Udri po zaposlenima i konkurenciji: Šta je sve bivši direktor TV Pink M tražio od tadašnje predsjednice Vrhovnog suda

Goran Radenović sugerisao je svojevremeno nekadašnjoj šefici crnogorskog pravosuđa Vesni Medenici da bi revizija u sporu koji je protiv televizije vodio jedan od zaposlenih trebala da bude u korist medijske kuće na čijem čelu je on bio

50585 pregleda19 komentar(a)
Goran Radenović, Foto: Savo Prelević

Bivši direktor Televizije "Pink M", Goran Radenović, u nekoliko navrata je krajem 2018. i tokom 2019. godine od tadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice tražio da "pogleda predmet" koji je pokrenuo bivši zaposleni tog medija zbog prekida radnog odnosa. Radenović je sugerisao da bi revizija presude trebalo da bude u korist televizije, nudeći pritom svoju "volontersku" pomoć u promociji kolašinskih skijališta. Pored toga, tražio je i sastanak sa Medenicom i pravnicom televizije, Jasnom Božović.

Porukama poslatim Medenici, Radenović se žalio na "Vijesti" zbog neobjavljivanja presude koju je dobio protiv tog medija, zatim joj slao linkove do objavljenih tekstova uz poruku da "medijska mafija" komentariše presude koje joj nijesu po volji...

"Poštovana Vesna, Da vas podsjetim na predmet Zoran Pavićević protiv Pink M za poništaj rješenja o prestanku radnog odnosa i povratak na rad. Nakon dvije i po godine, posle uspjeha naše žalbe pred Višim sudom, tužilac je predložio falsifikovani dokaz. Podnijeli smo prije godinu dana krivičnu prijavu ali niko ne postupa po njoj. Predmet je dodjeljen Maji Knežević, Ktn 490/17. Pravosnažna presuda Višeg suda se zasniva na tom dokazu. Mi smo podnijeli predlog za ponavljanje postupka koji je odbijen a podnijeli smo i reviziju, 24.10.2017. godine protiv presude Gž 680/17. O reviziji još nije odlučivano. Svakako očekujemo pozitivan ishod u tom postupku. Molim Vas Izvinite, i beskrajno sam zahvalan, mislim da bi i Revizija bila na našoj strani, ali smatram da postoje ozbiljni elementi krivičnog djela, borim se za istinu i pravdu i sve po zakonu. Još jednom VEKIKO HVALA", napisao joj je Radenović 17. decembra 2018. godine.

Medenica mu je istog dana odgovorila da će "pogledati predmet" i javiti mu. Nakon njenog odgovora, Radenović joj je zahvalio.

Predmet se odnosio na reviziju koju je pravni zastupnik TV "Pink M" podnio, tražeći poništavanje odluka Osnovnog i Višeg suda, koje su donijete u korist Pavićevića. Viši sud u Podgorici 8. septembra 2017. godine odbio je žalbu te medijske kuće i potvrdio odluku Osnovnog suda, donijetu 20. decembra 2016. godine, kojom je poništeno rješenje o otkazu Pavićeviću i naloženo njegovo vraćanje na posao. Takođe, TV "Pink M" je obavezan da Pavićeviću nadoknadi troškove postupka u iznosu od 1.062,50 eura.

Iako je Medenica krajem 2018. godine obećala da će se javiti, Radenović joj je 22. januara naredne godine ponovo pisao jer nije dobio povratnu informaciju.

"Poštovana Vesna, Da li imate neku informaciju vezano za predmet Pavićević - Pink M (već sam vam pisao za taj predmet da se presude zasnivaju na falsifikovanom dokazu) Osnovni tužilac nije postupao po našoj krivičnoj prijavi Ktn 490/17, a još uvijek nije odlučivano po Reviziji koju smo izjavili 24. 10. 2017 godine, protiv presude Gž 680/17, u svakom slučaju Vama VELIKO HVALA !!!", piše on tog dana.

