CGO: U prethodnih 11 mjeseci Vlada imenovala 652, a razriješila 497 javnih funkcionera

"CGO se godinama zalaže da se ukinu ili na minimum svedu funkcionerske nadoknade"

2999 pregleda3 komentar(a)
Fotografija koju je dostavio CGO, Foto: CGO

Tokom prethodnih 11 mjeseci Vlada Milojka Spajića imenovala je 652, a istovremeno razriješila 497 javnih funkcionera/rki, saopšteno je iz nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Kazali su da dinamika imenovanja i razriješenja upućuje na zaključak i da su pojedine sjednice Vlade sazvane samo zbog ovih pitanja, "a na svakoj je ovo toliko obimna tačka da se izdvaja i kao poseban izvještaj Vlade za javnost nakon održanih sjednica".

"Crna Gora ima nesrazmjerno veliku i skupu administraciju. Na žalost, iako se Vlade mijenjaju niko se ne bavi posvećeno racionalizacijom, profesionalizacijom i depolitizacijom državne uprave, a cijena koja se plaća u Crnoj Gori za javne funkcionere, kako one na funkciji tako i dugo nakon prestanka funkcije, luksuz je i za mnogo razvijenije države", navodi se u saopštenju.

"CGO se godinama zalaže da se ukinu ili na minimum svedu funkcionerske nadoknade. Ni više od godinu od kad je konstituisana nova skupštinska većina nema izmjena ovih zakonskih odredbi, a najave pojedinih poslanika/ca vladajuće većine da će to pitanje brzo procesuirati u Skupštini su i oni sami 'zaboravili'", zaključuje se.