Preporuka doktora: Čajevi koji snižavaju krvni pritisak

Mnogi topli napici, kao što su biljni čajevi, imaju umirujuća svojstva koja pomažu u smanjenju anksioznosti i podstiču odmor

1571 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krvni pritisak i nivoi anksioznosti mogu biti u uskoj vezi jer stres i anksioznost mogu izazvati skok krvnog pritiska. Upravljanje ovim aspektima zdravlja ključno je za opšte blagostanje, i iako možemo uzimati ljekove da ih držimo pod kontrolom, nešto jednostavno kao što je ispijanje toplih napitaka takođe može donekle pomoći.

Mnogi topli napici, kao što su biljni čajevi, imaju umirujuća svojstva koja pomažu u smanjenju anksioznosti i podstiču odmor. S druge strane, mnoga od ovih pića mogu pomoći u prirodnom snižavanju krvnog pritiska. Ljekar dr Ralf Valdo preporučuje tri odlične opcije, piše B92.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po tome što sadrži katehine, moćne antioksidante koji poboljšavaju protok krvi i promovišu bolje zdravlje srca. Takođe, sadrži L-teanin, koji je poznat po svojim umirujućim efektima.

"Zeleni čaj sadrži teanin, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska i djeluje kao jedinjenje protiv anksioznosti. Teanin podstiče vaše tijelo da proizvodi više GABA, serotonina i dopamina – umirujućih neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju anksioznost", kaže dr Valdo.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice sadrži flavonoide koji mogu poboljšati opšte zdravlje. Takođe može podstaći opuštanje i smanjiti anksioznost, što ga čini odličnim toplim napitkom za piće prije spavanja.

"Čaj od kamilice je poznat po svojim umirujućim svojstvima. Sadrži apigenin, antioksidans koji se vezuje za određene receptore u vašem mozgu, što može da podstakne pospanost i smanji nesanicu. Topla šolja čaja od kamilice pre spavanja može da smanji krvni pritisak i nivo anksioznosti", objašnjava on.

Čaj od đumbira

Đumbir ima mnogo prednosti za naše zdravlje. Čaj od đumbira i kurkume sadrži antiinflamatorna jedinjenja, gingerol i kurkumin, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

"Jedinjenja u đumbiru i kurkumi poboljšavaju cirkulaciju, pomažući slobodnijem protoku krvi. Đumbir i kurkuma takođe imaju anksiolitičke efekte, što znači da djeluju kao prirodni ljekovi protiv anksioznosti", zaključio je dr Valdo.