Parking u Pljevljima biće znatno skuplji?

I parkiralište u naselju iza Pošte, na kojem bi uskoro trebalo da počne naplata parkiranja, naći će se u prvoj zoni

4176 pregleda12 komentar(a)
Parking u Prijepoljskoj ulici, iza Pošte, Foto: Goran Malidžan

Ukoliko odbornici lokanog parlamenta na narednoj sjednici usvoje odluku o izmjenama i dopunama odluke o javnim parkiralištima i garažama, značajno će se povećati zahvat prve zone u kojoj će se naplaćivati usluga parkiranja u Pljevljima.

O predlogu ove odluke odbornici će se izjasniti 3. oktobra, za kada je zakazan nastavak 23. septembra prekinute sjednice lokalnog parlamenta.

Usvajanjem te odluke i parkiralište u Prijepoljskoj ulici, u naselju iza Pošte, na kojem bi uskoro trebala da počne naplata parkiranja, naćiće se u prvoj zoni. Do sada je to parkiralište bilo u drugoj zoni.

Gradskim parkiralištima u Pljevljima gazduje opštinsko preduzeće Čistoća.

Zahtjev za izmjenu odluke o javnim parkiralištima i garažama podnijeta je samo godinu od kada je usvojena odluka da parkiralište u Prijepoljskoj ulici pripada drugoj zoni, a prvoj zoni pridodata parkirališta iza zgrada u Ulici Mila Peruničića i parking u Ulici Voja Đenisijevića.

Predloženom odlukom granica zahvata prve zone, obuhvata prostor između ulica III Sandžačke, dijela Volođine, Ulice Ivana Milutinovića, Ulice Uroša Ružičića, Sava Dimitrijevića (obuhvatajući parking ispred objekta Milet bašta), Ulice I decembra, Mirka Pejatovića, dijela Ulice 20. novembra, Ulice solidarnosti, Miloša Tošića, do raskrsnice sa Ulicom III sandžačke.

Ranije je prva zona obuhvatala prostor između ulica III Sandžačke, dijela Volođine, Ulice Ivana Milutinovića, Uroša Ružičića, Sava Dimitrijevića (obuhvatajući parking ispred objekta Milet bašta), dijela Ulice Vuka Kneževića, Boška Buhe, Voja Đenisijevića, i dijela Ulice Velimira Jakića.

U obrazloženju predloga odluke navedeno je da su izmjene predložene u cilju uređenja oblasti javnih parkirališta, lakše primjene i funkcionisanja pružanja usluge.

“U vidu da davalac usluga Čistoća d. o. o. Pljevlja već naplaćuje parkiranje uz pomoć tehničkih i ostalih sredstava za čije se korišćenje plaća izvjesna naknada u cilju održavanja programskih usluga, to bi za novu opremu i programsku šemu trebalo izdvajati dodatna sredstva, proširenjem granica zahvata prve zone stiču se uslovi za korišćenje već postojeće opreme, te se preduzeću ne stvaraju novi troškovi koji bi prouzrokovali dodatno poskupljenje usluge”, navodi se u obrazloženju.

Preduzeće Čistoća koje gazduje gradskim parkiralištima uskoro će početi naplatu usluge parkiranja na parkiralištu u Prijepoljskoj ulici iza zgrade Pošte.

Parking iza Pošte je kapaciteta 46 parking mjesta od kojih dva ne podliježu naplati i namijenjena su za osobe sa invaliditetom. Parkiralište biće zatvoreno rampama.

U zoni koji zahvata Elaborata o parkiralištima označeno je ukupno 464 mjesta od kojih je 440 predviđeno za naplatu a 24 za osobe sa invaliditetom.

Čistoća je sredinom godine usvojila i novi cjenovnik parking usluga, uvećan 40 do 60 odsto.

Umjesto ranijih cijena parkiranja u podzemnoj garaži na Trgu 13. jul od 50 centi po započetom satu, građani sada plaćaju 80 centi, što je povećanje od 60 odsto.

Mjesečna karta za parkiranje u ovoj garaži je 60 eura, a za zaposlene u prvoj zani 35. Dnevna karta osam, nedeljna 18, i mjesečna karta za rezervisano parking mjesto za pravna lica i preduzetnike sto eura.

Fizička i pravna lica imaju pravo na popust za kupljenu polugodišnju ili godišnju kartu u iznosu od deset odnosno 20 odsto.

Za pedeset odsto povećane su i cijene parkiranja za opšta (posebno obilježene površine na kolovozu ili trotoraru) i posebna parkirališta koja su uređena za parkiranje motornih vozila.

Novim cjenovnikom koji je predložio menadžment Čistoće cijena parkinga u prvoj zoni u Pljevljima u vremenu od 6 do 22 sata naplaćuje se 60 centi, umjesto 40 koliko je bilo ranije, a u drugoj 40 centi po započetom satu.