Mozaik stiha, slobode, samosvijesti i pjesničke čarolije

U Nikšiću predstavljen četvrti zbornik poezije članova Književnog kluba Poenta poetika

1305 pregleda0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Svetlana Mandić

U godini jubileja Književnog kluba “Poenta poetika”, koji djeluje pri JU “Zahumlje” u Nikšiću, promovisan je četvrti broj zbornika “Mozaik” u kome su pjesme 18 mladih pjesnika, članova Kluba.

Urednica “Mozaika” Anđela Peković, koja je u prošlom broju imala ulogu recenzentkinje, kazala je da je njen posao bio i lak i težak i da će svi koji budu pročitali odabrane pjesme vidjeti da je “Mozaik” zavrijedio da se nađe kao jedan aktivni učesnik na crnogorskoj književnoj sceni.

“Pošto sam ovoga puta urednica zbornika, sada sam bila pažljiviji i obazriviji čitalac, ali sam imala priliku i da ispratim pjesnički razvoj svih pjesnika i pjesnikinja, pa sam mogla da primijetim kako je neko unaprijedio svoj izraz, neko se poslužio oštrijom leksikom, neko je došao do samosvjesnijeg lirskog izraza”, istakla je Peković.

U zborniku su se, kaže, našli stihovi pjesnika čija je misao najzrelija, a posebna vrijednost “Mozaika” je heterogenost i tema i stilova.

“Poezija koja je u zborniku sklonila se od opštih mjesta, od citatnosti, ideologija. Ona ne prati ni metričke obrasce, niti zadovoljava kriterijume poučnosti, ali je potvrdila princip slobodoumnosti... Ovu poeziju karakteriše izuzetna figuralnost, metaforičnost, narativnost, dramski princip koji provijava ovim pjesmama”, kazala je Peković i istakla da su pjesnici hrabre, istinske glasonoše novog svijeta, koji čine stvari vidljivijim u svijetu, a prostor poezije prostorom apsolutne istine i slobode.

foto: Svetlana Mandić

Recenzentkinja Dragana Erjavšek istakla je da su posebno značajni oni pjesnici koji su na njihove oči sazrijevali od zbornika do zbornika.

“U tom kontinuitetu smo prepoznavali sve ono što su naučili u međuvremenu o sebi, poeziji, teoriji, stvaranju, bilo da su se ugledali na uzore, bilo da su ih nadrastali. Neki su se usudili da idu korak dalje, drugi su brusili svoje metafore i sklopove riječi dok ne postanu nemoguće za ignorisati, a ima i onih koji još uvijek istražuju sopstveni poetski potencijal. To kako danas pretaču svoje utiske u nizove stihova je trijumf promišljanja i izdizanja iznad situacija s kojima je teško korelirati bez poezije”, kazala je Erjavšek.

“Poenta poetika” je, prema njenom mišljenju, prevazišla pretvaranja u pokret jednakih ili sličnih, a ono što dominira u “Mozaiku” je sloboda kao stanje duha.

“Nije mala stvar taj utisak da svi autori u ‘Mozaiku IV’ pišu rasterećeno, bez bojazni da skinu komad duše i ostave je na procjenu svojim budućim čitaocima. A zatim i spontanost kao manir koji u današnjem dobu, više nego ikada, stavlja do znanja da je jako važno da poezija dođe do tog svog čitaoca, da mu se približi ne manifestujući jezički snobizam. Svakodnevni jezik može biti poetičan i melodičan”, dio je recenzije koju je Erjavšek pročitala.

Dodaje da su neki od stihova rođeni iz vriska koji se više nije mogao zadržati, a u nekima žive spoznaje i olakšanja, uživanja u životu, poneka kritika društva, ljubav, život.

“Zbog svega toga, zbirka ‘Mozaik IV’ nije tek tamo neka knjiga združenih autora, već sjedjeljka u nekom lokalu, živopisni razgovor koji ne možete da ne čujete dok se pravite da radite nešto drugo, zalog za budućnost crnogorske pjesničke scene koja je, zahvaljujući ljudima okupljenim oko ovog i sličnih udruženja, i te kako živa i dinamična”, zaključila je recenzentkinja.

Drugi recenzent Dragoljub Pajović kazao je da je 18 mladih pjesnika talentom i poetskom senzibilnošću na nov način opjevalo stare teme čineći ih drugačijima.

“Subjektivnost lirike ovih darovitih pjesnika stvara pravi mozaik emocija, boja i zvukova, kolaž koji je pažljivim odabirom urednika fino usklađen i u cjelini predstavlja zaokruženost lirskog zapisa”, kazao je Pajović ističući da su ideja i motivi koje autori poetizuju tipično lirski.

Sloboda se u pjesmama autora prepoznaje u slobodnom stihu, kratkoj i dužoj formi, proizvoljnoj rimi, tematskoj i leksičkoj raznolikosti, primijetio je.

“Kvalitet koji ovaj zbornik donosi nije zasnovan samo na estetskim kategorijama, već čitaoca nagoni na promišljanje i samopreispitivanje. Na tim putevima, stranputicama, kozjim stazama, ponekad i lavirintima, sretnemo sami sebe i to nam ove odabrane stihove čini još bliskijim”, kaže recenzent profesor u Gimnaziji “Slobodan Škerović”.

Moderatorka programa, Tijana Vujović podsjetila je da je prije deset godina, na inicijativu Obrada Nenezića i predsjednika Kluba Gorana Radojičića, osnovana “Poenta poetika” s ciljem da afirmiše mlade pjesnike i njihovo stvaralaštvo, ali i poeziju uopšte. Za deceniju rada nametnuli su se javnosti i zauzeli mjesto koje im s razlogom pripada, pa su danas sve značajne književne manifestacije u zemlji i mnoge u regionu nezamislive bez učešća Književnog kluba “Poenta poetika” i zbornika “Mozaik”. Tako će i na 63. Sarajevskim danima poezije biti upriličen poetski čas naslovljen “Poenta je poetika - deset godina kluba”.

Kroz Klub je, dodaje Vujović, prošlo oko 70 mladih pjesnika, a trenutno ih je aktivno više od 30. Iza njih su pojedinačne nagrade, knjige, književne večeri, razne manifestacije, a pred njima je vrijeme koje im ide na ruku, jer, Nikšić je uvijek bio grad pjesnika, a članovi “Poente poetike” pokazuju da on to i dalje jeste.

Na promociji zbornika stihove su govorili mladi pjesnici: Tijana Draganić, Šćepan Popović, Miloš Jocović, Mia Drašković, Radojka Draganić i Damir Gegić.

Organizatori promocije su Književni klub “Poenta poetika” i JU “Zahumlje”, a program se održava u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.