BLOG Iran ispalio rakete, Izrael tvrdi da je većina presretnuta i obećao "bolan odgovor"

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei dao je naređenje za lansiranje projektila na Izrael, rekao je Rojtersu visoki iranski zvaničnik, dodajući da je Teheran "potpuno spreman za svaku odmazdu". "Nakon procjene situacije, odlučeno je da je sada dozvoljeno napuštanje zaštićenih prostora u svim oblastima širom zemlje", navodi se u saopštenju izraelske vojske

146664 pregleda63 komentar(a)
Rakete iznad Tel Aviva, Foto: Reuters
01.10.2024. 22:50h
19:20h

Iranski napad na Izrael je legalan, racionalan i legitiman odgovor na terorističke akte, objavila je danas iranska misija pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku, prenosi agencija Rojters.

"Ukoliko se cionistički režim usudi da odgovori ili počini dalje zlonamjerne akte, uslijediće naknadni i težak odgovor. Regionalnim državama i pristalicama cionista se savjetuje da se rastanu od tog režima", napisala je misija na društvenoj mreži Iks.

19:17h

Radio izraelske vojske saopštio je da su polijetanja i sletanja na Međunarodni aerodrom Ben Gurion kod Tel Aviva prestala nakon što je Iran lansirao rakete prema Izraelu, prenosi agencija Rojters.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Rojters prenosi i da je jordanska državna novinska agencija prenijela da je Jordan privremeno obustavio vazdušni saobraćaj nakon salve iranskih balističkih projektila ispaljenih na susjedni Izrael.

19:13h

Eksplozije se večeras čuju iznad Tel Aviva i sirene su se oglasile u cijelom tom gradu, najvećoj izraelskoj i ekonomskoj metropoli.

foto: Reuters

U Jerusalimu se takođe čuju eksplozije, rekli su očevici za agenciju Rojters.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Izraelski mediji javljaju da je Iran ispalio više od 100 raketa na Izrael.

Nejasno je da li rakete pogađaju kuće ili ih izraelski protivraketni sistemi presreću nad gradovima.

Izraelski mediji su izvijestili da se sirene čuju u čitavoj zemlji. Izraelska vojska je nešto ranije potvrdila da su rakete ispaljene iz Irana ka Izraelu.

(Beta)

Izmjena: 19:17h
19:11h

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Danijel Hagari izjavio je danas da se očekuje da svaki raketni napad iz Irana na Izrael bude na širokom frontu i pozvao građane da se u tom slučaju sklone na bezbjedno.

U TV brifingu, neposredno prije nego što je vojska potvrdila da je napad Irana počeo, on je rekao da je baražni raketni napad kojem je cilj bio Tel Aviv, aktivirao sirene,a da je rakete ispalio proiranski Hezbolah u Libanu, prenio je Rojters.

To bi značilo da eksplozije koje su se čule danas predveče nisu bile od raketa ispaljenih na Izrael već od lokalnog oružja.

Situacija na terenu nije najjasnija u ovom trenutku, objavio je britanski Gardijan, pa se ne donose zaključci o tome šta se zapravo dešava.

Naknadno je Rojters objavio da se rakete ispaljuju iz Irana ka Izraelu i da su se sirene oglasile u Jerusalimu.  

19:09h

Nema dolazaka ni odlazaka sa izraelskih aerodroma, saopštile su vlasti, prenosi agencija Rojters.

19:09h

Iranska Revolucionarna garda saopštila je danas da je ispalila desetine projektila prema Izraelu i upozorila da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti "teži i pogubniji", javila je iranska državna televizija, prenosi agencija Rojters.

Izmjena: 19:29h
19:00h

Iran je danas ispalio salvu balističkih projektila na Izrael u znak odmazde za izraelsku kampanju libanskog pokreta Hezbolah, saveznika zvaničnog Teherana, prenosi agencija Rojters.

foto: Reuters

Alarmi su se oglasili širom Izraela, a eksplozije su se mogle čuti u Jerusalimu i dolini rijeke Jordan nakon što je veliki broj građana Izraela otišao u skloništa.

