Ušaku osuđen na godinu zatvora zbog smrti ronioca u Ulcinju

Nestanak dvadesetosmogodišnjeg ronioca prijavljen je na dan nesreće, oko 13.40 časova, a njegovo tijelo sa vidljivim povredama u predjelu glave izvučeno je tri sata kasnije na spasilački čamac “SAR-1”

7992 pregleda34 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulcinjanin Ali Ušaku (30) osuđen je na godinu zatvora zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz čl.348 st.4 u vezi čl.339 st.3 u vezi st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore, stoji u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Ulcinju. Presudu je donio sudija tog suda, Artan Kroma.

Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju u julu 2023, podiglo je optužnicu protiv Ušakua zbog sumnje da je vozeći gliser marke “Safter 500 Sport”, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, 10. maja iste godine, oko 9,30 sati, u blizini Rta Đerane, propelerom i trupom plovila, nanio teške tjelesne povrede roniocu Andreju Samardžiću (28) iz Sutomora, usljed kojih je dvadesetosmogodišnjak preminuo.

Kako su „Vijesti“ tada objavile, ulcinjsko tužilaštvo Ušakua je sumnjičilo da je gliser vozio većom brzinom od dozvoljene i na udaljenosti od obale od oko 50 metara, iako je propisano da se motornim čamcem ne smije približavati obali manje od 150 metara. Istim propisima, glisiranje je zabranjeno na udaljenosti manjoj od 200 metara od obale.

Nestanak dvadesetosmogodišnjeg ronioca prijavljen je na dan nesreće, oko 13.40 časova, a njegovo tijelo sa vidljivim povredama u predjelu glave izvučeno je tri sata kasnije na spasilački čamac “SAR-1”.

Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) prethodno je prijavljeno da je ronilac nestao u blizini Port Milene, na početku Velike plaže u Ulcinju.

U presudi sudije Krome, kako piše u saopštenju, navodi se da je optuženom stavljeno na teret da je u neposrednoj blizini rta Đerane u Ulcinju, upravljajući plovilom, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio brodski saobraćaj i doveo u opasnost život i tijelo oštećenog S.A. iz Sutomora

„Iako je bio svjestan da postupa suprotno saobraćajnim propisima i da tako može ugroziti saobraćaj i dovesti u opasnost život i tijelo oštećenog, ali je olako držao da do posledice neće doći, ili da će je spriječiti, ostvario kontakt sa tijelom oštećenog, kojom prilikom je oštećeni zadobio povrede, usljed kojih je preminuo“, stoji u saopštenju.

Dodaje se „da je odlučujući o kazni za optuženog, sud cijenio sve okolnosti iz čl.42 Krivičnog zakonika Crne Gore (olakšavajuće i otežavajuće okolnosti), pa je na strani optuženog od olakšavajućih okolnosti cijenio njegovu raniju neosuđivanost, kao i doprinos oštećenog, imajući u vidu da oštećeni za vrijeme ronjenja po vodenoj površini nije imao balon namijenjen za obilježavanje pozicije, dok otežavajućih okolnosti nije bilo“.

„Sud je cijeneći navedene okolnosti, kao i stepen krivice osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine smatrajući da će se tako odmjerenom kaznom u cjelosti postići, u okviru opšte svrhe krivičnih sankcija iz čl. 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, i svrha kažanjavanja čiji je cilj sprečavanje počinioca da čini krivična djela i uticanje na njega da ubuduće ne čini krivična djela, uticanje na druge da ne čine krivična djela, izražavanje društvene osude za krivično djelo i obaveze poštovanja zakona, kao i jačanje morala i uticaj na razvijanje društvene odgovornosti iz čl.32 Krivičnog zakonika Crne Gore“, stoji u saopštenju.

Protiv navedene presude stranke imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.