DIK odbacio prigovor "Kotorskog pokreta" na odluku o ponavljanju izbora u Prčanju

Ta institucija se, kako je rekao izvor "Vijesti", vodila praksom Ustavnog suda koja se tiče povezanosti odluke o raspisivanju izbora za prethodno doneseno rješenje o njihovom poništavanju, odnosno - da se ne može poništiti odluka o ponavljanju glasanja, a da rješenje o poništavanju ostane na snazi

9938 pregleda2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) odbacila je danas prigovor nosioca liste "Kotorskog pokreta" Siniše Kovačevića na odluku tamošnje izborne komisije da se ponovi glasanje na jednom biralištu u Prčanju.

Odbacivanje znači da je DIK ocijenio da nisu ispunjeni preduslovi za ulazak u suštinu prigovora. Da su ispunjeni, to bi vodili odbijanju ili usvajanju prigovora.

Po dobijanju prigovora, DIK utvrđuje da li je on blagovremen, dozvoljen i da li ga je podnijelo ovlašćeno lice. "Vijesti" saznaju nezvanično da je DIK procijenio da prigovor "Kotorskog pokreta" nije dozvoljen. Ta institucija se, kako je rekao izvor "Vijesti", vodila u tom slučaju praksom Ustavnog suda koja se tiče povezanosti odluke o raspisivanju izbora za prethodno doneseno rješenje o njihovom poništavanju. Sagovornik poručuje da se ne može poništiti odluka o ponavljanju glasanja, a da rješenje o poništavanju izbora ostane na snazi.

Socijaldemokratska partija (SDP) je prošle godine, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, uložila prigovor Izbornoj komisiji Prijestonice, koja ga je usvojila i potom donijela odluku o raspisivanju izbora na jednom biralištu u Cetinju. Jedna od stranaka koje su učestvovale na tim izborima, žalila se zbog toga DIK-u, koji je, zbog tehničkih nepravilnosti, poništio tu odluku, kako bi Komisija Prijestonice donijela novu. Međutim, ona to nije učinila, i zbog čega se SDP žalio DIK-u, da bi slučaj došao do Ustavnog suda koji je odlučio da se glasanje - ponovi.

Protiv rješenja DIK-a, "Kotorski pokret" može izjaviti žalba Ustavnom sudu, u roku od 48 sati od prijema rješenja.

Demokratska partija socijalista (DPS), koja je prije četiri dana na izborima u Kotoru osvojila deset mandata u tamošnjem parlamentu, mogla bi sljedeće sedmice da "preotme" koaliciji Demokrata i Pokreta Evropa sad (PES) jedan, pošto će se ponovo glasati na biralištu u Prčanju.

Kotorska izborna komisija prihvatila je juče prigovor DPS-a da se opet glasa na jednom biračkom mjestu (Dom kulture) u tom naselju, zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269).

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 89), glasnje na nekom biralištu može se ponoviti ako se utvrdi da je broj listića u kutiji veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali, ako se utvrdi da je broj listića veći od broja kupona, da je broj listića veći od broja potpisanih odrezaka i potpisanih kupona, te ako se utvrdi postojanje dva ili više kontrolnih kupona s istim serijskim brojem ili serijskim brojem koji ne pripada tom biralištu. U tom slučaju, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje - ponavlja.

Osam članova izborne komisije glasalo je juče za prihvatanje prigovora DPS-a, dok je sedam bilo protiv. Sjednici nije prisustvovao član komisije koji predstavlja listu "Za budućnost Kotora".

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Kotor, DPS i koalicija PES-Demokrate osvojili su po deset mandata, savez "Za budućnost Kotora", Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Kotorski pokret po mandat.