Štandard: Zapad zbog ekonomskih interesa žmuri na dešavanja u Srbiji

Kurs Njemačke je „sasvim očigledno usmjeren na to da se izlazi u susret Srbiji i ojača privredna saradnja, dok, na primjer, njemačke diplomate vrše pritisak na Kosovo. Tu politiku u velikoj mjeri kreira američka diplomatija, a Njemačka je samo prati“, ocjenjuje austrijski dnevnik

3586 pregleda0 komentar(a)
Sa današnjeg protesta sindikata radnika u prosvjeti u Beogradu, Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

Vodeće zemlje Evropske unije Njemačka i Francuska, u velikoj mjeri prateći politiku američke administracije, zbog svojih ekonomskih interesa podilaze autoritarnom režimu u Srbiji i ignorišu zahtjeve srpske opozicije, a sa druge strane vrše diplomatski pritisak na Kosovo, piše danas austrijski dnevnik Štandard (Der Standard).

„U novije vrijeme to je moglo da se vidi kada je specijalni izaslanik (Njemačke) za Zapadni Balkan, političar Zelenih Manuel Saracin najavio da bi Kosovo moglo da bude isključeno iz regionalnog CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, ako ne ukine zabranu na uvoz robe iz Srbije. Prema riječima Saracina, EU bi mogla da isključi Kosovo i iz jedistvenoj platnog sistema SEPA, koji je izuzetno važan za novčane doznake iz dijaspore", piše dnevnik.

Štandard piše da se njemačka spoljna politika kreira i u kabinetu kancelara, „i to na primjer od Jensa Pletnera, najvažnijeg spoljnopolitičkog savjetnika kancelara Olafa Šolca“.

Kurs Njemačke je „sasvim očigledno usmjeren na to da se izlazi u susret Srbiji i ojača privredna saradnja, dok, na primjer, njemačke diplomate vrše pritisak na Kosovo. Tu politiku u velikoj mjeri kreira američka diplomatija, a Njemačka je samo prati“, ocjenjuje se u komentaru.

Štandard piše da su „dvije najvažnije zemlje EU“, Njemačka i Francuska, sklopile važne ekonomske ugovore sa Srbijom, i to Njemačka o eksploataciji litijuma, a Francuska o prodaji borbenih aviona „rafal“.

U međuvremenu, nastavlja Štandard, ljudi u Srbiji i dalje na ulicama demonstriraju protiv rudnika litijuma, i ukazuju da vlasti neće poštovati ekološke standarde, da cvjeta korupcija i da je javna uprava podređena interesima vladajuće partije.

„Ali opozicija jedva da uživa nekakvu podršku Zapada. Zato što su i EU i SAD sa Srbijom sklopile energetske sporazume“, piše Štandard, dodajući da je zanimljivo da se to pravda smanjivanjem zavisnosti od Kine, a da je najveći investitor u kompaniji Rio Tinto, sa udjelom od 11 odsto, upravo kineska kompanija Aluminijum korporejšn.

List prenosi ocjenu američkog stručnjaka za Balkan Danijela Servera da je "uvjerenje da Beograd može da se ubijedi da se prikloni Zapadu naprosto glupo".

Predsjednik Srbije Aleksandar „Vučić će, istina, prihvatiti novac EU i američki pritisak na njegove ekološke protivnike, ali ni jedno ni drugo ga neće navesti da odustane od svojih simpatija prema autokratama koji slično rezonuju i imaju iredentističke ambicije“, ocijenio je Server, a prenosi Štandard.

„I zaista nema nikakvnih naznaka da se Vučić okreće Zapadu“, ocjenjuje austrijski dnevnik, i kao najnoviji primjer navodi dodjjlu visokog ordena Srbije ruskom ambasadoru u UN Vasiliju Nebenzji.

Prema pisanju lista, jedan od jako malog broja njemačkih političara koji se usuđuju da kritikuju Srbiju je socijaldemokratski poslanik i predsjednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihael Rot.

Rot je na platformi Iks napisao da „ta dodjela ordena predstavniku režima koji širi teror nije samo jeftina provokacija, nego šut u stražnjicu EU, i pljuvanje po ključnim evropskim vrijednostima - miru, pomirenju, slobodi i demokratiji“, prenosi Štandard.