Reporteri državne televizije ležali su na zemlji tokom direktnih prenosa.

Novinari Rojtersa su vidjeli presretnute rakete u vazdušnom prostoru susjednog Jordana.

Izvještaji izraelskih medija navode da je lansirano čak 100 projektila.

Ranije je vojska objavila da se očekuje da će svaki udar balističkih raketa iz Irana biti široko rasprostranjen i poručila javnosti da se skloni u bezbedne sobe u slučaju napada.

Iran je obećao da će uzvratiti nakon napada u kojima je ubijeno najviše rukovodstvo njegovih saveznika Hezbolaha u Libanu.

Do ispaljivanja projektila došlo je nakon što je Izrael rekao da su njegove trupe pokrenule kopnene napade na Liban, iako ih opisuje kao ograničene.

Izraelska kampanja u Libanu najveća je eskalacija regionalnog rata od izbijanja borbi u Gazi prije godinu dana.

18:57h

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas da su Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od iranskih raketnih napada i da zaštiti američku vojsku u regionu, prenosi agencija Rojters.

"Razgovarali smo o tome kako su SAD spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od ovih napada i zaštiti američko osoblje u regionu", poručio je Bajden na društvenoj mreži Iks o sastanku održanom sa potpredsjednicom Kamalom Haris i timom za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće ranije tokom dana.

18:56h

Iranska studentska novinska agencija objavila je danas video snimke raketa koje lete iznad iranske prijestonice Teherana, nakon što je izraelska vojska objavila da su rakete ispaljene iz Irana, prenosi agencija Rojters.

18:50h

Izraelska vojska saopštila je danas da su rakete ispaljene iz Irana na Izrael, prenosi agencija Rojters.

Širom zemlje oglasili su se alarmi i Izraelci su požurili u skloništa.

Reporteri državne televizije ležali su na zemlji tokom direktnih prenosa.

Rojters prenosi da su izraelski mediji prenijeli da je iran lansirao više od 100 raketa, te da su dva svjedoka kazala da su vidjeli rakete iznad Jordana.

Ranije je vojska objavila da se očekuje da će svaki udar balističkih raketa iz Irana biti široko rasprostranjen i poručila javnosti da se skloni u bezbjedne sobe u slučaju napada.

Iran je obećao da će uzvratiti nakon napada u kojima je ubijeno najviše rukovodstvo njegovih saveznika Hezbolaha u Libanu. Do ispaljivanja projektila došlo je nakon što su izraelske trupe pokrenule kopnene napade na Liban, u najvećoj eskalaciji regionalnog rata od izbijanja borbi u Gazi pre godinu dana.

18:39h

Izraelska vojska saopštila je na Iksu da su svi izraelski civili u skloništima nakon što su rakete iz Irana ispaljene na Izrael.

18:34h

Izraelski mediji javljaju da su se sirene za protivvazdušnu uzbunu oglasile u Tel Avivu, najvećem komercijalnom centru sa više od četiri miliona stanovnika i građanima je rečeno da uđu ili da budu spremni da uđu u skloništa od bombi radi zaštite.

Džeruzalem post je javio da je stanovnicima Tel Aviva rečeno da potraže skloništa zbog upozorenja o skorom raketnom napadu iz Irana.

Tajms of Izrael je izvijestio da se sirene čuju u desetinama mjesta širom centralnog Izraela i u regionu Šaron, te na sjeveru Zapadne obale, uključujući gradove Kfar Sabu, Kafr Kasem, Roš Hajin i Hod Hašaron, te da se eksplozije čuju kraj Tel Aviva.

Nema međutim izvještaja da su rakete pogodile neki cilj u Izraelu.

Izraelska vojska ozbiljno shvata upozorenje SAD da se Iran priprema da izvede napad balističkom raketom na Izrael, rekao je izraelski vojni portparol Peter Lerner u intervjuu za TV. Bila to osveta za izraelske napade na proiranski libanski Hezbolah u proteklim danima.

