredstva koja mogu biti potrebna - vaše snage, druge snage, iz vazduha, sa mora, sa kopna. Srećno”, kazao je Galant.

“Eliminacija Nasralaha je važan korak, ali nije konačan. Kako bismo obezbijedili povratak zajednica na sjeveru Izraela, upotrijebićemo sve naše kapacitete a to uključuje i vas”.

SAD su primijetile raspoređivanje izraelskih trupa koje sugeriše da bi kopnena invazija u Libanu mogla biti neizbežna, rekao je juče jedan američki zvaničnik za Rojters. Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, nije želio da pruži dodatne detalje o postavci izraelskih snaga.

Netanjahu odobrava napade na mete u Bejrutufoto: REUTERS

“Vašington post” je, pozivajući se na neidentifikovanog američkog zvaničnika, objavio da je Izrael već obavijestio SAD da priprema kopnenu operaciju koja može početi svakog trenutka.

Operacija bi bila manjih razmjera od rata Izraela protiv Hezbolaha 2006. godine i fokusirala bi se na bezbjednost zajednica koje žive u pograničnim područjima, kazao je zvaničnik.

Na pitanje o izvještaju “Vašington posta”, predsjednik SAD Džo Bajden koji do sada nije imao uspjeha u pozivima Izraelu da obuzda svoju kampanju, pozvao je na primirje, rekavši novinarima: “Želio bih da prestanu”.

U prvom javnom obraćanju od izraelskih napada u kojima je prošle nedjelje ubijen Nasralah, zamjenik lidera Hezbolaha Naim Kasim je kazao da su njegovi borci spremni da se suoče sa kopnenom invazijom.

“Snage otpora su spremne za kopneni sukob”, kazao je on u obraćanju sa nepoznate lokacije.

Dok je on govorio, izraelski vazdušni napadi u Bejrutu i drugim djelovima Libana su se nastavili, produžavajući dvonedjeljnu kampanju u kojoj je eliminisano više komandanata Hezbolaha, ali je, prema podacima libanske vlade, takođe stradalo 1.000 civila i milion ljudi je primorano da napusti svoje domove.

Kasim je rekao da će “izabrati generalnog sekretara stranke u najkraćem mogućem roku ... i trajno popuniti rukovodstvo i pozicije”. Rekao je da je Hezbolah nastavio da ispaljuje rakete čak 150 km u izraelsku teritoriju.

“Ono što radimo je minimum ... Znamo da bi bitka mogla biti duga”, rekao je. “Pobijedićemo kao što smo pobijedili 2006. godine”, dodao je.

Nekoliko sati prije obraćanja Kasima, palestinska militantna grupa Hamas je saopštila da je u izraelskom vazdušnom napadu ubijen njihov lider Fateh Šerif Abu el-Amin zajedno sa suprugom, sinom i kćerkom u libanskom gradu Tir.

Još jedna frakcija, Narodni front za oslobođenje Palestine, saopštila je da su tri njena lidera poginula u napadu u bejrutskoj četvrti Kola, što je bio prvi napad tako blizu centra grada.

Izraelski napadi na militantne ciljeve u Libanu dio su sukoba koji se proteže i od palestinskih teritorija Gaze i okupirane Zapadne Obale do grupa koje podržava Iran u Jemenu i Iraku. Ova eskalacija je podstakla bojazni da će SAD i Iran biti uvučeni u sukob.

Posljednji potezi ukazuju na to da Izrael ne planira da uspori svoju naprednu vojnu mašineriju, čak i nakon eliminacije Nasralaha. Netanjahu je optužio iransku vladu da “dublje uvlači Bliski Istok u rat” na račun sopstvenog naroda, kojeg vuče u provaliju”.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran neće dozvoliti da bilo koje od “kriminalnih djela” Izraela ostane bez odgovora. Najbliži saveznik Izraela, SAD, nijesu se pokolebale u svojoj podršci uprkos zabrinutosti zbog velikog broja civilnih žrtava.

Mada su arapske države osudile izraelske akcije, nijedna nije preduzela konkretne korake da pritisne Izrael da obuzda svoje avione, što je naljutilo stanovnike Bejruta poput Abou Imada.

“Gledate kako (Izrael) preuzima sve arapske zemlje i sve nas”, rekao je on za Rojters. “Ova ravnodušnost je sramotna, za libanski, i za palestinski narod”.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel rekao je juče da je od suštinskog značaja izbjeći bilo kakve dalje vojne intervencije u Libanu. “Svaka dalja vojna intervencija bi dramatično pogoršala situaciju i mora se izbjeći”, rekao je Borel novinarima nakon vanredne video konferencije ministara spoljnih poslova EU.