Mujović: Novi Zakon o energetici je velika šansa za građane

Mujović objašnjava da Zakon pruža brojne benefite za građane i privredne subjekte, jer im se omogućava da troše, skladište ili prodaju električnu energiju, kao i da učestvuju u programima pružanja usluga koji utiču na fleksibilnost elektroenergetskog sistema.

7294 pregleda10 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore

U toku je procedura donošenja novog Zakona o energetici u koji će biti transponovana evropska Direktiva 2019/944, a koja se odnosi na zajednička pravila za funkcionisanje unutrašnjeg tržišta električne energije, saopštio je ministar energetike Saša Mujović.

„Sa zadovoljstvom ističemo da je tokom javne rasprave primljeno više od 300 komentara na tekst Zakona, što dovoljno govori o njegovom značaju, transparentnosti procedure i zainteresovanosti javnosti”, poručio je Mujović. Kako navodi, ovaj zakon je iz kategorije fundamentalnih energetskih zakona, posebno važan s aspekta povezivanja crnogorskog tržista električne energije sa evropskim.

Kako navodi, Zakon pruža brojne benefite za građane i privredne subjekte, jer im se omogućava da troše, skladište ili prodaju električnu energiju, kao i da učestvuju u programima pružanja usluga koji utiču na fleksibilnost elektroenergetskog sistema.

„Drugim riječima, građani će moći dobrovoljno da odustanu od potrošnje električne energije u nekim momentima, kada u sistemu postoji manjak energije, i da im takvo djelovanje bude plaćeno. Takođe, Zakon prepoznaje dinamičke cijene električne energije, umjesto fiksnih cijena. Naime, cijena električne energije zavisi od cijene na tržištu, koje variraju tokom dana, pa se može pokazati da je ekonomski isplativije da građani plaćaju različitu cijenu energije tokom dana. Konačno, Zakonom se definiše pojam "energetskog siromaštva" i mehanizami koji su na raspolaganju državi u zaštiti ranjivih kategorija stanovništa”, objašnjava ministar energetike.

Osim ovog zakona, najavljuju, ubrzo će se na javnoj raspravi naći i novi Zakon o prekograničnoj razmjeni električne energije i prirodnog gasa, čijim usvajanjem će se zaokružiti transponovanje cjelokupnog paketa propisa Energetske Zajednice. Na taj način će naše zakonodavstvo u oblasti energetike biti usklađeno sa pravnom tekovinom EU.