On je takođe potvrdio da se operacije, započete rano jutros, nastavljaju na kopnu u Libanu protiv Hezbolaha.

Izraelski bezbjednosni kabinet će se sastati uskoro, objavljeno je na Platformi Iks.

(BETA)

18:19h

Visoki američki zvaničnik izjavio je da se Iran sprema da uskoro lansira balističke rakete na Izrael.

Zavničnik, koji je insistirao na anonimnosti, upozorio je na "ozbiljne posljedice" ako se takav napad na Izrael zaista i desi.

Drugi zvaničnik je rekao da napad Irana može da bude isti ili veći od onoga koji je Teheran lansirao u aprilu na Izrael, sa raketama i dronovima, javlja Rojters.

Tenzije na Bliskom istoku su eskalirale pošto je u izraelskom napadu ubijen lider libanskog Hezbolaha, Hasan Nasralah.

(Glas Amerike)

18:15h

Iranski napad na Izrael dronovima i raketama, uključujući i balističke, očekuje se u narednim satima, javlja Njujork tajms pozivajući se na tri izraelska zvaničnika.

Kada je Iran napao Izrael u aprilu procjenjivalo se da balističke rakete za 12 minuta mogu da stignu iz Irana u Izrael i do svojih meta, krstareće rakete za dva sata, a dronovi za devet.

Tri anonimna izraelska zvaničnika rekla su da će Iran gađati tri izraelske vazduhoplovne baze i obavještajni štab sjeverno od Tel Aviva, za koji su rekli da se evakuiše.

I mada je sveopšti rat u aprilu, kada je Iran ispalio preko 300 dronova i krstarećih raketa u pravcu Izraela, izbjegnut, Tajms ovog puta citira diplomate i eksperte koji kažu da sada ima više izgleda da se to desi.

Očekuje se da će Izrael snažno uzvratiti na svaki novi iranski napad.

Asošiejted pres je danas javio, pozivajući se na visokorangiranog zvaničnika administracije SAD da se Iran priprema da uskoro izvede napad balističkom raketom na Izrael.

Napad u aprilu je bio prvi direktni napad iz Irana na Izrael u odgovoru na udar na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije, Damasku, u kojem je ubijen zvaničnik iranske Revolucionarne garde i osam drugih oficira.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je Rojtersu da će novi napad biti isto tako veliki, kao onaj u aprilu ili potencijalno veći, kada je većina projektila oborena.

(Beta)

17:59h

Očekuje se da će Iran napasti Izrael balističkim projektilima koji mogu da dosegnu mete u roku od 12 minuta, a ne dronovima ili krstarećim projektilima za koje je potrebno više vremena, rekao je danas novinar američkog portala Akios, pozivajući se na zapadni izvor upoznat sa tim, prenosi agencija Rojters.

17:19h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na hitan prekid vatre u Libanu i na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, prenosi agencija Rojters.

"Sveopšti rat u Libanu se mora izbjeći po svaku cijenu", rekao je Dižarik u saopštenju, dodajući da je Gutereš ranije u utorak razgovarao sa privremenim premijerom Libana Nadžibom Mikatijem, rekavši mu da su UN spremne da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

"Generalni sekretar će nastaviti svoje kontakte, a njegovi predstavnici na terenu će takođe nastaviti svoje napore za deeskalaciju situacij", rekao je Dižarik.

16:33h

Zašto je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju na Liban: Hoće li se Iran uključiti?

Više o tome OVDJE

16:27h

Libanski pokret Hezbolah saopštio je danas da je lansirao rakete ka vazdušnoj bazi Sde Dov u predgrađu izraelskog grada Tel Aviva, prenosi agencija Rojters.

15:48h

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Daniel Hagari izjavio je danas da vojnici IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) neće ući u Bejrut, ni u jedan veliki grad u Libanu, te da će kopnena operacija u susjednoj zemlji na sjeveru, započeta jutros, biti što je moguće brža.

