Naprijed u izborni inženjering?

U opoziciji se nekoliko dana spekuliše da su vladajuće partije skovale plan za ponavljanje glasanja u Doljanima, kako bi Pokret “Naprijed” navodno izborio parlamentarni status i time im povećao šanse za ostanak na vlasti. Ako plan postoji i ako bi se ostvario, jedan ili oba mandata mogla bi da izgubi stranka Duška Markovića

35615 pregleda64 komentar(a)
Glasanje na lokalnim izborima u Podgorici (ilustracija), Foto: Boris Pejović

U opozicionim političkim krugovima od ponedjeljka se šuška da su vladajuće partije, koje su u nedjelju ostale bez većine u Podgorici, skovale plan za ponavljanje glasanja na biralištu u Doljanima, kako bi Pokret “Naprijed”, koji je ostao ispod cenzusa, navodno izborio parlamentarni status i time im povećao šanse za ostanak na vlasti. Da nisu posrijedi samo spekulacije, jasno je od juče, kad je obznanjen nestanak izvoda iz biračkog spiska sa glasačkog mjesta u tom podgoričkom naselju.

Stranka evropskog progresa (SEP) nekadašnjeg premijera Duška Markovića, koja bi u slučaju sprovođenja te eventualne operacije mogla da bude njena najveća žrtva, odnosno da izgubi mandate, saopštila je sinoć da bi pokušaj ponavljanja “zakonito okončanog glasanja” predstavljao “nasrtaj” na njih. SEP je naveo da ne žele da vjeruju da to može biti namjera nosioca liste Pokreta “Naprijed” Vuka Kadića, “ljekara i humaniste, koji se u kampanji predstavio kao evropejac, legalista i političar građanske profilacije”.

Kadić juče nije odgovarao na poziv “Vijesti”, ni na poruku u kojoj ga je list pitao da li je tačno da će Pokret “Naprijed” tražiti ponavljanje glasanja u Doljanima, i ako hoće - zašto. Taj politički subjekt sinoć je, reagujući na ocjene SEP-a, saopštio da ih za izborni inženjering optužuju “oni koji su 30 godina krali na svim izborima”.

U Doljanima ponovo?: Detalj s birališta u Podgorici (ilustracija)foto: BORIS PEJOVIC

Rekli su da je “za najoštriju osudu pravdanje krađe biračkog materijala i ostalih zloupotreba”, dodajući da je jasno da “ovo nema veze ni s jednom političkom opcijom, već s odbranom legalnosti i legitimiteta izbornog procesa...”.

“... I koja god od zloupotreba, odnosno nepravilnosti bude uočena od strane liste Pokreta ‘Naprijed’, biće procesuirana u skladu sa zakonom”, poručeno je.

Pokret “Naprijed” najavio je u ponedjeljak da će od gradske izborne komisije tražiti uvid u birački materijal, jer “postoje ozbiljne sumnje da je dolazilo do nepravilnosti na određenim biračkim mjestima...”. Oni su na izborima osvojili 2.233 glasa, a za prelazak cenzusa falila su im još najmanje 203.

“Vijestima” su juče iz tog pokreta, na pitanje jesu li podnijeli prigovor komisiji, i ako jesu - u vezi čega, kazali da će ih podnijeti "u zakonskom roku”.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 89), glasnje na nekom biralištu može se ponoviti ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali, ako se utvrdi da je broj listića veći od broja kontrolnih kupona, da je broj listića veći od broja potpisanih odrezaka i potpisanih kupona, te ako se utvrdi postojanje dva ili više kontrolnih kupona s istim serijskim brojem ili serijskim brojem koji ne pripada tom biralištu. U tom slučaju, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje - ponavlja.

Da bi se utvrdile te nepravilnosti, prvo bi neko od političkih aktera ko je učestvao na izborima morao da podnese prigovor o potencijalnim nepravilnostima Izbornoj komisiji Glavnog grada, za šta imaju rok od 72 časa od zatvaranja birališta - odnosno do danas do 20 časova. Ako bi ona prihvatila prigovor, glasanje bi se ponovilo. Ako ne bi prihvatila, politički subjekt mogao bi da podnese prigovor Državnoj izbornoj komisiji (DIK), a u slučaju da ga i ona odbije - mogao bi da se žali Ustavnom sudu.

Ekspert za izborno zakonodavstvo s kojim su “Vijesti” razgovarale, objasnio je da nestanak biračkog spiska nije formalno propisan kao jedan od razloga za ponavljanje glasanja, i da je to više pitanje krivične odgovornosti, a manje izbornog procesa. Međutim, napominje da se bez spiska ne može utvrditi da li se, na primjer, podudara broj potpisa u tom dokumentu s brojem listića, kupona i odrezaka.

