NSD Budva: Pozdravljamo postupanje Novovića da ispita zakonitost rada u Opštini i Komunalnom preduzeću

"Vjerujemo da otvorenost i sistemsko nadgledanje rada javnih institucija doprinosi jačanju povjerenja građana u njihove predstavnike i institucije, kao i podsticanju efikasnosti i profesionalizma u radu"

5855 pregleda4 komentar(a)
Foto: NSD

Opštinski odbor Nove srpske demokratije (NSD) Budva pozdravio je postupanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da ispitaju zakonitost rada Opštine Budva i Komunalnog preduzeća.

Reakcija budvanskog NSD uslijedila je nakon što su „Vijesti“ danas objavile da je SDT zatražio dokumentaciju Opštini Budva na koji načon su ovoga ljeta bile postavljene privremene lokacije.

"NSD Budva smatra da je svako ispitivanje zakonitosti rada javnih preduzeća i funkcionera ne samo dobrodošlo, već i nužno za podizanje transparentnosti i legalnosti u radu lokalne samouprave. Vjerujemo da otvorenost i sistemsko nadgledanje rada javnih institucija doprinosi jačanju povjerenja građana u njihove predstavnike i institucije, kao i podsticanju efikasnosti i profesionalizma u radu. Takođe, smatramo da ovakvi procesi omogućavaju identifikaciju i ispravku nepravilnosti, što je od suštinske važnosti za razvoj Budve“ ističu u ovoj partiji.

Podsjećaju da je javnost svjedok "da je jedan od najvećih razloga za razmimoilaženje sa našim kolegama, koji su nam ukrali odborničke mandate i uzurpirali izvršnu vlast, upravo različito gledanje na način rada, transparentnost i uvažavanje kolega i zaposlenih u lokalnoj samoupravi“.

„Smatramo da je osnovni zadatak svih nas da Opštinu Budva i sve njene institucije pretvorimo u istinski servis građana, a ne u puko partijsko oruđe. Na našu veliku žalost, svjedoci smo da ima istine u iznesenim optužbama, jer je ove godine naš grad, kao i njegovi građani, privreda i turisti, pretrpio ogroman gubitak zbog nelegalnog postupanja i lošeg rada Komunalnog preduzeća. Vjerujemo da su nestašice vode i veliki broj nelegalnih privremenih objekata, očigledno namjerno organizovanih, doprinijeli ovoj situaciji“, ističu u NSD Budva.

Pozivaju sve političke aktere i učesnike javnog života da postave interese grada i turističke privrede, od kojih svi zavisimo, na prvo mjesto.

"Važno je da se fokusiramo na zajedničko dobro i prevaziđemo sitne političke i privatne interese, koji su, nažalost, postali sve prisutniji ovog ljeta. Podrazumijeva se da svi državni organi, kao i NVO sektor i drugi akteri, ne samo u Opštini i Komunalnom preduzeću nego i na svim drugim nivoima vlasti, treba da ispituju zakonitost rada, sumnjive postupke i projekte. Na taj način možemo povećati transparentnost i poboljšati kvalitet usluga koje se finansiraju iz džepova naših građana i turista. Pozdravljamo postupanje Specijalnog državnog tužilaštva i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u vezi sa nečinjenjima koja imaju ozbiljne posledice po budžet Opštine Budva i njene građane, a o reputacionoj šteti Budve suvišno je i govoriti“, zaključuju u NSD Budva.