"Mi se fokusiramo na područje sela, područje kraj naše granice. Mi ćemo uraditi u tom području ono što je potrebno da demontiramo i uništimo infrastrukturu Hezbolaha“, rekao je izraelski vojni portparol na engleskom jeziku poslije sličnog brifinga za novinare na hebrejskom.

"Neću to otkriti neprijatelju, ali mi radimo to što možemo kraće, danima, nedjeljama. Učinićemo neophodnu stvar, ograničenu i lokalnu operaciju koju sad izvodimo“, odgovorio je portparol na pitanje koliko će kopnena operacija trajati.

On je rekao i da izraelska vojska izvodi ograničene prekogranične upade već više mjeseci, kako su danas objavili izraelski mediji, a prikazani su i snimci, te da je cilj da se omogući bezbjedan povratak za oko 60.000 raseljenih Izraelaca sa sjevera zemlje njihovim domovima.

Vojnici su ušli u podzemnu infrastrukturu Hezbolaha, na ukupno više od 700 mjesta našli skrivena skladišta oružja i uništili ih, a bilo je i oružja iranske proizvodnje.

Hagari je rekao da je i pored toga preostalo još posla jer je Hezbolah godinama gradio, spremao i opremao svoju infrastrukturu.

Ta libanska ekstremistička organizacija je, kako tvrdi izraelski portparol, namjeravala da izvede invaziju na sjeverni Izrael sličnu napadu palestinskog Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine.

I mada je vojska saopštila da je jutros započeta kopnena operacija ograničena, to je značajna esklacija ofanzive protiv ekstremista Hezbolaha, konstatuje Asošijeted pres.

(BETA)

15:40h

Izraelska vojska je danas objavila da su njene specijalne snage od početka sukoba sa libanskim Hezbolahom prije gotovo godinu dana izvele više od 70 malih kopnenih upada u susedni Liban.

Navedeno je da su uništeni mnogi objekti Hezbolaha, tuneli i hiljade komada oružja.

IDF (Izraelske odbrambene snage) su stigle do oko 1.000 tačaka koje je Hezbolah koristio u južnom Libanu od kojih su neke u libanskim selima i šumovitim područjima nekoliko kilometara od granice, uključujući bunkere i tunele u kojima je bilo oružje.

Upada je bilo još na početku rata Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, kad je izraelska vojska uspjela da potisne Hezbolahovu elitnu jedinicu Radvan iz graničnog područja, omogućivši svojim komandosima da uđu u Liban gotovo neprimećeni.

Nije međutim bilo direktnih sukoba s borcima Hezbolaha.

Po procjeni IDF oko 2.400 pripadnika jedinice Radvan i 500 pripadnika palestinskog Islamskog džihada je 7. oktobra prošle godine, poslije napada Hamasa iz Gaze na južnu izraelsku teritoriju, čekalo u selima u južnom Libanu da ih napadne Izrael.

Tada je u napadu Hamasa u Izraelu poginulo 1.200 ljudi, a više od 250 je oteto i odvedeno u Gazu.

U izraelskoj osvetničkoj ofanzivi na Gazu od tada je poginulo 41.638 ljudi, kako je danas objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja. U tom saopštenju se dodaje da su za 24 sata poginule 23 osobe, a da je ukupan broj ranjenih 96.460.

Izraelski mediji prenose da su upade na jug Libana izvodili izraelski vojni komndosi, uključujući pripadnike borbenih inženjerijskih jedinca, a trajale su i tri do četiri dana.

Vojska je novinarima pokazala desetine komada oružja: automatske puške, granate, protivtenkovske rakete, eksplozivne naprave, mine i toki-vokije i drugu opremu nađenu u tunelima i bunkerima Hezbolaha.

Izraelska vojska je potvrdila da su operacije bile uspješne, ali nedovoljne se ostvare najnoviji izraelski ratni ciljevi uključujući povratak oko 60.000 raseljenih stanovnika sjevera Izraela u njihove domove.

Zato su pokrenuti ograničeni, lokalizovani i ciljani upadi u južni Liban koji izvodi čitava divizija da bi uništila infrastrukturu Hezbolaha u pograničnom području.

(BETA)