Sa Vidom Ognjenović o slici u pozorištu i književnosti

Književnica i rediteljka gošća je tribine “Imaginarijum” u Nikšiću

1438 pregleda1 komentar(a)
Ognjenović, Foto: Luka Zekovic

Sjutra veče će u sklopu tribine “Imaginarijum” JU “Zahumlje” gost biti književnica i rediteljka Vida Ognjenović, a tema će biti “Slika, književnost i pozorište”.

“Imaginarijum” će biti održan u koncertnoj sali Muzičke škole “Dara Čokorilo”, u 19 časova, a razgovor sa gošćom vodiće autorka projekta “Imaginarijum”, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje”, Kristina Radović.

foto: Nikolina Kovačević

Vida Ognjenović je književnica, rediteljka i ambasadorka Srbije (2004-2014). Rođena je u Dubočkama (Banjani) pored Nikšića, 1941. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Vojvodini, a diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Odseku za režiju beogradske Akademije za pozorište, film i televiziju. Postdiplomske studije je započela u Parizu na Sorboni, a magistarski rad iz teorije i prakse odbranila je na Univerzitetu u Minesoti. Bila je stipendistkinja Fulbrajtove fondacije.

Od 1974. do 1979. radila je kao asistentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu izabrana je 1977. godine, a po isteku četvorogodišnjeg mandata, ostala je na angažmanu kao stalna rediteljka. Kao profesorica po pozivu, predavala je na univerzitetima u Los Anđelesu (UCLA), Čikagu (UIC), a u okviru predavačkih turneja obišla je u nekoliko mahova, kao gošća predavač, sve veće univerzitete SAD-a. Redovna je profesorica Akademije umetnosti u Novom Sadu i ima zvanje emeritus profesora na Akademiji lepih umetnosti i multimedija u Beogradu, gdje je i savjetnica dekana.

Piše romane, pripovjetke, drame i eseje.

Njen rediteljski opus čini blizu stotinu pozorišnih, kao i veliki broj televizijskih i radio režija, od kojih mnoge po sopstvenim tekstovima. Kao rediteljka gostovala je u mnogim pozorištima širom bivše Jugoslavije, a radila je i u inostranstvu.

Proza i drame su joj prevođene na engleski, njemački jezik, francuski, mađarski, češki, makedonski i bugarski jezik. Prevodi sa engleskog i njemačkog jezika.

Predsjednica je Srpskog PEN centra, a potpredsjednica Međunarodnog PEN centra.

Organizator tribine je JU “Zahumlje” u saradnji sa Muzičkom školom, a u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.