Svi članovi biračkog odbora u Doljanima, potpisali su zapisnik o radu tog tijela. U tim slučajevima, kad nisu navedene primjedbe, pretpotavlja se da su izbori protekli bez nepravilnosti.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), koji je posmatrao izbore održane u nedjelju, registrovao je da je biralište u Doljanima (biračko mjesto br. 27, u OŠ “Dr Dragiša Ivanović”), otvoreno sa dvadesetak minuta zakašnjenja, jer, kako su rekli, birački odbor nije mogao da pronađe token za uređaj za elektronsku identifikaciju.

Pokret “Naprijed” osvojio je na tom biralištu 15 glasova, SEP 11, Evropski savez 12, Demokratska partija socijalista (DPS) 77, Preokret osam, koalicija Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata 152, savez “Za budućnost Podgorice” 190, lista “Za bolju Podgoricu” 42, dok su Crnogorska evropska partija dobila četiri, Pokret podstanara tri, a Podgorička lista i Bošnjačka stranka po jedan.

U Doljanima je u nedjelju, prema preliminarnim rezultatima izbora koalicije PES-Demokrate, glasalo 519 građana, a na tom biralištu upisana su 953, što znači da je izlaznost bila 54,45 odsto.

Dva sagovornika “Vijesti” objasnila su da, ako bi izbori u Doljanima bili ponovljeni, ako bi izlaznost na njima bila ista ili približna, te ako bi dvije velike vladajuće koalicije (PES-Demokrate i “Za budućnost Podgorice”) “pozajmili” Pokretu “Naprijed” nedostajuće glasove, uz uslov da za ostale aktere glasa približno isti broj birača - lista koju predvodi Kadić mogla bi da uđe u podgorički parlament. U tom slučaju, Markovićeva partija izgubila bi jedan od dva osvojena mandata, a “Za budućnost Podgorice” jedan od 13. To iz razloga što, shodno Dontovom sistemu, ta dva subjekta imaju najmanji količnik.

Sagovornici navode da bi, u slučaju povećane izlaznosti od dvadesetak procenata, Kadić mogao da “uzme” Markoviću oba mandata, jer bi cenzus od tri odsto bio veći od broja glasova koji je u nedjelju osvojio SEP - 2.436. Međutim, jedan od sagovornika napominje da je malo izvjesno da bi ostali akteri mirno posmatrali taj “inženjering”, i da bi i oni vjerovatno “namještali” glasove.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu, PES i Demokrate 14, “Za budućnost Podgorice” 13, “Za bolju Podgoricu” šest, Evropski savez tri, a Preokret i SEP po dva.

Imajući u vidu da Skupština Glavnog grada ima 59 odbornika, za konstituisanje vlasti potrebno je obezbijediti podršku najmanje 30 njih. Vladajuće partije s državnog nivoa i opozicioni DPS do tog broja mogu doći isključivo savezništvom s listom “Za bolju Podgoricu”, iza koje je stao šef države Jakov Milatović.

Međutim, potencijalnim ulaskom Pokreta “Naprijed” u gradsku Skupštinu, a izlazkom Markovićeve partije iz nje, opcije za postizbornu aritmetiku bi se značajno promijenile. U tom scenariju, koaliciji PES-Demokrate i listi “Za budućnost Podgorice”, za formiranje vlasti bio bi potreban mandat, dok im sad fale tri. Istovremeno, Milatović ne bi mogao da napravi vlast s DPS-om i dijelom opozicije, jer bi im za to falila dva mandata. U sadašnjim okolnostima, DPS sa Evropskim savezom, SEP-om i Milatovićem može doći do minimuma za konstituisanje vlasti.

Izborni inženjering preko ponavljanja glasanja dešavao se i ranije u Crnoj Gori. Na ponovljenim lokalnim izborima u Kolašinu 2014. godine, lista “Za evropsko lice Kolašina” osvojila je treći mandat nauštrb DPS-a. Tu koaliciju u donjomoračkom selu tada su podržali gotovo svi tradicionalni birači nekadašnjeg Demokratskog fronata (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Krivična prijava protiv Globarevića zbog nestanka biračkog spiska

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Filipović, podnio je Odjeljenju bezbjednosti Podgorica krivičnu prijavu protiv predsjednika biračkog odbora Doljanima Petra Globarevića, zbog nestanka biračkog spiska.

Filipović je to juče potvrdio “Vijestima”, rekavši da Globarević nije predao izvod iz biračkog spiska prilikom razduživanja.

“Vijesti” su juče kontaktirale Globarevića, ali on nije želio da govori za medije, kazavši da o svim daljim radnjama prepušta odluku komisiji.