Gaza i primirje pali u drugi plan

Palestinci strahuju da kriza u Libanu preusmjerava pažnju svijeta sa njihove patnje

10304 pregleda2 komentar(a)
Palestinci u Gazi čekaju hranu iz humanitarne kuhinje, Foto: Rojters

Palestinci se boje da kriza u Libanu skreće pažnju svijeta sa Gaze, gdje su izraelski napadi ovog sedmice ubili još desetine ljudi, i dodatno slabi izglede za primirje skoro godinu dana od početka rata koji je uništio tu enklavu.

Eskalacija sukoba između Izraela i militantne grupe Hezbolah tokom protekle dvije sedmice dovela je do njihovog okršaja unutar Libana i podstakla strahove od šireg regionalnog rata.

I Izrael i njegovi neprijatelji iz Hamasa kažu da bi sukob u Libanu mogao pomoći u okončanju sukoba u Gazi, ali neki analitičari, zvaničnici posredničkih zemalja i građani palestinske enklave su skeptični.

“Fokus je na Libanu, što znači da se rat u Gazi neće brzo završiti”, rekao je Husam Ali, 45-godišnji stanovnik Gaze. On i njegova porodica su, kako je rekao za Rojters, raseljeni sedam puta otkako je sukob između Izraela i Hamasa počeo 7. oktobra prošle godine.

Kada je Iran kasno u utorak ispalio balističke rakete na Izrael, koji je zaprijetio “bolnom” odmazdom, neki stanovnici Gaze su pozdravili salvu projektila kao znak da se Teheran bori za njihovu stvar.

Sami Abu Zuhri, visoki zvaničnik Hamasa, kazao je da su izgledi za dogovor o primirju u Gazi, koji bi podrazumijevao oslobađanje izraelskih talaca koje drže u Gazi i Palestinaca koje je zatvorio Izrael, bili daleki prije eskalacije u Libanu. On je kazao da bi regionalni požar mogao dovesti do pritiska na Izrael da postigne dogovor u Gazi.

Ništa neće desiti prije okončanja američkih predsjedničkih izbora jer niko ne može efikasno da izvrši pritisak na Netanjahua, što je ključna prepreka za dogovor o primirju u Gazi

Međutim, kako se pažnja preusmjerava na Liban, postoji rizik od produžetka rata u Gazi, kaže Ašraf Abuelhul, glavni urednik državnog lista “Al-Ahram” u Egiptu, koji je pomogao u posredovanju višemjesečnih pregovora o primirju.

“Najopasnija stvar nije to što medijska pažnja ide negdje drugo, već činjenica da sada niko u svijetu ne govori o sporazumu ili o primirju, i to daje odriješene ruke Izraelu da nastavi vojnu ofanzivu i planove u Gazi”, rekao je.

Egipat, koji je alarmiran izraelskom ofanzivom s druge strane svoje granice sa Gazom i koji je tokom rata izgubio milijarde dolara od prihoda Sueckog kanala, frustriran je time što su propali njegovi napori za posredovanje, navodi Rojters.

“Dok je Izrael od 7. oktobra govorio da će vojna sila i pritisak na Hamas i Hezbolah pomoći da se taoci vrate kući, vidjeli smo nešto sasvim suprotno”, rekla je Nomi Bar-Jacov, ekspertkinja londonskog Čatham hausa za diplomatiju na Bliskom Istoku.

Pojačana kampanja Izraela protiv Hezbolaha “stavlja primirje u Gazi u drugi plan, s obzirom na to da je fokus sada na pokušaju da se uništi što više vojnih sredstava Hezbolaha”, rekla je.

Zvaničnik upoznat sa pregovorima o primirju u Gazi rekao je za Rojters da se ništa neće desiti prije okončanja američkih predsjedničkih izbora 5. novembra, “jer niko ne može efikasno da izvrši pritisak na (izraelskog premijera Benjamina) Netanjahua, što je ključna prepreka za dogovor o primirju u Gazi”.

Ubistvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha u napadu Izraela prošle sedmice zakomplikovalo je šanse za posredovanje, rekla su dva egipatska bezbjednosna izvora. Egipatski napori su se sveli na suzbijanje bilo kakve dalje eskalacije, kazali su izvori.