Kolašin: Gradsko jezgro štite od neplanskog razvoja

Za realizaciju planova arhitektonskog identiteta Kolašina potrebno šest godina

3699 pregleda1 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Nekoliko ambicioznih projekata, čija je ukupna vrijednost oko 2,5 miliona eura, planirano je u okviru dijela koji se odnosi na unapređenje prostornog planiranja i razvoj zelene infrastrukture u nacrtu Strateškog plana razvoja (SPR) Kolašina do 2031. godine.

Među njima je izrada Urbanističkog projekta za uže gradsko jezgro, koje treba da, kako piše u nacrtu dokumenta, “obezbijedi i uređenja tog područja u skladu sa savremenim urbanističkim standardima”.

“Uže gradsko jezgro Kolašina predstavlja kulturno, ekonomsko i društveno središte opštine, ali je trenutno suočeno sa problemima neplanskog razvoja, nedovoljne infrastrukture i neadekvatne zaštite kulturnog naslijeđa. Projekat obuhvata analizu postojećeg stanja, identifikaciju ključnih problema i potencijala, te izradu detaljnog urbanističkog plana koji će uključivati smjernice za prostorni razvoj, unapređenje infrastrukture, očuvanje arhitektonskog identiteta i ekološku održivost. Plan će biti razvijen u saradnji sa stručnjacima iz oblasti urbanizma, arhitekture i ekologije…”, piše u nacrtu SPR.

Izrada Studije o arhitektonskom identitetu Kolašina takođe je među planovima, koji bi trebalo da budu realizovani tokom narednih šest godina. Projekat ima za cilj “dokumentovanje, analizu i valorizaciju arhitektonskog nasljeđa grada”. Kako piše u dokumentu, “nedostatak sistematskog pristupa zaštiti i valorizaciji arhitektonskog identiteta predstavlja ozbiljan izazov za očuvanje autentičnosti Kolašina”. Studija bi trebalo da pruži uvid u istorijski razvoj lokalne arhitekture, identifikuje ključne objekte i stilove koji doprinose njegovom identitetu, te da da preporuke za zaštitu i integraciju nasljeđa u budući razvoj grada”.

Nacrtom SPR predviđena je i rekonstrukcija i pejzažno uređenje Trga borca i Ulice IV Proleterske. Cilj tog projekta je “revitalizacija kroz modernizaciju infrastrukture, poboljšanje funkcionalnosti i estetike, te očuvanje istorijskog značaja”.

“Trg borca i Ulica IV Proleterske su centralni dijelovi Kolašina, ali su trenutno u neadekvatnom stanju koje ne odražava njihov značaj. Projekat će uključivati obnovu popločanja, uvođenje novih zelenih površina, postavljanje modernih urbanih mobilijara i rasvjete, kao i unapređenje saobraćajnih rješenja koja će omogućiti veću pristupačnost i sigurnost za pješake i vozila. Takođe, planira se očuvanje i restauracija spomenika i drugih kulturno-istorijskih obilježja na ovim lokacijama”, piše u nacrtu SPR.

Sve te aktivnosti, kako procjenjuju autori dokumenta, koštaće pola miliona eura, a iz lokalne uprave planiraju da taj novac obezbijede iz lokalnog budžeta, donacija, EU fondova…

Prvi put u lokalnim planovima pominje se ideja o osnivanju Botaničke bašte drveća i grmlja (Arboretum), to jest uspostavljanje naučno-edukativnog i rekreativnog prostora u Kolašinu, koji će služiti kao in vitro mjesto očuvanja i izučavanja biljnih vrsta karakterističnih za region.

“Arboretum će obuhvatiti veliki broj autohtonih i egzotičnih vrsta drveća i grmlja, sa posebnim fokusom na one koje su važne za ekosistem i kulturnu baštinu Kolašina. Pored funkcije očuvanja i istraživanja, arboretum će biti otvoren za javnost i organizovane posjete, čime će doprinijeti obrazovanju stanovnika i posjetilaca o biodiverzitetu i važnosti zaštite prirode. Projekat uključuje izradu detaljnog plana sadnje, izgradnju staza i edukativnih punktova, te uspostavljanje sistema za održavanje i upravljanje arboretumom”, dio je opisa tog projekta, koji će koštati 300.000 eura.

Iz lokalne uprave su do 2031. godine planirali i projektovanje i uređenje novog gradskog groblja, a realizacija tih planova koštala bi, takođe, 300.000 eura.

Autori nacrta SPR u prioritetne projekte iz oblasti unapređenje prostornog planiranja i razvoj zelene infrastrukture, uvrstili su uređenje gradskog parka kod hotela Bjanka. Taj prostor je trenutno privatno vlasništvo, pa nije objašnjeno kako će lokalna uprava obezbijediti upravljanje njime. Planirano je da park bude “centralna zelena oaza u Kolašinu, dostupna i privlačna kako za građane, tako i za posjetioce”.

“Taj park trenutno predstavlja značajan, ali neadekvatno iskorišćen prostor u gradu, pa će projekat obuhvatiti obnovu zelenih površina, postavljanje novih urbanih mobilijara, izgradnju dječjih igrališta, staza za šetnju i rekreativne zone. Posebna pažnja biće posvećena uređenju parka u skladu sa ekološkim principima, uključujući korišćenje autohtonih biljnih vrsta i primjenu održivih metoda za održavanje. Planira se i organizacija različitih kulturnih i rekreativnih aktivnosti kako bi se povećala posjećenost i značaj parka u društvenom životu grada”, piše u opisu tog projekta.

Planirana sanacija i rekultivacija laguna za otpadne vode, kako je precizirano koštaće milion eura. Taj prostor je, podsjećaju u nacrtu SPR, DUP-om “Breza” predviđen za sport i rekreaciju. No, taj posao biće moguće tek nakon što se izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).