DRI: Ministarstvo zdravlja i IJZCG realizovali većinu preporuka

Objavljen treći Izvještaj o realizaciji preporuka datih u Izvještaju o reviziji „Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke“

2214 pregleda0 komentar(a)
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) kontrolisala je realizaciju preporuka datih u Izvještaju o reviziji „Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke“, a kako je saopšteno, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje realizovali su osam od deset datih preporuka.

"Nadležni Kolegijum DRI u sastavu: dr Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (član Kolegijuma) zaključio je da su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore u izvještajnom periodu od objavljivanja Izvještaja DRI, odnosno 26. septembra 2022. godine, preduzeli aktivnosti na realizaciji preporuka i od ukupno 10 datih preporuka, osam realizovali, dok su dvije preporuke u fazi realizacije", navodi se u saopštenju.

Preporuke koje su u fazi realizacije odnose se na uspostavljanje razrađenih i funkcionalnih Registra za rak i Registra skrininga raka dojke i unošenje u sistem potrebnih podataka od strane zdravstvenih ustanova.

"Institut za javno zdravlje je izradio dokument 'Nacrt projektnog predloga skrining registra raka dojke' u kome je pojašnjen sadržaj i struktura skrining registra. U Odjeljenju za maligne neoplazme je zadovoljen broj zaposlenih u odnosu na mjesta predviđena sistematizacijom. Organizovane su edukacije na kojima su prisustovali zaposleni iz Registra malignih neoplazmi. Zahtjev za dostavljanje podataka o pacijentima oboljelim od malignih neoplazmi upućenih na liječenje u inostranstvo (za Registar malignih neoplazmi Crne Gore) je upućen Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore je od strane IJZCG poslat 13.06.2019. god, ali nije dobijen zvanični odgovor. Zahtjev je ponovljen 18.07.2024. god", saopštio je DRI.

Kolegijum je zaključio da subjekti revizije treba da, za preporuke koje su u fazi realizacije, toj instituciji dostave novi Izvještaj o realizaciji preporuka, do 30. oktobra 2025. godine.

Izvještaj o realizaciji preporuka DRI-a će se dostaviti subjektima revizije i skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Konačan Izvještaj o realizaciji preporuka datih u Izvještaju o reviziji „Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke“ je objavljen na zvaničnoj internet stranici DRI-a.