Vlada će pomoći organizaciju "2BS Foruma" sa 50.000 eura

"To Be Secure Forum tradicionalno predstavlja korisnu platformu za dalju promociju interesa i ciljeva Crne Gore, njene uloge u regionu i napora u okviru evropske i evroatlantske zajednice", ističe Vlada

1471 pregleda1 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti

Vlada će pomoći Atlantskom savezu sa 50.000 eura u realizaciji "To Be Secure Foruma" (2BS Forum) i "2BS Strateškog Retreat" programa, odlučeno je na telefonskoj sjednici izvršne vlasti 30. septembra.

Vlada je prihvatila tekst ugovora o poslovnoj saradnji, prema kojem će Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane uplatiti Atlantskom savezu po 25.000 eura u te svrhe.

Atlantski savez se 9. januara obratio kabinetu predsjednika Vlade, tom prilikom predstavljajući projekte koji uključuju održavanje "2BS Foruma" i "2BS Strateškog Retreata".

"U tu svrhu, Atlantski savez je pozvao Vladu Crne Gore da u skladu sa Memorandumom o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane i Atlantskog saveza bude pokrovitelj navedenih aktivnosti i pruži finansijsku podršku u iznosu od 50.000,00 eura, te da resorna ministarstva pruže punu logističku podršku u njihovoj realizaciji", navodi se u informaciji Vlade.

Planirano je da se forum održi u Budvi, od 3. do 5. oktobra.

"Imajući u vidu aktuelne geo-strateške prilike, kao i činjenicu da se ove godine obilježava 75. godišnjica od osnivanja NATO saveza, XIV 2BS forum će omogućiti stratešku raspravu o ključnim vanjsko-političkim i bezbjednosnim temama. To Be Secure Forum tradicionalno predstavlja korisnu platformu za dalju promociju interesa i ciljeva Crne Gore, njene uloge u regionu i napora u okviru evropske i evroatlantske zajednice", ističe Vlada.

"Tokom prethodnih godina, zahvaljujući naporima Atlantskog saveza, ali i značajnog broja partnera, među kojima veoma važno mjesto zauzima i Vlada Crne Gore, To Be Secure Forum je izrastao u značajan skup ovog tipa koji okuplja veliki broj državnika iz JIE i visokih zvaničnika NATO i EU i predstavlja mjesto za razmjenu stavova o aktuelnim regionalnim, ali i globalnim izazovima iz oblasti politike i bezbjednosti. O tome svjedoče dosadašnja izdanja foruma koji je svakako zavrijedio pažnju domaće i međunarodne javnosti", dodaje se u informaciji.

Nakon održavanja 2BS foruma, planirano je održavanje "2BS Strateškog Retreata", koji bi, kako se navodi, okupio ključne donosioce odluka i stručnjake i poslužio za dalju diskusiju o ključnim spoljnopolitičkim i bezbjednosnim temama.

"Imajući u vidu prepoznatljivost 2BS Foruma, kao i dugogodišnje pokroviteljstvo Vlade Crne Gore ovim događajem, kao i druge navedene aktivnosti, smatramo opravdanim nastavak saradnje s Atlantskim savezom. S tim u vezi, a u skladu sa važećim Memorandumom o saradnji, predlažemo potpisivanje Ugovora o poslovnoj saradnji koji će, u ime Vlade Crne Gore, kao što je to bio slučaj i u prethodnom periodu, potpisati Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane s Atlantskim savezom Crne Gore, a kojim bi Vlada finansijski pomogla održavanje Foruma u iznosu od 50.000,00€, dok bi ministarstva vanjskih poslova i odbrane, a po potrebi i drugi organi, iz domena svojih nadležnosti i raspoloživih kapaciteta, doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog događaja", zaključuje se u informaciji Vlade.