Medenica mu je odgovorila da je van zemlje i da će pregledati predmet po povratku. Radenović joj je ponovo zahvalio, a potom je 31. januara napisao još jednu poruku, izvinjavajući se zbog stalnih upita, ali moleći je da pogleda predmet jer je Pavićević već sedam godina na bolovanju.

"Sada ću pogledati, bila sam zaboravila u ovom opštem ludilu", napisala mu je Medenica.

Medenicafoto: Luka Zeković

"Molim VAS, i mi smo u ludilu (gledajte naš minut 2) hvalaaa... Ako je potrebna bilo koja dodatna konsultacija, može doći do Vas naša pravnica Jasna Božović. Hvala puno", piše on.

Nakon što mu Medenica šalje što o tom predmetu ima u Vrhovnom sudu, zahvaljuje joj se i obavještava je da će se konsultovati sa Božović.

"Jasna: Mi imamo informaciju da je odlučeno pravosnažno po predlozima za ponavljanje postupka, koji su odbijeni", proslijeđuje joj nakon nekoliko minuta.

Mjesec kasnije Radenović joj piše da ima želju da skija sa njom i dobija odgovor da je 9. marta trka državnih organa i diplomata, pa da bi tada mogli.

Uzalud slao poruke

Početkom marta 2019. godine Vrhovni sud odbio je reviziju kao neosnovanu.

Tu odluku donijelo je vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Femić, a u kom su bile sutkinje Natalija Filipović, Rada Kovačević, Radojka Nikolić i Vesna Jočić.

Radenović je mjesec kasnije, 8. aprila poslao Medenici još jednu poruku.

"Poštovana Vesna, (sjetićete se one naše molbe za slučaj Pavićević - Pink M) dobili smo OBAVJEŠTENJE DA JE REVIZIJA PO TOM PREDMETU ODBIJENA, smatramo da je nezakonito odbijena. (a veliki je iznos u pitanju) Moram i ovo da Vam kažem, da mi ne znamo šta se dešava sa našom KRIVIČNOM PRIJAVAVOM PROTIV NN lica iz Fonda PIO, i za Pavićevića kao podstrekača, čovjeka koji je 5 godina na bolovanju (i pored poslovne nesposobnosti) i koji je teret budžetu CG. Voleli bi da kad budete mogli primite Jasnu Božović i mene, ima tu još nekih stvari koje ćemo Vam reci. Hvala unaprijed".

"Danas počela raditi. Rečeno mi je i data argumentacija. Sledeće nedelje me podsjeti porukom za sastanak", odgovara mu ona.

Radenović je podsjeća 17. aprila, kada traži da primi njega i Božović na 5-10 minuta, ali mu ona odgovara da je na panelu koji se održava na Univerizetu Donja Gorica, nakon čega dogovaraju sastanak za narednu sedmicu.

"Javljam se po dogovoru", piše joj on 22. aprila i dobija odgovor: "Sjutra u 12 h"...

"Hvala. Ne mogaše mi ništa a svi skočili kao lešinari. No to je Crna Gora. Sama žena protiv svih lajača", odgovorila je Medenica na čestitke Radenovića zbog trećeg reizbora za predsjednicu Vrhovnog suda

"Poginusmo za CG, DPS i Mila"

Krajem januara 2019. godine Radenović se pohvalio Medenici da je izvojevao još jednu pobjedu - jer Agencija za elektronske medije nije pokrenula postupak za utvrđivanje odgovornosti televizije koju je vodio, već samo "Hepi TV".

Tada još šalje i link do teksta Vijest - AEM traži proceduru za utvrđivanje odgovornosti "Hepi TV".

"Kod nas nije bilo ni jednog priloga, zar nas da neko optuži da vodimo kampanju protiv CG, pa mi poginusmo za CG, DPS i Mila zadnjih 5-6 g i nastavljamo... Ovaj put bez onog ... znate na kog mislim", šalje Radenović 21. januara 2019. godine.

