Tojota za 500 miliona dolara povećala ulaganje u električne leteće taksije

Ukupna investicija Tojote u to iznosi 894 miliona dolara čime će Tojota posjedovati 22 odsto akcija te firme u koju ulaže

4665 pregleda0 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube/Toyota Motor Corporation

Tojota ulaže još 500 miliona dolara u firmu "Joby Aviation" u partnerstvu s ciljem da se pokrene komercijalni posao te američke avio-taksi kompanije.

Tojotino ulaganje biće iskorišćeno za podršku sertifikaciji i proizvodnji letjelice nalik helikopteru za taksi-usluge, saopštile su danas obje kompanije, prenijela je anecija AP.

Ukupna investicija Tojote u to iznosi 894 miliona dolara čime će Tojota posjedovati 22 odsto akcija te firme u koju ulaže.

Današnja investicija se zasniva na skoro sedam godina saradnje kompanija, rekao je Džo Ben Bevirt, osnivač i izvršni direktor firme "Joby Aviation".

"Znanje i podrška Tojote bili su ključni za naš uspjeh... dok ostvarujemo našu zajedničku viziju za budućnost vazdušnog saobraćaja", dodao je on.

Firma "Joby Aviation" kaže da je nedavno izgradila svoju treću letjelicu i da je u toku izdavanje četvrtog od pet sertifikata.

Prošle godine su dvije kompanije potpisale dugoročni ugovor po kojem Tojota isporučuje motore i druge komponente novog avio-taksija.

Na internetu je objavljeno da avio-taksi "Joby" komercijalne namjene ima mjesta za četiri putnika i pilota. Može da pređe do 240 kilometara s jednim punjenjem baterija pri maksimalnoj brzini od 320 kilometara na sat, a maksimalna nosivost je 453 kilograma.

Dizajniran je za vertikalno polijetanje i slijetanje kao helikopter i prelazak na horizontalan let kao avion.

Skoro sasvim nečujan u letu, tokom polijetanja i slijetanja je 100 puta tiši od helikoptera.

"Joby" planira masovnu proizvodnju i da pruža usluge prevoznika na zahtjev klijenata.