Berlin: smrt klupske scene?

Dva legendarna tehno kluba u Berlinu nedavno su najavila zatvaranje. Tome su dijelom uzrok sve veće kirije, a sve manji profit. Da li glavni grad Njemačke gubi sjaj svoje noćne scene?

2217 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Berlinski legendarni klupski život se opet mijenja. Iako su neki klubovi doživjeli procvat poslije dugih zatvaranja tokom pandemije korone, visoka inflacija, rastuće kirije i opadajući broj turista doveli su do smanjenja redova ispred klubova u njemačkoj prijestonici.

Čuveni plesni klubovi u gradu su 2018. ostvarili prihod od 1,5 milijardi evra, a Njemačka je ove godine berlinski tehno uvrstila u Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ipak, „klubšterben“ ili „umiranje klubova“ postaje sve prisutniji fenomen, jer nekoliko kultnih klubova zatvara svoja vrata.

„Votergejt“ (Watergate), pionirski elektronski plesni klub pored rijeke Špreje koji je otvoren 2002, oprostiće se od Berlina tokom novogodišnje noći.

Ta vijest šokirala je klupsku scenu, nakon što je još jedan značajan klub, „Divlja Renata“ (Wilde Renate), najavio da će se zatvoriti 2025. jer nisu uspjeli da dogovore novi zakup. „Divlja Renata“ je među nekoliko klubova koji su ugroženi zbog proširenja autoputa A100 kroz Berlin.

„Votergejt“, koji je dugo bio centar okupljanja svjetskih di-džejeva, više ne može da priušti vrhunske talente. Takođe se bori i da privuče „partimanijake“, koji su nekada dolazili na njegov plesni podijum na vodi.

Da li berlinski klubovi gube značaj?

„Dani kada je Berlin bio preplavljen posjetiocima koji vole klubove su prošli. Barem za sada. Scena se bori za opstanak“, rekli su vlasnici u objavi na Instagramu.

Za odluku da ne produže zakup djelimično su okrivili „finansijski pritisak“, izazvan „visokim kirijama, ratom, inflacijom i rastućim troškovima“.

Međutim, osnivači „Votergejta“ ukazali su i na dublji problem: „Promjena u dinamici noćnog života sljedeće generacije klubova i pomjeranje značaja klupske kulture uopšte“, takođe su bili razlog da donesu odluku o gašenju kluba

Jedan od razloga za takvu fundamentalnu promjenu jeste to što manji, nezavisni berlinski klubovi, više ne mogu da se takmiče s velikim festivalima koji privlače desetine hiljada mladih ljudi da gledaju di-džej mega zvijezde.

Zbog opštih ekonomskih uslova, klubovi bi mogli da nestaju na sličan način kao što nestaju tradicionalne berlinske kafane (knajpe), kaže Ulrih Vombaher, suosnivač „Votergejta“ za „Berliner cajtung“.

Prema Udruženju hotela i restorana Berlina, lokalnih kafana nekada je bilo oko 20.000, a sada ih je ostalo samo oko 500. Za to su odgovorne vrtoglavo rastuće kirije ili raskidi ugovora.

Klubovi ne mogu da se takmiče s velikim festivalimafoto: Shutterstock

„Zloglasni“ vlasnici nekretnina protjeruju klubove

Klub „Divlja Renata“, smješten u bivšoj stambenoj zgradi s druge strane rijeke Špreje, vjerovatno će se takođe zatvoriti krajem 2025, zbog visokih kirija i neuspjeha da se obnovi zakup.

Vlasnici kažu da je njihov „zloglasni“ stanodavac, investitor Džora Padovič koji je od 1990-ih pokupovao mnoge stambene blokove u centralnom Berlinu, odbio da sarađuje uprkos „intenzivnim naporima da se pronađe rješenje za produženje ugovora ili alternativna rješenja“.

Padovič je takođe vlasnik zgrade u kojoj je klub „Votergejt“ u Krojcbergu, kvartu u kojem se odvija ubrzani proces urbanizacije i modernizacije, poznat kao „brza džentrifikacija“ (fast-gentrifying). Nakon što je Padovič udvostručio kiriju krajem 2010-ih, vlasnici „Votergejta“ nisu htjeli da povećaju cijene. Otada su u finansijskoj krizi.

Oko 43 odsto vlasnika klubova u Berlinu pogođeno je rastućim kirijama, kaže Luc Lajhzenring, portparol Klupske komisije, koja podržava klupsku kulturu u prijestonici. U članku za novine „Tagesšpigel“, Lajhzenring je naglasio potrebu da se regulišu komercijalne kirije za kulturno značajna mjesta kao što su klubovi i da se dugoročno garantuju pristupačne kirije.

Ta garancija se može ostvariti ako berlinski klubovi budu priznati kao dio Uneskove svjetske baštine, a ne samo kao objekti „nematerijalne kulturne baštine“ unutar Njemačke. To je nešto što podržava i ministar kulture Berlina, Džo Ćialo.

Klupska kultura se „transformiše“, a ne propada

Još jedan razlog za izazovna vremena na berlinskoj klupskoj sceni jeste to što su mladi u godinama za izlazak u klubove odrastali u eri ekonomske stagnacije i nisu mogli da „izgrade odnos sa klupskom kulturom“, primjećuje Marsel Veber, predsjednik Klupske komisije Berlina. On ipak vjeruje da berlinski klubovi i dalje igraju „vitalnu ulogu u ekonomiji i turizmu grada“.

Na primjer, „Rave the Planet“, najnovija inkarnacija slavnog tehno uličnog festivala „Love Parade“, brzo se razvija u veliki globalni događaj.

Prolazna klupska kultura, koja je nastala iz napuštenih prostora bivšeg Istočnog Berlina, uvijek je bila u promjenama, dodaje Veber. „Berlin je oduvijek bio grad promjena, a klupska scena se prilagođava tim promjenama. Zato je ono što sada posmatramo više transformacija, nego pad.“

Red ispred kultnog berlinskog kluba "Berghain"foto: Shutterstock

Održavanje nade u „haosu“

Priče o umiranju klubova u Berlinu nisu ništa novo. Svjetski poznati tehno klub „Berghain“ 2022. je bio na ivici zatvaranja, ali i dalje opstaje. Za sada.

Ostali klubovi, poput „Grismile“ (Griessmühle), postindustrijskog plesnog kompleksa na kanalu u Nojkelnu, iseljeni su 2019, ali su kasnije ponovo otvoreni kao RSO u bivšoj fabrici u dalekom, ali brzo razvijajućem Šenveideu.

Novi klubovi se takođe otvaraju na mjestima gdje su stari zatvoreni, primjetio je Veber, uključujući „Maaya Berlin“, nekada poznat kao „Haubentaucher“ – centar afričke i muzike afro-dijaspore, umjetnosti i kulture.

Dani klupske kulture

Pod motom „Iza sjutrašnjice: Ostanimo puni nade u haosu“, Klupska komisija Berlina od 3. do 10. oktobra organizuje peto izdanje Dana klupske kulture, što je uključivalo prijave 185 klubova i kulturnih kolektiva za do 10.000 evra finansiranja.

S događajima širom grada, festival ima za cilj da „prikaže berlinski klub i kolektive kao mjesta snage, nade i preispitivanja u izazovnim vremenima“.