Zapad da pomogne Ukrajini kao Izraelu

Zelenski rekao šefu NATO-a da želi da saveznici Kijeva obaraju ruske rakete i dronove

7651 pregleda21 komentar(a)
Rute i Zelenski juče u Kijevu, Foto: Rojters

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je juče ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom ”vaša bezbjednost je važna za našu”, tokom svoje prve posjete Kijevu otkako je postao generalni sekretar Alijanse.

Rute je takođe ponovio obećanje NATO-a da će Ukrajina jednog dana postati članica vojnog saveza, ali je Zelenski rekao da želi da zapadni saveznici hitno pruže aktivnu vojnu podršku koju su neki od njih dali Izraelu u borbi protiv Irana, prenio je Rojters.

“Vaša bezbjednost je važna za našu, a vaša borba za slobodu odražava naše ključne principe i vrijednosti”, rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare, naglašavajući da njegova prva inostrana posjeta kao šefa NATO-a pokazuje čvrstu podršku tog saveza Kijevu.

“Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada prije i nastaviće tim putem dok ne obezbijedi članstvo u NATO-u”, rekao je Rute, bivši premijer Holandije, koji je u utorak preuzeo novu dužnost.

Zelenski je rekao da želi da vidi kako saveznici Kijeva obaraju rakete i dronove koje Rusija koristi u napadima na Ukrajinu, kao što su to učinili neki saveznici Izraela kada je Teheran ove sedmice napao Izrael raketama.

“Radimo sa njima, trenutno nisu spremni (da to učine)”, rekao je Zelenski.

Zelenski je takođe ponovio apel zapadnim saveznicima da dozvole Ukrajini da izvodi udare duboko unutar Rusije oružjem koje su im isporučili, rekavši da oni “odlažu” svoju odluku.

“Bez oružja dugog dometa ne možemo zaustaviti Rusiju, koja koristi to oružje protiv nas, uništavajući sve”, rekao je.

Davanje dozvole Kijevu da gađa ciljeve duboko unutar Rusije povećalo bi njegove sposobnosti da ometa rusku logistiku i komandne lance. Saveznici Ukrajine su se do sada uzdržavali od takvog poteza, bojeći se reakcije Rusije, podsjeća Rojters.

Zelenskom je postavljeno pitanje o povlačenju ukrajinskih snaga ranije ove sedmice iz grada Vuhledar, što je najnovije u nizu ruskih osvajanja na bojnom polju na istoku Ukrajine.

“Životi (vojnika) moraju biti sačuvani jer su oni naši ljudi, građani Ukrajine. Zato je potpuno ispravno da se povuku i spasu se”, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, navodeći kao jedan od razloga ambiciju Kijeva da se pridruži NATO-u, što Moskva smatra direktnom prijetnjom svojoj bezbjednosti.

Rute je u Kijevu ponovo potvrdio stav NATO-a da Moskva ne odlučuje koja zemlja može ili ne može da se pridruži alijansi.

Kao premijer Holandije, Rute je ranije odobrio transfer holandskih borbenih aviona F-16 Ukrajini.