Prebjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju, pa ukrao autobus i pokušao da se vrati

On je policiji rekao da je želeo da se vrati u Sjevernu Koreju nakon što je imao poteškoća na jugu, prenose južnokorejski mediji. Navodno je napustio Sjevernu Koreju prije desetak godina

5000 pregleda4 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Južnokorejska policija je uhapsila sjevernokorejskog prebjega, koji je pokušao da se vrati u Sjevernu Koreju ukradenim autobusom, javlja BBC.

Muškarac je uhvaćen u utorak na Mostu ujedinjenja koji razdvaja dvije Koreje, nakon što je ignorisao vojnike koji su tražili od njega da stane i zatim je udario autobusom u barikadu.

On je policiji rekao da je želeo da se vrati u Sjevernu Koreju nakon što je imao poteškoća na jugu, prenose južnokorejski mediji. Navodno je napustio Sjevernu Koreju prije desetak godina.

Ukrao je autobus u utorak u 01:00 po lokalnom vremenu iz garaže u gradu Paju na sjeveru zemlje a uhvaćen je pola sata kasnije.

Utvrđeno je da nije bio pod uticajem alkohola ili droge u vreme incidenta.

Zakon Južne Koreje zabranjuje građanima, uključujući i prebjege, da prelaze granicu ka sjeveru bez odobrenja vlade. Sjevernokorejski prebjegli na jugu automatski dobijaju državljanstvo. Prestupnici, međutim, mogu dobiti kaznu do deset godina zatvora ako budu osuđeni.

Muškarac, koji je radio kao nadničar u Pajuu i drugim gradovima, rekao je policiji da je nagomilao nekoliko neplaćenih kazni, prenose južnokorejski mediji.

Iako je oko 34.000 Sjevernokorejaca prebjeglo na jug otkako je Korejsko poluostrvo podijeljeno (prije više od 70 godina), rijetki su oni koji su poželjeli da se vrate na sjever.

Južna Koreja svake godine prima preko 1.000 prebjega sa Sjevera. Nasuprot tome, broj prebjega koji su se vratili u Sjevernu Koreju iznosio je samo 31 od 2012. do 2022. godine, prema Ministarstvu za ujedinjenje.

Neki se vraćaju ili pokušavaju da to urade, jer životi prebjega na jugu ponekad ne ispunjavaju očekivanja. Prebjegli u prosjeku zarađuju oko 2,3 miliona vona (oko 1.500 eura) mjesečno. Neki žele da se vrate da vide članove svoje porodice.

Po povratku na sjever neki povratnici su bivali zatvoreni, dok su drugi prošli "prevaspitavanje".