Zakon o borcima još na čekanju, nadležni ćute

Izmjene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti još nisu stigle u Skupštinu, iako su poslanici obećali da će problem riješiti do 1. juna. Na upite “Vijesti” nijemi i iz resora kojima rukovode Naida Nišić i Damir Gutić

4351 pregleda9 komentar(a)
Svi rokovi prošli, preostaju samo protesti: Radulović, Foto: Mirko Kotlaš

Probijeni su svi obećani rokovi za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, pa će, ako se nastavi ignorisanje i diskriminisanja boraca, jedan dio njih protestovati kako bi ostvarili svoja prava.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Sindikalne organizacije boračke i invalidske zaštite Rajko Radulović.

Izmjene ovog Zakona su prošle godine dva puta bile u skupštinskoj proceduri, u maju i decembru, ali u oba slučaja nisu usvojene. Parlament je zatim zadužio Ministarstvo rada i socijalnog staranja da do 1. marta ove godine izađe s novim predlogom Zakona, te da će, ako to ne uradi, posao do 1. juna završiti poslanici. Međutim, ništa od toga se nije desilo.

Ovim izmjenama se, između ostalog, uređuju visine naknada korisnicima, bivšim borcima iz ratova 1990-ih godina, vojnim invalidima, žrtvama rata i njihovim porodicama...

Prošle godine je zakon dva puta bio u skupštinskoj proceduri, prvi put u maju kada je usvojen, ali ga nije potpisao bivši ni sadašnji predsjednik. Drugi put je bio u proceduri u decembru, ali je povučen jer je tada ispred Skupštine protestovalo “NVO Porodice nestalih lica iz voza u Štrpcima”, jer ovaj predlog zakona nije uvrstio i njih, kako bi dobili jednokratnu novčanu pomoć. Do danas ništa nije urađeno po tom pitanju, vrijeme odmiče, rokovi su svi prošli, radi se o diskriminaciji, ignorisanju, manipulisanju ovim najugroženijim kategorijama u ovoj državi. Ukoliko i dalje bude nerazumijevanja i manipulacije ovim najugroženijim kategorijama, jedino što preostaje su protesti po statutu, zakonu i Ustavu”, naglasio je Radulović.

Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić je u junu ove kazala da će ovim Zakonom biti predviđene civilne žrtve rata, da neće biti diskriminacije, ali da još razmatraju koliko će se povećati davanja, te da očekuje da će se propis u julu naći na javnoj raspravi. “Vijesti” su taj i novoformirani resor socijalnog staranja i brige o porodici, kojim rukovodi Damir Gutić, prije sedam dana pitale zašto se kasni s ovim procesom, ko će sve biti obuhvaćen zakonom, koliko će se uvećati primanja, kada se može očekivati usvajanje Zakona, ali odgovori još uvijek nisu stigli.

Nišić je na konferenciji za medije povodom predstavljanja rezultata za više oblasti 19. juna kazala da očekuje da na ovim izmjenama i dopunama predano rade i da je Radna grupa pri kraju s usaglašavanjem ovog rješenja.

“Ono će biti jedinstveno za sve, biće predviđene civilne žrtve rata, znači zakon neće imati nikakav diskriminatorski odnos nego će biti percipiran pravično. I nadam se da ćemo kroz povećanje, još se gleda koliko se može u okviru budžeta ići na povećanje davanja, a što se tiče instituta civilne žrtve rata, on će zaista biti propisan ovim rješenjem i nadamo se da će tokom jula zakon biti na javnoj raspravi. Možda se kasnilo određeni period, ali zaista dosta toga se i radilo i to je materija koja kada se uđe u nju detaljno, zaista se shvati da je potrebno malo više usaglašavanja i sagledavanja, kako koncipirati sva pitanja a da budu nešto što neće moći da poremeti međuljudske odnose u Crnoj Gori”, navela je tada ministarka a u međuvremenu se ništa od ovog nije desilo.

Korisnka ove naknade ima 2.750 i ugoženiji su od penzionera

Radulović je kazao da je u Crnoj Gori oko 2.750 korisnika boračke i invalidske zaštite, da je jedan broj ugroženiji od penzionera, jer zavisno od kategorije kojoj pripadaju ne primaju ni približno minimalnoj penziji od 450 eura. Istakao je i da više ne znaju ko je nadležan za sektor boraca, s obzirom da je ljetos došlo do rekonstrukcije Vlade.

Pitao je i gdje su sada predlagači ovog zakona i zašto se ne bore za njega, kao ni ostala udruženja koja se bave ovim pitanjima. Tvrdi i da borci u državama regiona, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, primaju tri ili četiri puta veće naknade u odnosu na Crnu Goru. Dodao je i da je Sindikat registrovan 2012. godine, ali i da od tada do sada, kako od bivše i sadašnje vlasti, ništa nije urađeno po pitanju uvećanja primanja boraca. Istakao je da Sindikat štiti borce, porodice palih, ratnih-vojnih invalida i mirnodopskih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica umrlih boraca.