Usvojena Mapa puta za istraživačku infrastrukturu Crne Gore 2024-2028

Ovaj dokument predstavlja osnovu za osnovu za jačanje istraživačkih kapaciteta Crne Gore

3925 pregleda2 komentar(a)
Foto: MPNI

Vlade Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Mapu puta za istraživačku infrastrukturu 2024-2028, što predstavlja dobar osnov za dalji razvoj podrške istraživačkoj infrastrukturi kao jednoj od ključnih komponenti sistema naučnoistraživačke djelatnosti, kazali su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Mapa puta za istraživačku infrastrukturu, pojašnjavaju, predstavlja osnovu za jačanje istraživačkih kapaciteta Crne Gore, a kroz usklađivanje sa evropskim standardima i međunarodnu saradnju, Crna Gora može doprinijeti globalnom napretku u oblasti istraživanja.

"Mapa puta za istraživačku infrastrukturu proizilazi iz obaveza koje se odnose na Pregovaračko poglavlje 25, kao i iz učešća Crne Gore u Evropskom forumu za istraživačke infrastrukture (ESFRI). Svrha donošenja Mape puta za istraživačku infrastrukturu Crne Gore je da doprinese dugoročnom i održivom razvoju nacionalnih istraživačkih infrastruktura, kao i integraciji Crne Gore u Evropski istraživački prostor (ERA) putem pristupa međunarodnim tijelima i panevropskim istraživačkim infrastrukturnim mrežama", navodi se u saopštenju MPNI.