Legendarna osmica odlazi u penziju 8. oktobra: Inijesta najavio kraj karijere

Imao je sve - perfektne pasove, dribling, viziju, klasu... I osvojio je sve

4191 pregleda3 komentar(a)
Kraj velike priče: Andres Inijesta, Foto: Shutterstock

Dok su Barselona i Španija od 2006. do 2015. mijenjali fudbal, omaleni umjetnik iz Albasetea sve je činio dodatno ljepšim, bez njega fudbal na Pirinejima teško bi doživio renesansu...

Iako je posljednjih godina daleko od velike scene, nezaboravan fudbalski put Andresa Inijeste, zvanično će se završiti 8. oktobra kada se očekuje da će objaviti kraj karijere.

Kako piše "Marka" jedan od najboljih fudbalera svih vremena tog dana planira događaj na kojem će se okuputi medije i saopštiti svoju odluku, a za osmi dan u mjesecu odlučio se simbolično po broju na dresu sa kojim je pisao istoriju.

Barselonina i španska tiki-taka šarmirala je tokom pomenutih godina svijet, a Inijesta je zajedno sa Ćavijem Ernandesom činio čuveni tandem genijelaca na sredini terena.

Imao je sve - perfektne pasove, dribling, viziju, klasu... I osvojio je sve.

Sa Barselonom je četiri puta bio šampion Evrope, dok je sa Španijom u dva navrata pokorio Stari kontinent (2008. i 2012), a uradio je i ono što nijedan španski majstor prije i poslije njega nije - njegov gol u finalu Mundijala 2010. konačno je "La rohu" popeo na vrh svijeta.

"Španski fudbal teško je razumjeti bez Andresa Inijeste - taj momak iz Fuentealbilja (Albasete) ušao je u istoriju 11. jula 2010. kada je u Johanezburgu u 116. minutu protiv Holandije postigao gol kojim je Španija osvojila prvo Svjetsko prvenstvo", napisala je "Marka".

Čuveni madridski list poslao je i poruku za legendarnu osmicu.

"Adios, legendo Barse i španske selekcije".

Kroz veliku karijeru Inijesta je ukupno osvojio 40 trofeja, a osim pomenutih izdvaja se devet pehara u La ligi, dok je Uefa 2012. proglasila za najboljeg fudbalera Evrope.

Nakon Barse igrao je za japanski Visel Kobe, a do ovog ljeta i za klub Emirati iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.