Sindikalna potrošačka korpa za jul, avgust i septembar 2.000 eura, skuplja hrana, kirija, računi...

Korpa za treći kvartal je oko sedam odsto skuplja nego ona za april, maj i jun

7765 pregleda7 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš

Sindikalna potrošačka korpa (SPK) za period jul-septembar (treći kvartal) iznosi 2.000 eura, i 130 eura je viša nego u tri mjeseca prije toga.

To je saopšteno na konferenciji za medije koju su organizovali Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI) Unija slobodnih sindikata (USSCG).

Kako je pojasnila koordinatorka CEISI Jelena Mitrović, ova korpa je oko sedam odsto skuplja nego ona za drugi kvartal, odnosno za period, april, maj i jun.

"Zabilježili smo promjene u pet kategorija troškova, i to prehrambenih proizvoda, imputirane rente, stanovanja, školovanja i ljetovanja", pojasnila je Mitrović.

Istakla je da je prehrana prethodno bila u padu, ali je zbog manjka državne akcije "Limitirane cijene" tokom ljeta, cijena ovih namirnica opet u porastu. Dodala je i da je Vlada u novu istoimenu akciju koja je počela 6. Septembra, uvrstila dio proizvoda koji im je CEISI predložio te da očekuje da će se nivoi cijena, zbog nove državne mjere smanjivati.

"Rast troškova u kategoriji školstva smo imali zbog početka školske godine i opremanja đaka, kupovine udžbenika...", naglasila je ona.

Savjetnik za ekonomsku politiku USSCG Marko Subotić je naveo da su za povećanja u sektoru imputirane rente odgvorne visoke kirije, dok je naveo da su računi i komunalije u ovom kvartalu bili viši 6,6 odsto zbog ljetnjih mjeseci, odnosno klimatizacije i navodnjavanja. On je dodao i da je kategorija ljetovanja uvećana, jer je smještaj skuplji kao i barovi, te da očekuje da će cijene naredne godine biti i više za oko deset odsto, nakon što Vlada uvede veći PDV za ugostitelje.

SPK obuhvata troškove života za četvoročlano domaćinstvo – dvoje odraslih i dvoje djece školskog uzrasta, od čega je jedno u osnovnoj a drugo u srednjoj školi. Sastoji se od više kategorija troškova, a među njima prehrambenih proizvoda, imputirane rente, tekućeg održavanja domaćinstva, stanovanja i komunalija, obuće i odjeće, nabavke proizvoda za ličnu higijenu i njegu zdravlja, prevoza, obrazovanja i kulture, sporta i rekreacije, ljetovanja.