Blizu 13.000 provjera podataka sa popisa, dvije slovne greške

Nisu bile u pitanju njihove greške, jer su vjerodostojno prenijeli onako kako piše na popisnici, što znači da je možda popisivač to jedno slovo izostavio, rekao je direktor MONSTAT-a

48985 pregleda14 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic

Od početka rada aplikacije, pomoću koje se mogu provjeriti podaci o nacionalnoj ili etničkoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku stanovnika Crne Gore, koji su prikupljeni na popisu u decembru prošle godine, svoje podatke je juče do 13 sati uspješno provjerilo 12.925 građana.

Aplikacija je aktivna od utorka, 1. oktobra od 11 časova, a građani će svoje podatke sa popisa moći da provjere do 7. oktobra.

Direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović je kazao juče “Vijestima” da nije bilo primjedbi građana da su unesene informacije netačne, navodeći da su imali dvije intervencije u dijelu tehničke, odnosno, slovne greške.

“To nije ni greška, jer su operateri morali unositi onako kako piše na popisnici. Oni ne smiju ništa promijeniti. Ljudski faktor greške je naravno moguć. Nisu bile u pitanju njihove greške, jer su vjerodostojno prenijeli onako kako piše na popisnici, što znači da je možda popisivač to jedno slovo izostavio”, rekao je Pejović.

On je kazao da im se građani, obično stariji ljudi, najviše javljaju zbog pojašnjenja kako da informatički odrade proces provjere podataka.

“Mnoštvo razgovora je edukativnog karaktera, iako nam djeluje da je to uputstvo prilično jasno”, rekao je Pejović.

On je istakao da ne očekuje da će biti nepravilnosti, ukazujući da su materijali tri puta provjeravani.

“Da li je promakla neka tehnička greška, može se desiti, ali to može biti na 0, 001 odsto”, kazao je Pejović.

Uprava za statistiku je objavila u ponedjeljak uputstvo za korišćenje aplikacije za provjeru etničko-kulturoloških karakteristika prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova. U dokumentu koji se nalazi na stranicama Uprave za statistiku, objašnjeno je kako građani mogu da kontrolišu svoje podatke.

Građani mogu provjeriti podatke samo ako su sačuvali kopiju popisnice, unošenjem statističkog ID-a i brojeva koji označavaju opštinu, popisni krug i adresu.

U toku 24 časa, sa istim podacima je moguće najviše triput pristupiti provjeri.

Pejović je na sjednici Odbora za praćenje popisa stanovništva u ponedjeljak rekao da je završeno uparivanje podataka sa registrom iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Devedeset osam odsto podataka prikupljenih popisom se uparilo sa podacima MUP-a, po matičnom broju, po imenu i prezimenu, adresi, imenu oca i majke, prebivalištu… Dva odsto kojih nisu upareni Monstat ručno kontroliše, provjerava svaku popisnicu. Radi se o 18.000 građana koji su ili zbog greške popisivača ili zbog toga što građani nisu htjeli da daju matični broj neupareni. Moralo se po drugim kriterijumima provjeravati”, rekao je Pejović.

Kako je najavljeno iz Monstata, rezultati popisa stanovništva, koji je obavljen od 3. do 28. decembra prošle godine, biće objavljeni 15. oktobra.

Tada će biti objavljeni podaci o ukupnom broju stanovnika Crne Gore po opštinama, o polnoj i starosnoj strukturi, o etničko-kulturološkim obilježjima, državljanstvu, a narednih dana uslijediće sukcesivno objavljivanje saopštenja o drugim karakteristikama stanovništva.

Izrada softvera za kontrolu unesenih podataka nametnuta je Upravi za statistiku sporazumom vlasti i opozicije o održavanju popisa, iako softver nije potreban za obradu statističkih podataka ili bilo koju proceduru prilikom popisa.

Krajem jula je iz Monstata saopšteno da je uspješno realizovan četvrti tender za nabavku softvera, koji će građani koristiti za kontrolu podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Ugovor je potpisan sa izabranom IT kompanijom “Codepixel d. o. o.” koja je radila na izradi softvera.

Krajem avgusta, kompanija “Secnora Ou” iz Estonije je izabrana na tenderu da radi reviziju koda softvera koji građani koriste za kontrolu svojih podataka.

“Uprava za statistiku realizovala je drugi tender za reviziju koda softvera o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i povodom informacija u javnosti u vezi sa rezultatima popisa”, saopšteno je tada iz Monstata.