Medenici se žalio na Vijesti

"Kako Vijesti u današnjim novinam komentarišu i kritikuju presude koje im se ne svidjaju?!... Ali isto tako ne objavljuju onu presudu koju sam ja dobio protiv njih (sjećate se) i odštetu po prvostepenoj 3.000 e a drugostepena 1.000 e i sami znate da mi to nije bilo toliko bitno, ALI MI JE BITNO DA POSTUPE PO PRESUDI KOJA KAŽE: na istom mjestu u istoj količini i istom obimu da objave presudu (a to je na naslovnoj strani, i na dve strane u novini sa sve mojom slikom) Jasna im je podnela za izvršenje, PA DA VIDIMO (i rekla mi je ako ne objave kazna je, 2, pa 4 pa 8 hiljada eura ...) Malo Vas smaram, i govorim o 'principijelnosti' Vijesti, medijske mafije", šalje Radenović predsjednici Vrhovnog suda 3. maja 2019. godine.

Od nje mu stiže odgovor: "Poznata njihova 'principijelnost'. Ne čitam Vijesti", nakon čega Radenović konstatuje da joj je on prepričao.

"I sramota me i stid da pitam, imate li neku informaciju", piše joj on deset dana kasnije.

Medenica mu odgovara da je poslala Višem tužiocu da ispita i javi joj, te da je u Berlinu.

Tada dogovaraju i da Pink M prenese informaciju o posjeti Berlinu.

"Izvinite na smetnji, da nemate neku informaciju za mene", piše joj on 4. juna.

Četiri dana kasnije opet joj se žali na Vijesti.

"Dobro jutro (nadam se da nije rano) hteo bih da podelim nešto sa Vama, ja imam pravnosnažnu presudu (sud je u drugom stepenu potvrdio presudu, samo umanjio iznos sa 3.000 na 1.000 i to mi je placeno preko izvršitelja početkom maja) protiv Vijesti (za one laži koje su objavljivali protiv mene) ali isto tako su morali da objave presudu 'u istom obimu, na istom mjestu' kao sto su o meni tada pisali, a to je na NASLOVNICI i čak dve stranice 8 i 9 sa sve mojim slikama, naravno oni to nisu uradili a trebali su prošle nedelje, rekla mi je Jasna da je kazna za Novinu 2.000 a 500 e za direktora, i onda se duplira i sve tako do objave. Evo im curi i drugi rok oni ne objavljuju. Znate koliko je meni zbog mog ličnog integriteta to važno, ali se plašim da neće objaviti, šta ja mogu po tom pitanju da uradim. Ovo Vam pišem zbog njihove danasnje naslovnice (šaljem da vidite)", piše Radenović i šalje naslovnicu Vijesti.

"Sudska presuda se mora izvršiti. Kao što rekoste i penali se plaćaju. Istrajati se mora jer to je i svrha presuđenja i upozorenja. Mi se čujemo u ponedeljak", odgovara mu ona.

Radenović joj se zahvaljuje i javlja joj se ponovo za tri dana, ali od tadašnje predsjednice Vrhovnog suda dobija odgovor da se zbog privatnih obaveza nije stigla baviti dogovorenim...

"Predsjednice (malo više me je stid, i sigurno Vam dosađujem, a samo se borim za pravdu) imate li neku informaciju vezano za onaj slučaj", šalje joj on 19. juna te godine.

"Ne, zato što je Vesna Jovićević u proceduri izbora pa nema ovlašćenja da urgira. Vidjeću neki drugi model da primijenim", piše mu ona.

"Vijesti objavili moju presudu protiv njih, ali nisu ispoštovali presudu?!", piše joj dan kasnije, na šta ona odgovara:

"Hahaha. Uporan budi".

"I hoću, moraju sa internet - portala da skinu"...